Skocz do zawartości
  • 0

dzwonek i emblemat chyba

sławek1989

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Total widziałem już tamten temat, catadero ma nawet bardzo podobny dzwonek" do mojego. Może uwierzył bym w ta teorie ze to przedmiot pochodzenia napoleońskiego gdzyby nie to ze znalazłem go kilkadziesiąt metrow od dworku ktory już nie istnieje. Natomiast miejsce potyczki było oddalone o jakieś 1000 m.Wiec jak dla mnie teoria ze to od zasłon jest bardziej prawdopodobna. Szkoda ze na temat tego niby emblematu nic nie da sie powiedzieć.
Napisano
Wojsko mogło stacjonować przy dworku, a zwłaszcza dowództwo. W każdym razie znane do tej pory dzwonki" (hehe) znajdowane były w kontekście stacjonowania wojska lub bitew. Dla mnie to jest część umundurowania i,być może, właśnie to element z nakrycia głowy.
C.
Napisano

no i coś co przypomina emblemat , odznake wykonane chyba z brazu. przedmiot znaleziony w miejscu gdzie prawdopodobnie odbyła sie potyczka oddziałow napoleońskich z oddziałami pruskimi.

Napisano
hmm... myślę że na pierwszy element będzie pasował opis rycerza z tego wątku-http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=656599#892475 - czyli element od zasłony.

Jeśli w środku był popiół-może trafiłeś na jakiś kawałek śmietnika po ruskich-palili zasłony i stąd popiół w środku-z resztek sznura... ?
Napisano
to dziwne ale właśnie rownież w mojej wsi czyli w miejscu gdzie znaleziony był ten niby dzwoneczek takze doszło do potyczki wojsk oddziałow napoleońskich. może tylko zbieg okoliczności a dzwoneczek od zasłon. pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie