Autsajder68 Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2009 Musze sie pochwalic...bo jestem dzis szczesliwy :-).Od lat zagladam na zlomowiska i wyciagam rozne fanty.Ale ostatnimi czasy myslalem,ze oprocz lodowek,pralek i zlomowanych VW Golfow juz nic ciekawego nie da sie znalezc...Mylilem sie... :-)Dzis,spelnilo sie jedno moje male marzenie...Na jednym ze zlomowisk,w malym miescie, miedzy Toruniem,a Grudziadzem moim oczom ukazal sie.......FALLSCHIRMJAGER!A mowiac po ludzku-helm niemieckich wojsk spadochronowych...Moze to nic takiego,ale jestem szczesliwy,bo czekalem na NIEGO ze 20 lat...!:-)Malowania juz nie ma,ale ku mojej radosci jestzdrowy",nie ma wgniotow,dziur i spękań,a blacha dzwonu nie ma zadnych wzerow,i jest pięknie!:-)Moze sluzył chlopcu odHermana Goringa"w jego ostanim boju w Grudziądzu...Tego nie wie nikt.Foto niestety nie posiadam:-(.Pozdrawiam wszystkich i zyczę znalezisk,ktore spelniają male marzenia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 Daj może jakieś foto. To moje rejony. Chętnie ujrzę Twoją zdobycz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 Autsajder68 chętnie pooglądamy twoje fany - rzeczywiście przez tyle lat co chodzisz to musiałeś trochę ich powyciągać ze złomowisk -daj fotki -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sten Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 Fotki,fotki please Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pomsee Napisano 5 Sierpień 2009 Share Napisano 5 Sierpień 2009 Jak widać cuda się wciąż zdarzają :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorian Napisano 6 Sierpień 2009 Share Napisano 6 Sierpień 2009 Gratuluję! Rzeczywiście wspaniałe znalezisko. Może masz możliwość zrobić fotkę telefonem komórkowym? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 6 Sierpień 2009 Share Napisano 6 Sierpień 2009 i jeszcze jeden cudowny poranek jak sie kolega obudzil potem proza zycia snu sie nie da sfotografowac pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autsajder68 Napisano 6 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2009 Ano,trochę tych fantow przez lata powyciągalem ze zlomowisk...Rozne rzeczy,male i duze...chocby 9 kanistrow na paliwo i wode z Werhmachtu i Wafen SS, kilka beczek tychze formacji,kilka kol od SdKfz 251,kilka helmow,menazek,manierek,puszek p-gaz,lusek artyleryjskich,gąsienic,skrzynki amunicyjne MG itd.,o drobnicy nie wspominajac...Niestety foto na razie nie pojdzie,bo po prostu nie mam czym...:-(...nie mam aparatu i tele z aparatem rowniez nie posiadam...Ale przyjdzie pora,ze to puszcze.Piszę tu dopiero drugi raz w zyciu,wiec dajcie mi troche czasu na opanowanie tego wszystkiego... A Tobie obert8" odpowiem tak:nie obchodzi mnie czy mi wierzysz,czy nie,ze znalazlem ten helm...pisząc tu nie mam na celu podnoszenia swojej wartosci,bo mam zbyt duzo osiagniec w poszukiwaniach(w ziemi i nie tylko),wiec znam swoja wartosc i nie szukam tu taniego poklasku...A aparatu nie posiadam,bo nie mam uwlaszczonego Tatusia-komucha,Tatusia-iznesmena"albo Tatusia-krawaciarza-bankowca"(jak wiekszosc z Was),ktory by finansowal moje zachcianki i sprzet...Do wszystkiego dochodzilem sam,zaczynajac na wykrywaczu od kowala"...A jesli chodzi o sprzet,to nie liczy sie jakosc iajery",tylko umiejetnosci i sukces poszukiwacza,a ten (sukces)obcy mi nie jest i mozna go osiagnac prostymi metodami...Pozdrawiam all... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 7 Sierpień 2009 Share Napisano 7 Sierpień 2009 proszę o fotkę,a tak prywatnie to gdzie walczyli w twoich okolicach falmiszjager może jakieś miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 7 Sierpień 2009 Share Napisano 7 Sierpień 2009 dziś trafiłem 6 w totka,którąś z kolei ,co zrobić z kasą,???/przeznaczę na stowarzyszenie ks.rydzyka,ale znając jego zapędy nie przyjmie.więc utopię w mojej ukochanej i złotodajnej odrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stedke-Haemorrhage Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 stg1971 nie top w Odrze,przekaz mi ja juz odpowiednio rozdysponuje te pieniadze.nawet odprawie msze za Ciebie;)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 Proszę bez wycieczek osobistych i poglądowo-partyjnych.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 15:21 08-08-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamikadze Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 Ja rozumię Kolegę bo sam aparatu nie posiadam.A ciężko jest zrobić zdjęcie bez aparatu.A co do hełmu falschimjager to opowiem taką historię.Korespondowałem kiedyś z pewnym kolekcjonerem hełmów , który za około dwieście złotych nabył dwa niemieckie hełmy.Jeden pierwszowojenny z wyposarzeniem M31 a drugi spadochroniarski M38.Hełmy były bardzo zabrudzone ale kompletne , wyciągnięte nie wiadomo z kąd.Po wyczyszczeniu nieźle się prezentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 8 Sierpień 2009 Share Napisano 8 Sierpień 2009 no cóż pozostaje uwierzyć na słowo -gratuluje i witamy na Odkrywcy -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autsajder68 Napisano 11 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpień 2009 W moich okolicach,jak wiadomo zapewne wiekszosci z Was,spadochroniarze walczyli w okrazonym Grudziadzu...Pancerno-Spadochronowa Brygada Szkolno- ZapasowaHerman Goring"(jesli poprawnie przetlumaczylem nazwe jednostki).Bycmoze jakies oddzialy trafialy sie(walczyly?) tez na terenie calej Ziemi Chelminskiej,miedzy Drweca,Toruniem,Chelmnem,Grudziadzem i Brodnica,ale w zrodlach pisanych sladow o tym brak,w przeciwienstwie do znalezisk materialnych na tym terenie...)...:-).Kurde,musze zrobic foto mojemugarnuszkowi",by utrzec nosa niedowiarkom :-).Amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autsajder68 Napisano 12 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2009 K...,znowu sie nie udalo... :-\\ Amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes14 Napisano 12 Sierpień 2009 Share Napisano 12 Sierpień 2009 albo wiem. Autsajder wyślij te zdjęcia na mój email - michalwz31@gmail.com to ja je tu wstawię ok ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autsajder68 Napisano 12 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2009 Dzieki,Prezes za info...:-) Wszedlem do tego painta" i zaczynam lapac o co chodzi... Jak mi sie nie uda,to posle Tobie pare foto do obrobki,dzieki raz jeszcze,trzym sie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autsajder68 Napisano 12 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 12 Sierpień 2009 No,udalo sie :-))) Dzieki Prezes za sugestie i rade :-) A wiec,oto moj SKARB ze zlomowiska...Jak widac na zalaczonym obrazku",sciemy z mojej strony nie bylo...A niedowiarkow prosze o pocalowanie mnie w d... Amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autsajder68 Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2009 Fot.nr.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autsajder68 Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2009 Fot.nr.3 W czesci potylicznej widoczne pozostalosci po kamuflazu...czern i odcienie zieleni...sa tez slady beżu i polowej szarosci"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autsajder68 Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2009 Fot.nr.4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autsajder68 Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2009 Lewa"strona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autsajder68 Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2009 Fot.nr.6 Czolo"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autsajder68 Napisano 13 Sierpień 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpień 2009 Fot.nr.7 Czerep"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.