Skocz do zawartości

Guzik napoleoński i orzeł ?

Wyro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tu jest przykład PSZ, ale to inna bajka...

http://www.allegro.pl/item697445305_guzik_polska_sila_zbrojna_legiony.html

http://www.allegro.pl/item697445305_guzik_polska_sila_zbrojna_legiony.html
Napisano
Hm, napisałem o PSZ a nie sprawdziłem ile było formowanych pułków :/
Poczekajmy parę dni - nie wziąłem kabla do aparatu i nie mogę wkleić fotek.
Tak sobie myślę, że może planowano organizację więcej niż trzech pułków PSZ i w związku z tym zamówiono też guziki o numeracji powyżej trójki?
W WP numer piąty miał pułk ułanów zasławskich. Pułk ten organizowany był w listopadzie 1918 r. na bazie dywizjonu ułanów legionowych (Polnische Wehrmacht) i Szwadronu Ułanów z Łukowa w Mińsku Mazowieckim.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 09:45 16-08-2009
Napisano
No to ciekawe. Byli to zołnierzy pochodzenia raczej służby w wojsku rosyjskim lub przy rosyjskim wojsku, ale tez PSZ (czyli druga strona). Pułk nawiązywał do tradycji 5 Pułk Ułanów utworzonego w roku 1830 i walczącego w powstaniu listopadowym." A Powstanie do Napoleona, wolności... stąd może te labry? Ale to juz moja wyobraźnia. Dzisiaj pni mi mówił też, że 5-tka jest pruska. Więc o krok od dojścia, Legiony, PSZ czy Ułani...?????????
Napisano
A najciekawsze jest to, że Twój guzik jest identyczny z tym, który mam na zdjęciach z tym, że mój" ma dwójkę i przyszyty jest do munduru porucznika PSZ.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 08:16 17-08-2009
Napisano
Prawdopodobnie guzik 5 Pułku Piechoty Legionów. Dwu- warstwowy guzik ze ściśle przylegającymi do siebie warstwami blach cynkowych. Produkcja niemiecka.
Napisano
Pomsee, bo może PSZ po Legionach przejęło część umundurowania?

Znalazłem opis guzików legionowych z tego okresu:

Guziki te w odróżnieniu od guzików innych armii z tego okresu w nawiązaniu do tradycji wojska polskiego, mają cyfrę umieszczoną w labrach. Produkowane były przez polską firmę Ludwika Minchejmera, a także firmy austriackie i niemieckie. Guziki polskie sygnowane są : “L. MINCHEJMER w WARSZAWIE”, “L. MINCHEJMER”, lub “L. MUNCHHEIMER”. Produkty austriackie oznaczone są: “A.U.”, “H.U.W.” lub nie posiadają oznaczeń, guziki firm niemieckich posiadają oznaczenia “EXTRA FEIN” w podwójnym okręgu lub nie są sygnowane. Wśród spotykanych w kolekcjach guzików z wyobrażeniem cyfry oznaczającej numer pułku, przeznaczonych dla Legionów Polskich, najczęściej występujące egzemplarze to guziki z cyfrą 1, używane zarówno w 1 pułku piechoty jak i w 1 pułku ułanów Beliny-Prażmowskiego. Pozostałe guziki z cyframi, od 2 do 6, z wyjątkiem mniej licznych choć także dość popularnych guzików z cyfrą 2, są znane w niewielu egzemplarzach."

W niewielu egzemplarzach:) To mnie cieszy najbardziej:)

I dalej:

Guziki produkcji austriackiej

Guziki z numerami pułków przeznaczone dla Legionów Polskich produkcji austriackiej są dwuwarstwowe wewnątrz puste lub wypełnione tekturą i występują w wielkościach 14, 19, 22 i 26 mm z numerami od 1 do 7. Awersy wykonane z blach cynkowych lub z białego metalu. Większość malowana była farbą ochronną o różnych odcieniach zieleni. Rewersy cynkowe lub stalowe, niklowane. Odnotowano oznaczenia “A.U. I-a QUALITAT” i “H.U.W.”, choć guziki z tej grupy najczęściej nie są sygnowane."

Polnische Wehrmacht:

Kurtka oficerska posiadała cztery kieszenie i zapięcia otwarte, aby na wierzchu widoczne były guziki z orłem. Takie też guziki zostały wykonane przez firmy niemieckie, bądź usytuowane w byłym zaborze pruskim."

A więc tylko z orłem chyba.

A więc chyba jednak Legiony. Tak?
Napisano
No, jest identyczny, labry te same, kolor inny, ale rozumiem, że to czas i ziemia w korelacji z cynkiem.

No to dalej zagwostka. Jesli Twoje guziorki z fotek to PSZ to oni mieli tylko 3 pulki.... czy więc to numer kompanii 5? Albo to legionowy guzik, a potem PSZ przejmowało pierwsze trzy numery. Chyba innych juz opcji nie ma. Jak myslisz, Pomsee (albo ktokolwiek:) ?
Napisano
No wygląda, że tak. Czyli to to:) : http://pl.wikipedia.org/wiki/5_Pu%C5%82k_Piechoty_Legion%C3%B3w Wojna polsko-ukraińska m.in.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie