Wyro Napisano 15 Sierpień 2009 Autor Napisano 15 Sierpień 2009 Aha, może. A co Pomsee na to? Postaraj sie wkleic te fotki innego guzika PSZ. Dzieki
Wyro Napisano 15 Sierpień 2009 Autor Napisano 15 Sierpień 2009 Tu jest przykład PSZ, ale to inna bajka...http://www.allegro.pl/item697445305_guzik_polska_sila_zbrojna_legiony.htmlhttp://www.allegro.pl/item697445305_guzik_polska_sila_zbrojna_legiony.html
pomsee Napisano 16 Sierpień 2009 Napisano 16 Sierpień 2009 Hm, napisałem o PSZ a nie sprawdziłem ile było formowanych pułków :/Poczekajmy parę dni - nie wziąłem kabla do aparatu i nie mogę wkleić fotek.Tak sobie myślę, że może planowano organizację więcej niż trzech pułków PSZ i w związku z tym zamówiono też guziki o numeracji powyżej trójki?W WP numer piąty miał pułk ułanów zasławskich. Pułk ten organizowany był w listopadzie 1918 r. na bazie dywizjonu ułanów legionowych (Polnische Wehrmacht) i Szwadronu Ułanów z Łukowa w Mińsku Mazowieckim.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 09:45 16-08-2009
Wyro Napisano 16 Sierpień 2009 Autor Napisano 16 Sierpień 2009 No to ciekawe. Byli to zołnierzy pochodzenia raczej służby w wojsku rosyjskim lub przy rosyjskim wojsku, ale tez PSZ (czyli druga strona). Pułk nawiązywał do tradycji 5 Pułk Ułanów utworzonego w roku 1830 i walczącego w powstaniu listopadowym." A Powstanie do Napoleona, wolności... stąd może te labry? Ale to juz moja wyobraźnia. Dzisiaj pni mi mówił też, że 5-tka jest pruska. Więc o krok od dojścia, Legiony, PSZ czy Ułani...?????????
pomsee Napisano 17 Sierpień 2009 Napisano 17 Sierpień 2009 A najciekawsze jest to, że Twój guzik jest identyczny z tym, który mam na zdjęciach z tym, że mój" ma dwójkę i przyszyty jest do munduru porucznika PSZ.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 08:16 17-08-2009
Martian Napisano 17 Sierpień 2009 Napisano 17 Sierpień 2009 Prawdopodobnie guzik 5 Pułku Piechoty Legionów. Dwu- warstwowy guzik ze ściśle przylegającymi do siebie warstwami blach cynkowych. Produkcja niemiecka.
Wyro Napisano 17 Sierpień 2009 Autor Napisano 17 Sierpień 2009 Pomsee, bo może PSZ po Legionach przejęło część umundurowania?Znalazłem opis guzików legionowych z tego okresu:Guziki te w odróżnieniu od guzików innych armii z tego okresu w nawiązaniu do tradycji wojska polskiego, mają cyfrę umieszczoną w labrach. Produkowane były przez polską firmę Ludwika Minchejmera, a także firmy austriackie i niemieckie. Guziki polskie sygnowane są : “L. MINCHEJMER w WARSZAWIE”, “L. MINCHEJMER”, lub “L. MUNCHHEIMER”. Produkty austriackie oznaczone są: “A.U.”, “H.U.W.” lub nie posiadają oznaczeń, guziki firm niemieckich posiadają oznaczenia “EXTRA FEIN” w podwójnym okręgu lub nie są sygnowane. Wśród spotykanych w kolekcjach guzików z wyobrażeniem cyfry oznaczającej numer pułku, przeznaczonych dla Legionów Polskich, najczęściej występujące egzemplarze to guziki z cyfrą 1, używane zarówno w 1 pułku piechoty jak i w 1 pułku ułanów Beliny-Prażmowskiego. Pozostałe guziki z cyframi, od 2 do 6, z wyjątkiem mniej licznych choć także dość popularnych guzików z cyfrą 2, są znane w niewielu egzemplarzach."W niewielu egzemplarzach:) To mnie cieszy najbardziej:) I dalej:Guziki produkcji austriackiejGuziki z numerami pułków przeznaczone dla Legionów Polskich produkcji austriackiej są dwuwarstwowe wewnątrz puste lub wypełnione tekturą i występują w wielkościach 14, 19, 22 i 26 mm z numerami od 1 do 7. Awersy wykonane z blach cynkowych lub z białego metalu. Większość malowana była farbą ochronną o różnych odcieniach zieleni. Rewersy cynkowe lub stalowe, niklowane. Odnotowano oznaczenia “A.U. I-a QUALITAT” i “H.U.W.”, choć guziki z tej grupy najczęściej nie są sygnowane."Polnische Wehrmacht:Kurtka oficerska posiadała cztery kieszenie i zapięcia otwarte, aby na wierzchu widoczne były guziki z orłem. Takie też guziki zostały wykonane przez firmy niemieckie, bądź usytuowane w byłym zaborze pruskim."A więc tylko z orłem chyba. A więc chyba jednak Legiony. Tak?
Wyro Napisano 21 Sierpień 2009 Autor Napisano 21 Sierpień 2009 No, jest identyczny, labry te same, kolor inny, ale rozumiem, że to czas i ziemia w korelacji z cynkiem.No to dalej zagwostka. Jesli Twoje guziorki z fotek to PSZ to oni mieli tylko 3 pulki.... czy więc to numer kompanii 5? Albo to legionowy guzik, a potem PSZ przejmowało pierwsze trzy numery. Chyba innych juz opcji nie ma. Jak myslisz, Pomsee (albo ktokolwiek:) ?
pomsee Napisano 22 Sierpień 2009 Napisano 22 Sierpień 2009 Wygląda na to, że Twój guzik jest jednak legionowy.
Wyro Napisano 22 Sierpień 2009 Autor Napisano 22 Sierpień 2009 No wygląda, że tak. Czyli to to:) : http://pl.wikipedia.org/wiki/5_Pu%C5%82k_Piechoty_Legion%C3%B3w Wojna polsko-ukraińska m.in.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.