xeonith Napisano 1 Sierpień 2009 Autor Napisano 1 Sierpień 2009 Witam,Czy mogę prosić o pomoc w identyfikacji jednostki? Czy jest to w ogóle możliwe? Na fotce jest mój dziadek.Pozdrawiam Kuba
xeonith Napisano 1 Sierpień 2009 Autor Napisano 1 Sierpień 2009 Ewentualnie formację. Pozwoliłem sobie załączyć druga fotkę.
8total4 Napisano 2 Sierpień 2009 Napisano 2 Sierpień 2009 na 1 foto na pewno piechota WP przed 1939, fotka wykonana w końcu lat `30 (Rogatywki polowe wz.35 lub 37, bagnet wz. 29 lub jakiś od kb. Mannlicher'a.. Na patkach kołnierzowych widnieją emblematy, szkoda iż dały poblask, ponieważ po nich można by określić co to za jednostka widnieje na fotce..Wyglądają na okrągłe lub zbliżone kształtem do okręgu, możliwe że były to emblematy np. Szkoły Podchorążych Rezerwy, szkoł podoficerskich, lub cokolwiek innego.. niestety tego nie dojdziemy po tej fotce..)Żołnierze posiadają mundury wz.19 z pasami wz.36 dla szeregowych.na drugim foto są oficerowie w rogatywkach miękkich, szeregowi w furażerkach oraz prawdopodobnie gimnastiorkach (co sugerowało by lata `20) widoczne są 3-komorowe ładownice do kb. mausera, oraz prawdopodobnie kabury (lub skośne" ładownice do Mannlicher'a).pozdrawiam!
pomsee Napisano 2 Sierpień 2009 Napisano 2 Sierpień 2009 Wydaje mi się, że identyfikacja jednostki na podstawie Twoich zdjęć nie jest możliwa.Przedstawiają żołnierzy WP z okresu II RP ale na ich mundurach nie widać żadnego szczegółu, który pomógłby wyodrębnić jednostkę.
kowalinho Napisano 2 Sierpień 2009 Napisano 2 Sierpień 2009 Na pierwszej fotce chłopaki na pewno mają szkolne oznaki kołnierzowe, ale jakie to faktycznie ciężko powiedzieć - raczej nie SPRki - nie mają obszyć naramienników. Rogatywki to wz35 (podłużna klamerka, bagnet wz29.A co do drugiej foty - to wczesne lata 30 (~1932-35)- człowiek po środku zdjęcia w garnizonowej dziewiętnastce ma na prawej piersi POS (i OS?). A ciekawe ładownice to pojedyncze ck do mańka.
dudzin Napisano 2 Sierpień 2009 Napisano 2 Sierpień 2009 Tak się zastanawiam, czy na drugiej fotce to nie przypadkiem przedwojenny Strzelec". Obok bardzo podobna fotka z moich zbiorów.
xeonith Napisano 2 Sierpień 2009 Autor Napisano 2 Sierpień 2009 Dzięki za informacje;Zdawałem sobie sprawę że będzie to trudne. Moją uwagę również zwróciły okrągłe emblematy na patkach kołnierzy. Dla zasady podłączyłem trzecie, niestety ostatnie zdjęcie jakie posiadam. Pozdrawiam Kuba
Pytanie
xeonith
Witam,
Czy mogę prosić o pomoc w identyfikacji jednostki? Czy jest to w ogóle możliwe? Na fotce jest mój dziadek.
Pozdrawiam Kuba
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.