Skocz do zawartości
  • 0

Patera ? Turecka ? Wojskowa ?

nomyss

Pytanie

Napisano

Witam

Jak w temacie posta, pozyskana juz kilka ładnych lat temu z krajowego portalu aukcyjnego. Poprzedni właściciel wspominał coś o odnalezieniu jej w okolicach Szczecina lecz pewności 100% nie mam (minelo juz kilka lat). W każdym razie fant ma 40 cm oraz 3 sygnaturki ktore zamieszcze na poniższych fotach. Prawdopodobnie jest posrebrzany i wykonany jakby z dwóch części (widać na ostatniej focie). Gdyby ktos miał jakieś o ni informacje prosiłbym o pomoc.

pozdrawiam
nomyss

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sygnatura 3

nazwa fabryki w Rzeszy ... ale jak wiadomo Turcja była sojusznikiem Niemiec podczas I wojny światowej możne wiec obiekt pochodzi z tego okresu (trzymając się wersji tureckiej)

WU (to U z kropkami - nie mam niemieckich znaków) RTT. METALLW. FABRIK. (i poniżej) GEISLINGEN STEIGE (trudno odczytać mogą być omyłki)

Napisano

fota obrazująca wspomniane łączenie - obwód z jednego metalu środek z innego. Przód patery cały srebrny bez widocznego łączenia jedynie z wzorem (zapewne) z brązu (?) w postaci linii na brzegu. I tyle jeżeli ktoś wie coś na jej temat jeszcze raz proszę o informację

Napisano
Dzięki za podpowiedzi czyli tak jak przypuszczałem jednak ;). Jasność byłaby całkowita gdyby ktoś jeszcze wydatował te bicia...
Napisano
być może jako sojusznika w I Wojnie zresztą..

jeżeli punce są sprzed 1918r to mamy jasność ;)

nie jestem pewny znaku na talerzu, ale może to być symbol tureckiej marynarki wojennej..
pozrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie