Skocz do zawartości

ACE 250 wymiana doswiadczen

ele44

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kopię mini łopatką, która jest większa od zwykłej saperki

z 20 cm można wyciągnąć monetkę - a jeżeli, kolega >Cyrograf15< z tej głębokości wyciąga wiadra - to bez obrazy - albo sprzęt niedomaga, albo kolega nie potrafi go obsługiwać
  • Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Też tak, sadze bo wiadro powinno łapać przynajmniej z ogległości poł metra. najlepiej przeczytać informacje jak ustawić ten sprzet i dokonać pomiarow. jak odległośc wykrywania pomimo prawidłowego ustawienia sie nie zmieni to wykrywacz uszkodzony.
Napisano
A jak u Was z czytaniem przez kanarka złota? U mnie zauważyłem że jak pomacham nad złotem (kolczyk)to nie reaguje wogóle lub sporadycznie pokazuje że to żelazo. Trochę mnie to podłamało. Natomiast na monetki i drobnice to jest wypas. Nieraz biłem kolegów na głowe z lepszym sprzętem, jak i potrafiłem sporo jeszcze po nich wyciągnąć z ziemi
Napisano
Tego niestety właśnie nie wiem. Fakt faktem że z większej głębokości jak 20cm to jeszcze nic nie kopałem. Może tam nic nie ma a może wykrywka nie łapie. Nie mam innej wykrywki aby teren sprawdzić a w ciemno przekopywać nie mam zamiaru :)
Wojtek
Napisano
Cyrograf15 - gwarantuję ci, że ACE250, z takiej głębokości jak na moich fotach, wyciąga większe przedmioty :)
już zaliczyłem kilka garnków, misek i innych tego typu rzeczy.
Raz nakopałem się jak wariat - trafiłem zwinięty drut na ok. 80 cm - i kopałem w środku - kanarek dźwięczał jak zwariowany, a ja nic nie mogłem znależć :)
dopiero kumpel mi pomógł - miał podobny przypadek z obręczą od beczki - wystarczyło trochę pokopać na boki :)
Napisano
> sebazep < a na jakim trybie chodzisz ?

to samo pytanie do Wojtka > Cyrograf15 <

co do złotka - kumpel kanarkiem trafił kolczyk
ja starą obrączkę - ale po konsultacjach ze złotnikiem okazało się, że jest tylko pozłacana :)) ... a świeciła się, aż miło było popatrzeć :)
Napisano
Głównie chodzę na Relics, ale sprawdzałem wykrywanie złota na wszystkich trybach. Z pierścionkami, obrączkami ze złota nie ma raczej problemy - pewnie ze względu na kształt. Ale jak możecie to zróbcie test na złotym kolczyku lub rozciągniętej bransoletcce i wypowiedzcie się jak wskazuje u Was - jestem barzdo ciekawy
Napisano
Ja zawsze chodzę na jewelery na full czułości znalazłem obrączkę złotą coś koło 30 cm w ziemi. Relics za dużo eliminuje.
A ktoś szukał w wodzie ? tzn sama cewka w wodzie, jak wam działa i czy coś się udało zlokalizować, bo mam mała rzeczkę do przeszukania, wg opowieści koło niej były ładownice i hełmy zostawione przez Niemców, ale jak wiadomo koryto rzeki się przesuwa i teraz gdzie był kiedyś brzeg, jest środek płytkiej rzeczki
Napisano
widzisz, a ja wyczytałem że najlepszy program w ACE 250 to właśnie Relics. Wyłapuje oprócz kolorków tez przedmioty z żelaza jeśli mają jakieś tam określone kształty ( nie kopisz gwoździ i ogólego żelastwa) - chodzi podobno np.o przedmioty archeologiczne ( dzięki temu nie pomijasz niektórych przedmiotów. Jeśli ni stanowi to dla Ciebie problemu to sprawdź wykrywkę na złotym przedmiociku np. kolczyku, tylko żeby nie był on okrągły i nie przypominał monety. Jestem ciekawy jaki wtedy da sygnał. czekam na odpowiedź
Napisano
Nie omieszkam sprawdzić, ale wiedz że na trybie jewelry nie znajduje tylko monet ale wszystko małe i duże o różnych kształtach więc raczej ciężko coś pominąć
Napisano
mnie też się wydaje, że tryb jewerly i czułość na max, daje efekty :)
ja tak właśnie cały czas chodzę - wycinam tylko pierwszy kwadracik z lewj strony :)
relics ? - nie sprawdzałem :) ale może, dla kontroli to zrobię i porównam
Napisano
zapomniałem dodać - w tym trybie wychodzą u mnie : monetki, guziki, biżuteria, mosiężne i miedziane popierdółki oraz cała masa innych fantów, łuski (różne) no i żelazo, czyli miski, garnki, kubki - nawet kiedyś trafiłem pochwę od bagnetu

trafia się również kolorowy złom : druty, blaszki, polmosy i inny szajs - czasem można to ominąć, wsłuchując się w ćwierkanie" kanarka :)
Napisano
Przytaczam Wam fragment artykułu z Odkrywcy Nr 6(125)/2009) dotyczący testów ACE 150 i 250
Producent przygotował zestaw kilku nastaw dyskryminacji, które można wybieraćW przypadku ACE 150 mamy do dyspozycji 3 zestawy a dla mode w zalezności od zastosowań. lu 250 - pięć. Godne uwagi są tylko te, które nie dyskryminują niczego (zebrane pod nazwą ALL METAL)lub tylko żelazo (JEWERLY w ACE 150 i RELICS w 250. W pozostałych istnieje ryzyko (a w zasadzie pewność) dyskryminowania interesujących przedmiotów, wraz ze śmieciami (typu folia aluminiowa, czy otwieracze do puszek. Tryby tetrudno polecić nawet dzieciom na plażę, bo nie znajdą ani złota, ani pięciozłotówek!"
Bardzo dobry artykuł ukazujący duże zalety kanarka i zamykający usta prześmiewcom :)
A mnie ciągle interesuje rozpoznawanie złota (poza monetami lub przedmiotami przypominającymi kształtem monetę.
Napisano
sorrki, ale mnie ten artykuł nie przekonuje - od prawie roku chodzę na trybie jewerly (mój kumpel również) i nie narzekamy :)

jeżeli ja w tym trybie znajduję cienką" boratynkę, a kumpel krzyżackiego brakteata (każdy wie jakie to monetki), to jak się to ma do tego, że w innym trybie niż elics" nie znajdę nawet 5 złotówki ?????
dla mnie to BZDURA !!! gość widocznie miał wykrywacz jeden dzień i guzik o nim wie - D O Ś W I A D C Z E N I E, to podstawa, jak zresztą w każdym innym wykrywaczu !
Napisano
myślę że monetkę to znajdziesz pod każdym trybem. Ja chodzę na Relics i też znajduję masę boratynek i wogóle monet. Myślę że chodzi tu o inne przedmioty
Napisano
ACE250 i fanty - zebrane na szybko z ODK

http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=653514#859462
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=616834#777316
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=636689#656577

teraz każdego z userów ACE250 zapytaj na jakim trybie chodził, zrób tabelkę i wsio będzie jasne :)
Napisano
jakie przedmioty ????? złoto ?????

na ODK są koledzy, którzy wiiiieeeelllleee lat chodzą z różnymi wykrywkami i złotka nie znaleźli, lub jedno bądź dwa :)
to tak jak ślepej kurze trafić ziarnko :))

a inne przedmioty ??? ACE250 je wyciągnie" - chociaż jego wadą może być głębokość
Napisano
no widzisz ? - Graudenz 18 też chodzi" na jewerly :)

teoria - teorią, a życie-życiem :)
nie zawsze teoria instrukcyjna przekłada sie na to, co jest w terenie
Napisano
Pewnie że wyciągnie. Wiadomo, że im większy przedmiot tym większy zasięg. Wogóle uważam (choć nie chodze z kanarkiem zbyt długo, a i nie miałem innego wykrywacza), że to Rzeźnik" na drobnicę
Napisano
A jeszcze wracając do Jewerly - pewnie każdy sugeruje się nazwą (biżuteria), a ciekawe czy każdy wie co kryje się pod nazwą Relics :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie