Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witajcie. Proponuje rozpocząć nowy wątek dotyczący Ludowego Wojska Polskiego. Chwalcie się tutaj co macie w posiadaniu po naszej komunistycznej Armii. Wszystkie fanty związane z LWP mile widziane:)
Napisano
A armia wcale nie była komunistyczna tylko ludowa. I to nawet nie tak na pewno, bo NIGDY nie nadano Wojsku Polskiemu PRL-u oficjalnie miana Ludowe". To jakoś tak samo przylgnęło.
C.
Napisano
Poprawność polityczna nakazuje nazwać komunistycznym" wszystko, co było noszone i używane przez Wojsko Polskie przed 1989 rokiem, nawet pasek od chlebaka lub butonogawicę od OP-1. Komunistyczna butonogawica noszona przez komunistycznego polskiego żołnierza!
Napisano
Tu Houston, mamy problem.

Bo co zrobić z mundurem mojego ś.p. Dziadka? Mundur wrześniowy, guziory i orzełek na czapce z koroną. No, ale pod Kościuszką" służył a potem parę lat w powojennym wojsku był? Myślisz, że zwykłe egzorcyzmy pomogą? Czy powinienem napalmem i wiooooo...
Napisano
Czy wy myślicie co wy piszecie. Człowiek chce zacząć ciekawy wątek a wy siedzicie na tym forum tylko żeby pierdzielić durnoty.
danieloff właśnie o to mi chodziło dobrze to ująłeś:P i czy tak ciężko się było domyśleć??
Napisano
Jak tylko pojawi się szwagier z aparatem to postaram się wrzucić parę fotek rzeczy głównie z lat osiemdziesiątych.
A narazie ( choć zapewne nie o to Koledze chodziło )wklejam ciekawy link do pewnej japońskiej strony.

http://www.geocities.jp/utr1980/polishmilitariaenglish.htm
Napisano
Ostrożnie z tą strona, fotki fajne, ale opisy roją się od błędów i pomyłek, podobnie jak zestawienia czapek, naszywek itp. z mundurami. Ale jak na japońską stronę to i tak nieźle.
  • 2 weeks later...
Napisano
Poszukiwaczu, napisz o co Ci dokładnie chodzi, to Ci ktoś napisze poprawną nazwę, bo LWP to w czasie 2 wojny nie było.
Napisano

Narazie dodam coś takiego.Ja jako komunistyczny żołnierz.I cieszę się , że byłem w wojsku w tamtych czasach a nie w tych obecnych.Może nie sto procent na temat ale łatwo dało się zeskanować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie