Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka, Junackie Hufce Pracy"

beero

Pytanie

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dla zrównoważenia wypowiedzi modelatora" wyjaśniam, że JHP od wiosny 1939 r. brały m.in. udział w budowie umocnień. Ich dziełem była np. fortyfikacja polowa wzmocniona oraz obiekty fortyfikacji ciężkiej (Nowogród, Wizna)...
Napisano
Junak Karol Wojtyła w Ożomli
http://www.po-prostu.eu/index.php?Itemid=48&id=1637&option=com_content&task=view
Napisano
Tak, niech się kieruje. Prawie 27 metrów bieżących akt, łącznie ponad 950 jednostek archiwalnych oraz ZERO gwarancji przy tym, że znajdzie coś, czego szuka....
Napisano
Dodam, że jeśli ktoś chciałby uzyskać informacje o osobie służącej w JHP niech się kieruje do Archiwum Akt Nowych (Warszawa).
Napisano
@mowglyn
i co z twojej wypowiedzi wynika?
to, że należy unikać tejże instytucji tylko z tego względu, że trysnąłeś porażającą gawiedź wymiarówko-rozmiarówką zalegających tam papierów?
Napisano
Oczywiście, że nie! Skoro jednak raczyłeś wskazać rzekome panaceum" (przypominam Twoje słowa: jeśli ktoś chciałby uzyskać informacje o osobie służącej w JHP niech się kieruje do Archiwum Akt Nowych"), to ja pozwoliłem sobie wskazać na jego niedoskonałość. Ot, i tyle...
Pozdro!
PS. Szukałem kilku oficerów i... nie ma ich tam!
Napisano
Szukałem dziadka i podobno jego towarzysza z czasów budowy umocnień wojskowych na Śląsku - tez ich tam (w AAN) nie było.

Przypuszczam, że część dokumentów została zniszczona/ukryta (?), w szczególności ta dotycząca udziału junaków w przedsięwzięciach o znaczeniu strategicznym dla państwa.

Ale to nie oznacza, że ci, którzy będą chcieli posiąść wiedzę o swoich przodkach nie znajdą tam wsparcia, może ich krewni w linii wstępnej nie brali udziału w projektach które osłaniała tajemnica państwowa. :)
Napisano
Sam nie przewaliłem, odnośnie dziadka zwróciłem się z pisemną prośbą (to było do sprawy sądowej), zaś kwerendę przeprowadził pracownik AAN. Zdaję sobie sprawę z ułomności takiego rozwiązania (nie ma to jak zaangażowanie własne), stąd i wynik w postaci raku danych" o wskazanych osobach w konkretnym czasie i miejscu mógł być obarczony pewnym, może nawet sporym błędem. Chcę jednak wierzyć, że tak nie było. Wiara wszak czyni cuda, a od tego krok niewielki do niebios. Gdzie cuda garściami podobno się pobiera :>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie