Skocz do zawartości
  • 0

Klamra carska

huk 100

Pytanie

Napisano

Ostatnio nabyłem klamerkę carską - ale wzór orła wskazywałby że to powinna być klamra z białego metalu - a z tak długimi wstęgami nie spotkałem sie nawet na tych białych , delikatnie zarysowałem klamrę z tyłu ale nie chcę głęboko jej ranić , i dalej nie jestem przekonany co do materiału -czy możecie mi coś podpowiedzieć --pozdro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pozwolę sobie odgrzać stary wątek, aby nie zakładać nowego tematu.
Chciałbym ustalić, czy klamra z fotek to klamra używana przez Gwardię.
Na tle zwykłych, piechociarskich, jakoś rzuca się w oczy - lepszy stop, ładniejszy orzeł (chociaż i tak jeszcze dwóch takich samych nie widziałem) i dość nietypowy prawy zaczep do pasa. Zazwyczaj były to dwie szlufki" do przewleczenia pasa, lub pojedyncza szlufka" ze stalowym bolcem. Ta klamerka ma szlufkę" pojedynczą, ale bez bolca (nie ma charakterystycznego wcięcia). Jak zatem była mocowana?

Napisano
W niektórych jednostkach leib gwardyjskich używano klamer alpakowych wykonane były identycznie tylko z innej blachy.
Napisano

Ostatnio nabyłem klamerkę carską - ale wzór orła wskazywałby że to powinna być klamra z białego metalu - a z tak długimi wstęgami nie spotkałem sie nawet na tych białych , delikatnie zarysowałem klamrę z tyłu ale nie chcę głęboko jej ranić , i dalej nie jestem przekonany co do materiału -czy możecie mi coś podpowiedzieć --pozdro

Napisano
Huku, nie sugerowałbym się długością ani kształtem wstęg, było tyle wariantów, że wszystko jest możliwe. Na ponad 30 posiadanych przeze mnie klamer carskich, może ze 2 lub 3 mają identyczne wstęgi. A twoja reczej nie wygląda na alpakę, moim zdaniem to mosiądz.
Napisano
też tak zaczynam sie skłaniać toz.że taki wzór orła nie był zastrzeżony dla gwardii ? - ale takich wstęg to ja w życiu osobiście nie widziałem na oczy :) -czekam -pozdro
Napisano
Moim zdaniem kształt ogonka czy długość lub kształt wstęg nie zależały od formacji, tzn. nie było wzorów zastrzeżonych np. dla gwardii, wojsk inżynieryjnych, artylerii czy zwykłej piechoty itp., różnice wynikały po prostu z różnych sztanc używanych przez różnych producentów. Najlepszym dowodem będzie sprawdzenie, czy na innych alpakowych klamrach jest taki sam wzór orła, czy występują róznice. No i tak prywatnie - podobno białe klamry nie były stosowane wyłącznie przez pułki gwardyjskie, ale również inne, które stosowały srebrną armaturę mundurową (srebrny kolor dodatków - guzików, wstęg itp.).
Napisano
do MK

napisałeś 2009-07-09 18:10:09

Nie moje posiadanie, ale raczej nie uważałbym jej za klamrę z białego metalu choć wstęgi długie."

ta klamra jest w moim posiadaniu, i uwierz mi, jest z białego metalu :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie