jazlowiak Napisano 3 Lipiec 2009 Autor Napisano 3 Lipiec 2009 Zapraszamy do zgłaszania grup rekonstrukcji historycznej odtwarzających oddziały piechoty WP do wzięcia udziału w widowisku historycznym „Bzura 2009 ”.Organizatorem imprezy jest: Urząd Gminy Brochów, Muzeum Ziemi Sochaczewskiej i pola Bitwy nad Bzurą w Sochaczewie, Fundacja Polonia Militaris, Muzealna Grupa Rekonstrukcji Historycznej II batalionu 18 Pułku Piechoty i in. Widowisko odbędzie się w dniu 13 września 2009 r. jak zawsze w miejscowości Brochów, pow. sochaczewski.W tym roku szczególnie zapraszamy do udziału grupy odtwarzające oddziały ze składu Armii „Poznań” i „Pomorze” walczących w Bitwie nad Bzurą we wrześniu 1939 r.http://dobroni.pl/rekonstrukcje,bzura-2009-wiadomosc-organizacyjna-piechota-wp,2067
jazlowiak Napisano 9 Sierpień 2009 Autor Napisano 9 Sierpień 2009 Zapraszamy rekonstruktorów z GRH kawalerii i artylerii konnej do udziału w tegorocznej VIII edycji Bzura 2009 do odtworzenia ataku 7 pułku strzelców konnych, 15 pułku ułanów poznańskich oraz 7 dywizjonu artylerii konnej w walkach o Brochów i przeprawy na Bzurze. Po zakończeniu rekonstrukcji wszyscy rekonstruktrzy moga wziąc udział jako epizodyści w planie filmowym nowego filmu poświęconego m.in. kawalerii w 1939 roku. Co należy zrobić , aby dostać się Bzurę i plan filmowy?Osobą odpowiedzialną za tegoroczna Bzurę jest Marek Babulewicz - znany rekonstruktor, który wraz ze swymi harcerzami odtwarza pododział 14 pułku ułanów Jazłowieckich i współorganizator dotychczasowych siedmiu edycji rekonstrukcji Bzura. Marek odpowiada za przyjęcie rekonstruktorów na Bzurę i następnie w dniu 14 września udział w planie filmowym.Dla potrzeb Bzury i planu filmowego potrzebujemy 60 rekonstruktorów w umundurowaniu sukiennym wz. 36, hełmami wz. 15 i furażerkami. Każdy z rekonstruktorów powinien posiadać oporządzenie (dwie ładownice, pas, bagnet z żabką, łopatkę z pokrowcem, chlebak wz. 33 i torbe na maskę wz. 32 lub RSC oraz szelki kawaleryjskie) i karabinek wz. 29 lub 98.Zgłoszenia udziału w Bzurze i wplanie filmowym należy nadsyłać na adres e-milowy Marka: babulewicze@hot.pl, tel. 604 585 463 do dnia 17 sierpnia 2009 roku. Zgłoszenie powinno zawierać - imię i nazwisko, adres meilowy, numer telefonu, nazwę grupy oraz dwa zdjęcia - jedno w kompletnym umundurowaniu i drugie ze zbliżeniem twarzy bez nakrycia głowy.http://dobroni.pl/rekonstrukcje,uczestnicy-bzury-2009-wezma-udzial-w-filmie,2255
Krecik2002 Napisano 30 Sierpień 2009 Napisano 30 Sierpień 2009 Jazlowiak: kiedy beda jakies blizsze szczegoly na temat rekonstrukcji? Czy prawdziwym jest zdanie:Widowisko z udziałem 200 osób, przy użyciu m.in. 20 pojazdów (w tym 2 samolotów)" ktore znalazlem tutaj: http://www.3989.pl/w426,pl.html ?
jazlowiak Napisano 30 Sierpień 2009 Autor Napisano 30 Sierpień 2009 Przewidujemy 150 ludzi, 50 koni i samolot:-)
panzerhrabia Napisano 31 Sierpień 2009 Napisano 31 Sierpień 2009 witam a ile będzie sztuk sprzętu pancernego?? będą armaty przywiezione z finlandii? Pozdrawiam
pni Napisano 31 Sierpień 2009 Napisano 31 Sierpień 2009 Czy będzie 7 tp? i przed sama rekonstrukcja pokaz pojazdów np. w przeddzień bitwy?
panzerhrabia Napisano 31 Sierpień 2009 Napisano 31 Sierpień 2009 to ja też jeszcze przyłączę się do pytania czy w niedziele przed inscenizacją będzie można pooglądać z bliska pojazdy?? bo jeżeli będzie tak jak w poprzednim roku dopiero po inscenizacji to większość ludzi nie da rady nic zobaczyć z bliska przynajmniej Ci którzy przyjeżdżają z odległych województw z racji tego że zaraz po inscenizacji trzeba wyjechać w daleką drogę.... Więc proszę też pomyśleć o tym jak by się dało:)Pozdrawiam
Steiner7 Napisano 2 Wrzesień 2009 Napisano 2 Wrzesień 2009 Tak dla przypomnienia:Regulamin mundurowy dla strony niemieckiej 1939.Komunikat sztabu strony niemieckiej dotyczący umundurowania i oporządzenia uczestników.Zestaw mundurowy obowiązujący stronę niemiecką podczas inscenizacji Bzura 2009":Mundur: -furażerka feldgrau z żyłką w kolorze formacji, do bitwy hełm z tarczkami Wehrmachtu, -hełm bez pokrowca maskującego, dopuszcza się założenie na hełm paska od chlebaka -kurtka sukienna feldgrau z ciemnozielonym kołnierzem i naramiennikami, naramienniki i lica z wypustką w kolorze formacji-spodnie sukienne steingrau (dopuszczone są konwersje sukiennych spodni szwedzkich tylko w kolorze steingrau)-buty saperki czarne -koszula WH i/lub biała podkoszulka z długim rękawem (T-shirty pod mundurem są zabronione) Decyzją sztabu strony niemieckiej, nie są dopuszczone konwersje kurtek mundurowych szwajcarskich, szwedzkich, czeskich, NRD-owskich itd.Oporządzenie: -puszka od maski p-gaz -pas z klamrą WH -bagnet -łopatka piechoty (dotyczy także podoficerów) -chlebak -menażka -manierka -celta -latarka (dla chętnych) Opcjonalnie: Podoficerowie i obsługa broni zespołowej -broń krótka -raportówki -lornetki Zasady troczenia oporządzenia: Na pasie: z przodu-ładownice, broń krótka, raportówka z lewej strony-łopatka piechoty i bagnet z tyłu, z prawej strony-chlebak, na chlebaku manierka i menażka, nad chlebakiem zrolowana celta Puszka od maski z tyłu, na pasku od puszki, na piersi-peleryna przeciwchemiczna Decyzją sztabu strony niemieckiej nie są dopuszczone szelki i A-ramki, bez wyjątku!Wyposażenie specjalistyczne, saperskie, medyczne wg. profilu grupy.Motocykliści- ceratowe płaszcze, gogle, puszka od maski noszona na piersi.Pancerniacy -czarne sukienne kurtka i spodnie -buty saperki lub trzewiki-furażerka feldgrau z różową żyłką, do walki beret wojsk pancernych (załogi otwartych samochodów pancernych mogą wymiennie używać hełmów WH) -pas WH na pasie -z lewej strony broń krótka opcjonalnie-lornetka-gogle-z prawej strony raportówka Odznaczenia.Decyzją sztabu strony niemieckiej są dopuszczone odznaczenia obowiązujące w 1939 roku.Wszelkie Żelazne Krzyże z późniejszego okresu, odznaczenia za kampanię zimową, szyldy naramienne itd, są zabronione.Dopuszcza się u osób od 40 lat wieku rzeczywistego wzwyż, noszenie odznaczeń z I wojny św.Pojazdy:Decyzją sztabu strony niemieckiej do inscenizacji Bzura 2009 będą dopuszczone pojazdy w malowaniu odpowiednim dla września 39.Wszystkie pojazdy maja być w kolorze ciemno-szarym (panzergrau).Wszystkie pojazdy maja mieć oznakowanie zgodne z regulaminem wojsk zmechanizowanych WH we wrześniu 39.Decyzją Organizatora, Komendant strony niemieckiej otrzymał prawo odmówienia udziału w inscenizacji Mława 2009 osobie/grupie/pojazdowi, której/którego wygląd odbiega od podanego regulaminu.
Steiner7 Napisano 2 Wrzesień 2009 Napisano 2 Wrzesień 2009 Oddziały ss wg oddzielnych wymagań mundurowych, ustalonych z d-cami grup.
PZgrenadier Napisano 2 Wrzesień 2009 Napisano 2 Wrzesień 2009 Nareszcie ktoś podchodzi poważnie do organizacji imprezy w zakresie odpowiedniego umundurowania i wyposażenia. Brawo Panowie!
sanitater Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 Nareszcie" !?Chryste Panie, kolego PZgrenadier, regulaminy mundurowe stosowane sa na rekonstrukcjach (nie: festynach) od dobrych 3 lat. Inna sprawa ze czesto pojawiaja sie znajomi krolika ktorzy i tak wychodza w dziadostwie, wszelkim regulaminom i obietnicom wbrew.Spodnie szwedzkie w kolorze Steingrau" Szwedzi nie produkowali spodni w kolorze Steingrau tak jak ten termin byl wowczas rozumiany w nazewnictwie niemieckim, chyba ze ktos je farbuje ;)
jazlowiak Napisano 3 Wrzesień 2009 Autor Napisano 3 Wrzesień 2009 A jakie rekonstrukcje są dla Ciebie festynem?
sanitater Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 Takie, gdzie kazdy biega w czym chce nie dbajac o realia o chodzi o to, ze komus sie chcialo i ze zabawa byla przednia, a nie o to, zeby sie czepiac". Bylo tu na forum dosc przykladow takich festynow. Ze na Bzurze regulamin mundurowy jest od 2005 czy 2006 r. to ja wiem, i Ty tez wiesz. Nie mialem w tym wypadku na mysli tej rekonstrukcji.
byku89 Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 czy jest szansa uczestnictwa w imprezie po stronie WH nie mając furażerki, bagnetu i łopatki?
Seeteufel Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 czy jest szansa uczestnictwa w imprezie po stronie WH nie mając furażerki, bagnetu i łopatki?"Regulamin chyba dość jasno wyjaśnia tę kwestię, czyż nie?
PZgrenadier Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 Kolego Sanitater, ja wiem, że regulaminy są stosowane od jakiegoś czasu, ale nie zawsze ludzie się do nich stosują. Jednak tym razem zasady są ściśle określone i zakładam, że będą dokładnie egzekwowane - organizatorem tej rekonstrukcji są ludzi poważni i znani w światku rekonstruktorskim z rzetelności - dlatego pozwoliłem sobie napisać, że nareszcie doczekamy się (mam nadzieję) prezentacji oddziałów polskich i niemieckich na odpowiednio wysokim poziomie ;)Pozdrawiam
akagi_FWP Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 Przykro mi , w tym roku nie ma odstępstw od regulaminu. JaH - FWPKO Bzura 2009
willi Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 Dodam jeszcze, że nie jest przewidziana możliwość uczestnictwa na zasadzie: jak przyjechałem, to pewnie się wkręcę, mimo iż wcześniej się nie zgłaszałem (bądź byłem zapraszany). Wspominam o tym ku przestrodze tych, którzy mają zamiar w tym celu wykonać setki kilometrów. Bzura, tak jak Mława czy wiele innych rekonstrukcji, przestały funkcjonować jako imprezy z tzw. pospolitym ruszeniem (bez urazy dla kogokolwiek), gdzie tak naprawdę do końca nie wiadomo kto i kiedy się zjawi. Listę Grup/Stowarzyszeń biorących udział ze strony niemieckiej zamieszczę w ciągu kilku najbliższych dni. Willi
sanitater Napisano 3 Wrzesień 2009 Napisano 3 Wrzesień 2009 Dodam jeszcze, że nie jest przewidziana możliwość uczestnictwa na zasadzie: jak przyjechałem, to pewnie się wkręcę, mimo iż wcześniej się nie zgłaszałem (bądź byłem zapraszany) (...)"I tak to powinno wygladac. Brawo.
leon_rybnik Napisano 4 Wrzesień 2009 Napisano 4 Wrzesień 2009 Wyjeżdżam z Rybnika , mam dwa miejsca wolne w samochodzie , jeśli ktoś ma ochotę się zabrać to proszę o kontakt.Pozdro
Flanker Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Jak wygląda ozkład jazdy" imprezy - o której godzinie jest np. próba w sobotę, apel, bitwa w niedzielę? Gdzie kwateruje strona polska, a gdzie niemiecka? Pozdrawiam - Fl.
Steiner7 Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Garnizon niemiecki, tradycyjnie w remizji.Więcej info dla Niemców wkrótce poda d-ca strony niemieckiej, Willi.
akagi_FWP Napisano 7 Wrzesień 2009 Napisano 7 Wrzesień 2009 Pojazdy - teren przy starej" remizie . Tradycyjnie zresztą. Pozostaje pytanie, gdzie ustawić 7 TP?
akagi_FWP Napisano 8 Wrzesień 2009 Napisano 8 Wrzesień 2009 Pojazdy (polskie i niemieckie) - Jacek Haber, jacekhaber@onet.pl, 601 224 775
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.