Skocz do zawartości

Wybuchowe znalezisko w bloku w Kielcach

Rekomendowane odpowiedzi

Policjanci i saperzy od rana pracują w mieszkaniu 21-letniego kolekcjonera militariów z Kielc. Znaleźli tu między innymi torebki z prochem i ręczną wyrzutnię rakiet.
- Policjanci z pomorskiego prowadzą sprawę człowieka podejrzewanego o posiadanie i handel bronią. Ustalili, że poprzez portal internetowy kupił coś u niego człowiek z Kielc - wyjaśnia Zbigniew Pedrycz z Komendy Wojewódzkiej Policji w Kielcach.
Rankiem policjanci zapukali do mieszkania w Kielcach, które wskazali im koledzy z Katowic. Zastali tu 21-latka przyznającego, że interesuje się militariami i od dwóch lat je kolekcjonuje.
- Znaleźli torebki z prochem, ręczną wyrzutnie rakiet, dwie nie uzbrojone miny oraz amunicję różnego kalibru. Wezwany na miejsce patrol saperski ocenił, że nie ma potrzeby ewakuowania mieszkańców bloku - mówi Zbigniew Pedrycz.

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090702/POWIAT0104/584023814

saperzy musieli być mocno wkurzeni skoro jechali do fałszywego alarmu na wezwanie fahofcuw"(pisownia celowa) i teraz chłopaka będa ciągać po sądach i za głupi kawałek metalu(puste skorupy) dostanie sanki, śmiech na sali, to jak będe miał w domu rure calówke to będe oskarżony że mam granatnik?

PZDR

co do kolekcji to jest ok,nie podlega pod ustawę,co do prochu to nie widać dokładnie co jest w tych woreczkach,może tytoń?jak ma maszynkę to tytoń,najgorsze że po wysadzeniu mat.dowodowych mogą postawić 2 zarzuty pierwszy nielegalne posiadanie, 2 za katastrofy zawalenia ,chyba do 10 lat łączny wyrok może przewyższyć 2-3 lata a tego w zawiasach nie może mieć,typowy sposób na uwalenie delikwenta,sposób znany od lat jak nie tak to tak,szkoda że młody nie ma pojęcia jak wyjść z problemu,co do amunicji to ciężko się wypowiedzieć osobisty wgląd dużo by tu powiedział,ale 70 lat w ziemi robi zachodzą procesy chemiczne ,spłonki nie działają,wchodzą w reakcję z mosiądzem plus wilgoć i po wszystkim,ale z materiału filmowego ewidentnie widać że był namierzany i wejście było konkretnie przygotowane aby go słodko uwalić.a co u mnie w mieście we wrocławiu nadal łupią banki chyba 7-10 napad w ciągu kilku tygodni,policja nabrała wody w usta,ja z domu nie wychodzę bo mogą mnie walnąć w łeb,pozdrawiam,zastraszony obywatel 3 RP.

19-latek rozbrajał pocisk, który wybuchł

Na miejscu zginął 19-latek z Przerośli koło Suwałk, gdy w jego pokoju eksplodował niezidentyfikowany jeszcze niewybuch, pochodzący najprawdopodobniej z nielegalnych wykopalisk

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6787230,19_latek_rozbrajal_pocisk__ktory_wybuchl.html

Co powiedzą i gdzie są Ci co to bagatelizują posiadanie w domu urwiłapek, pewnie skurupy" rochę pestek" pewnie tylko rura od fausta"? itp.....
Może ten chłopak też tu pisał że to robienie nagonki.
A w rzeczywistości większość z nich siedzi w piwnicach i na strychach i dłubie przy skorupach , aby postawić na półce nowy fant....
Napewno nie my......

Pozdrawiam

W pełni popieram to co napisał skyluke. Ci co nie mają wyobraźni niech kolekcjonują karty telefoniczne albo podstawki pod piwo. Może ten artykuł przemówi do rozumu paru kolekcjonerom".
Pozdrawiam

Skyluke czuje sie sprowokowany A czy Twoja i nie tylko Twoja wyobraźnia sięga odrobinę w ponad te pierdoły które wypisują pismaki i rzecznicy policji ?
Rozbrajanie pocisków nie jest jedynym sposobem na pozyskanie skorupy na półkę. Np. kupno czy wyszukanie na skupach, złomu . Czy chociażby często gęsto na wsiach skorupy ( bezpieczne) służbą za kowadło , często trafiają się w ziemi skorupy np. pocisku wskaźnikowego (Dymnego )I jak chcesz wiedzieć nie dłubie nocami w piwnicy bo mi się nie chce. Nadal uważasz że zbieranie skorup jest niebezpieczne ? Zaznaczam skorup pustych opakowań po materiale niebezpiecznym, czy też opakowań po amunicji
A tak na marginesie Empi ile razy stworzyłeś niebezpieczną sytuacje na drodze. Zastanawialiście się nad tym wyprzedzając na trzeciego, wjeżdżając na czerwonym świetle ( w warszawie to norma) naparzając ponad 120 ( na polskich drogach to dużo za dużo ). Czy nawet parkując w niedozwolonym miejscu, stwarzacie niebezpieczeństwo dla siebie i innych uczestników ruchu. Jest dla tego przyzwolenie społeczne - bo wszyscy tak robią . A tylko zboczeńcy rozkręcają zapalniki. Statystyki mówią same za siebie . Ba ! statystyki krzyczą
Ktoś wie ilu „zboczeńców „ spowodowało swoim zamiłowaniem do szybkiej jazdy, śmierć czy kalectwo innych użytkowników drogi jak i swoją zgubę, w ostatni długi weekend ?
No tak ale to był wypadek !

ten 19 latek miał pecha,szkoda że tak tragicznie skończył żywot.mój kolega jeden stracił oko,drugi rękę ,jeden też tragicznie zginął ,konał rozerwany pociskiem 75 mm około 2 godzin,św.pamięci faluś z kluczborka,osobiście uważam że dłubanie w tym takim to głupota,są materiały wybuchowe koloru srebnego (znawcy wiedzą o co chodzi)co walną w skutek dłubania lub walenia młotkiem,ale mnóstwo złomu nie posiada nic,są to np.pociski podkalibrowe które nie posiadają mat.wybuchowych,łuski wystrzelone,itp.aby się wypowiedzieć konkretnie w tematyce niewypałów i pozostałości po 1 i 2 wojnie należy nabyć odpowiednią wiedzę,a takich ludzi w POLICJI nie widzę ,nawet saperzy są słabi ale są wyjątki,temat bardzo obszerny ,co do ekspertów policyjnych to uważam że ich wiedza jest bardzo słaba,szkoda że takie tumany wystawiają opinię w sprawach karnych.osobiście siedzę w temacie około 22 lata z wykrywką i nadal się uczę wiedza internetowa i książkowa to za mało.spotkałem kilku saperów z żenującą wiedzą,mam wrażenie że na tych kursach i szkoleniach ważna jest obecność,co do zatrzymania i wysadzenia kolekcji tego chłopaka nadal uważam że nie podlegała pod ust.o broni i amunicji.

jak stwarzał zagrożenie wybuchem innym mieszkańcom to powinien odpowiedzieć za swój czyn,ale jak posiadał elementy bezpieczne nie zagrażające życiu i zdrowiu,nie podlegające pod ust.o broni i amunicji to co ???? u mnie w domu może wybuchnąć tylko paczka zapałek!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie