Skocz do zawartości

jaki wykrywacz na drobnice i kolorek

papi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witajcie . prosze o porade w sprawie kupna wykrywacza typowego na drobnice i kolorek (monety odznaki biżuterie medale itp.). Mam WHITESA TM 808 i jestem bardzo zadowolony ale to rczej sprzecik na militaria i duze rzeczy gleboko schowane dlatego jego chciałbym sobie zostawic.Ale mam też RUTUSA SOLARISA własnie na drobnice i chciałbym go zmienic na cos leprzego i o leprzych osiągach na kolor i drobnice i nie wiem czy warto i czy ma to jakis ses . Myslalem o WHITESIE XLT albo o TESORO VAQUERO a moze ma ktos jeszcze inny pomysl na jakąs wykrywke do 4000zl .prosze o porady i opinie dziekuje i pozdrawiam
Napisano
X terka 705/sovereign GT - to z minelabów
whites xlt
tesoro cibola
Garret Gti 2500

Oczywiście wyboru musisz dokonać sam ;) Poleciłem sprzęty opierając się na opiniach znajomych, którzy z takimi śmigają na kolor. oprócz sovereigna GT którego obecnie posiadam i jestem zadowolony.Pozdrawiam
Napisano
ja długo po ace zastanawiałem się co kupić na drobnice i po lekturze dużej ilości postów i opinii na różnych forach postanowiłem że to będzie wykrywka marki Tesoro,obecnie czekam na paczuszkę DeLeonem:)
Napisano
Jeśli ma być z bajerami to pewnie coś co koledzy wyżej zasugerowali. A jeśli nie potrzebujesz kolorowych wyświetlaczy i innych świecidełek" wybierz Tesoro. Cibola jeśli chcesz włączyć i od razu szukać, Vaquero jeśli zabawa z balansem gruntu nie stanowi dla ciebie żadnego problemu.
Pzdr
Napisano
papi - a jak dobrze znasz Solarisa? Rozumiesz i czujesz go? Jeśli dobrze Ci się z nim pracuje to zastanów się nad przejściem na Proximę. Druga opcja pod warunkiem, że nie męczy Cię Solaris, to własnie XLT. Solaris był przeciez wzorowany częściowo na XLT, więc jeśli opanowałeś Solarisa nie będziesz miał większych problemów z XLT a uzyskasz znacznie lepszy wykrywacz. Jeśli odpowiesz, że nie kumasz Solarisa wtedy faktycznie wybierz Vaquero, który jest prosty i skuteczny. Oczywiście to tylko z tych dwóch, bo masz przecież mozliwość sięgnąć również po inne wykrywacze, jednak ponieważ masz TMa wydaje mi się, że optymalną kombinacją stworzysz właśnie z XLT. Miałem taki zestawik przez kilka lat i bardzo dobrze się uzupełniały:)

Pozdrawiam

VW
Napisano
VanWorden jak zawsze służy dobrą radą. Równiez polecam XLT jako sprzęt kompatybilny z TM. Whites XLT to kombajn na drobnicę! Jak dla mnie to jedynie słuszny wybór, jeśli chodzi o precyzyjne lokalizowanie małych kolorków.
Napisano
Dzięki za porady i swój czas.
Miałem Proximę przez 2 tygodnie i myślałem, że mnie szlak trafi a byłem pewien ze mam cierpliwość i odesłałem go z powrotem do Gdyni. Wzbudzał się i fiksował dzwoniłem nawet do producenta i mi przez telefon mówił jak go ustawić i nic. Nie wiem czy ja trafiłem na jakiś felerny czy co? Koleś miał taki i naprawdę dawał rade a jakoś nie i nie wiem czy to moje umiejętności czy co ale ja już jakieś 15 lat śmigam na wykopki. Myślałem ze Rrutus to porządna firma, ale się troszkę po proximie zraziłem.Dlatego boje się o xlt.czy ktoś ma instrukcje po polsku i kilka porad z własnego doświadczenia bo jak wiadomo w stanach jest on tańszy . I czy faktycznie ma on tak dużo większe osiągi zasięg większą skuteczność. Miałem tez gareta, 250 ale to jeszcze przed solarisem i tez nie byłem zadowolony a z solaria jestem no, ale wiadomo postęp idzie do przodu trzeba cos zmienić. Kolesie teraz po mnie wykopują niezłe fanty tak jak kiedyś ja po nich. Więc cos w tym musi być, ale najważniejsze ze to już w ziemi nie leży a u kogoś, ale fajnie by było żeby u mnie ;).
POZDRAWIAM PAPI
Napisano
Expolorery tak nie robią;))
http://www.metaldetectorshop.co.uk/Whites/xltmetaldetector.htm
Jest sygnał monetowy w jedną stronę i brak w drugą przy bliskiej odległości monety od żelaza i po wielokrotnym szybkim machaniu wgryza" się w sygnał monetkowy... Jeszcze zaleta po sygnale wiesz co mniej więcej kopiesz (praktyka potrzebna i nie bez powodu nazywa się to dyskoteka)... Jedyna wada polmoski" dzwięczą jak duża moneta, ale na wykresie są gdzie indziej... Ale człowiek zawsze kopie... Explorer zrobi z ciebie flegmatyka ale warto;))
Napisano
kolego polecam fishera f 75, taki zamiar mam kupna, przeczytałem wiele for, wiele watkow, doradzali mi znawcy tematu z wielkim Van Wordenem ( i wielu innymi- lecz na innych forach maja inne nicki wiec nie wiem pod jakimi tutaj istnieja)

Tylko Raned- stwierdził kontrowersyjny ( bez urazy ze Cie zacytowałem)- ale On podobno juz tak ma. Hahaha

To oczywiscie moje subiektywne opinie, zaznaczam jeszcze ze detektorka w rece nie miałem
jesli napiszesz do mnie meila podam Ci link gdzie sa ciekawe ciekawostki...haha, bo tu raczej nie mozna
pozdrawiam
Napisano
albertus32 nie wiem jak tu sie maile wysyła jakby co to jest mój papipc@wp.pl
pozdro papi i dzieki za wypowiedzi koledzy
Napisano
Bierz Terrkę 705 lekka , miła i przyjemna:) Po Minelabie Muszkieterze i Sov. GT miałem już dość ciężkich sprzętów i wybór padł właśnie na x-terrę 705 , wcześniej miałem już terrkę 30 i bardzo mi ona leżała. Jutro pierwsze testy na podwórku Teściowej z nową 705:D
Napisano
Witam

Zdecytowanie SOVERGIN GT, ja na nim szukam i wyciagam fanty w maksymalnie zasmieconym terenie gdzie koledzy z whitesami i fisherami wymiekaja. Szukalem juz tez z innymi wykrywkami ale ta jest poprosu najlepsza.

Krol morze byc tylko jeden i jest to SOVERGIN GT!!!!!!
Napisano
Papi - na kolorek tylko Tesoro. Jak chcesz wydać dwa razy tyle kasy to kup X70 - efekty będziesz miał podobne do np. Ciboli czy Vaquero. F75, Explorera czy Whitesa DFX i XLT odradzam ze względu na to, że Rutus nie przypasował Ci. Kup Tesoro i zobaczysz czym jest skuteczność, łatwość i przyjemność w szukaniu. Albertusa32 nie słuchaj bo jak sam wspomniał zamierza kupić wykrywacz i nie mówi o własnych doświadczeniach ale powtarza co usłyszał - chyba na powtarzanych poradach Ci nie zależy?

Pozdrawiam.
Napisano
a ja dla odmiany polecam coś ze stajni XP Metal Detector,
sam posiadam Adventis'a i jestem bardzo zadowolony, drobnicę rwie jak szalony koszt nowego to coś około 2700zł
Napisano
papi - no to masz już chyba przegląd wszystkich sprzętów i brakuje tylko C-scopów:))
XLT nie musisz się bać - są programy fabryczne od których możesz zacząć naukę i fora internetowe poświęcone w dużej mierze temu wykrywaczowi. Pisałem o połączniu z TMem ponieważ XLT ma najwiekszy zasięg w statyku i tzw. mixerku ze wszystkich sprzętów obecnie dostępnych (może F75 w statyku ma bliskie osiągi) i w lesie bardzo ułatwia namierzanie i wyciągniecie wszystkiego co nacelujesz TMem. Jak już opanujesz mixerek to na drobnicę, monetki etc., nie ma lepszego kosiarza. Oba mają też tą samą ultra solidną aluminiową konstrukcję. Jeśli chodzi o kupno to polecam używany. Ostatnio Denar miał serię E za ok.2200 czyli zdarzają się okazję. Możesz też poszukać w UK na ebay, gdzie powinieneś przeznaczyć 300 funtów (1500zł) na zakup plus 15 funtów za przesyłkę do PL.

Pozdrawiam

VW
Napisano
A ja Ci polecam coś ze stajni Minelaba. A co dokładnie to w zależności od zasobności portfela. Jeśli masz gest kup sobie E-trac :-) jeśli wolisz coś tańszego to nowa 705 powinna Cię zadowolić!
Napisano
witajcie i dzieki za porady i swoj cenny czas
VanWorden gdzies czytalem twoje opinie i pisales ze nie ma leprzego wykrywacza od fisher f 75
a wiec xlt czy fisher czy tesoro bo tez cos wspominales tylko jakie vaquero czy inny?
Napisano
papi - wszystko zależy od tego czego szukasz, jakie masz doświadczenie etc. Ty pisałeś o uzupełnieniu do TMa i w tym wypadku moim zdaniem najlepszy byłby XLT, ale inne sprzęty wymienione przez kolegów też są super. Nikt Ci nie napisze co jest najlepsze bo takie zwierze nie istnieje - wykrywacz który w jednym terenie będzie działał jak odkurzacz w innym będzie zaledwie średni. Wybór należy doCiebie.

Pozdrawiam

VW
Napisano
Vincent vega skoro wymagasz od innych opisywania w watku o sprzecie swoje doswiadczenie to czemu nie piszesz o swoim. Detektorkami bawie sie kilka lat, około 1.5 roku na jeden sprzet. Ostatnio tejon ( krótko- kradziez). Obecnie czekam na fishera -to fakt. Czy Ty zawsze doradzasz sprzet który mialeś w rekach?, czy po prostu wiesz z doswiadczen innych i opisach na forach, ze jest po prostu dobry?
PS. nie pisz kolego , ze kogos trzeba sluchac czy nie , bo kazdym rozum ma...
pozdrawiam
Napisano
Witam, obecnie wiele jest dostepnych na rynku wykrywaczy metealu. i jesli miałbym doradzić to tylko i wyłacznie ze swego doswiadczenia.zaczynałem jak wiekszość od wykrywaczy typu PI - ale to juz historia. następnie pierwszy mój wykrywacz VLF to był c.scope 660 - bardzo miłe wspomnienia ( jest u mnie ze wzgledów sentymetalnych i nadal sie sprawuje) następnie c.scope 990 też fajny,zmieniłem na c.scope5MX podwójna dyskryminacja sprawowała sie bardzo dobrze (sprzedałem i troszkę mi żal),proxima dobry sprzet bo polski, trochę grzebania przy ustawieniach ale jesli sie to opanuję to sprzęt godny swej ceny - duży plus- solaris sprzęt dobry , wszystko OK jezeli nie wejdziemy na zasmiecony teren gdzie zardzewniałe gwożdzie ( te większe, włascieciele wiedzą o czym pisze ) to troszke nakopać się trzeba,zreszta pozbywam się obu na alle..gro w zestawie. obecnie to testuje tesoro i XLT i kolejne miłe wrażenia, co bedzie dalej ... niewiem. wnioski musisz wyciągnąć sam, moim zdaniem wykrywacz musi byc prosty w użytkowaniu,dawać z siebie wszystko, waga też odgrywa rolę , zauwaz tez że wykrywacze typu TM 800,808, to sprzet na duże przedmioty i oczywiście technika obsługiwania sie nim- najlepiej chodzic bez przedmiotów metalowych i blisko podłoża -czego nie trzeba w normalnych wykrywaczach.i teraz wazne musisz zżyć sie z wykrywaczem nauczyć sie go słuchać, patrzec na wskazania( na monitorze lcd) musisz go polubić, i nie wazne czy jest uzywany czy nowy musia dac wyniki.proponuję kupić wykrywacz VLF o dobrej dyskryminacji jeśli nie masz zamiaru kopać złomu ( który w większej formie też daje sygnał na kolor) i tu do wyboru i koloru od ace250 do GTI 2500.pozdrawiam
Napisano
czy mialby ktos instrukcje obslugi w jezyku polskim do xlt.
i jak cewka do tego wykrywacza byla by najleprza na kolorek i drobnice
pozdrawiam papi
Napisano
troche dziwne te komentarze o wzbudzeniach i niestabilnosci rutusa proxima,bardzo stabilna wykrywka,osiagi przy swojej cenie genialne,ma wady ale odnosie wagi i wywarzenia...tak sie rodza komentarze niczym nieuzasadnione.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie