Skocz do zawartości

wyrzucone skarby

Rekomendowane odpowiedzi

Geneza takich skarbów jest zwykle następująca,ktoś wiekowy umiera a rodzinka czy spadkobiercy wszystko po zmarłym wyrzucają bez przeglądania na śmietnik (czy w przypadku hołoty do lasu) w takiej masie trafiają się przedmioty bardzo wartościowe w sensie kolekcjonerskim i materialnym,za takimi fantami kiedyś z marszu na ulicy wlazłem do kontenera śmieciowego i szabrowałem papierzyska i szmaty ponad godzinę, naprawdę warto było,jednymi z trofeów był patent oficerski z lat międzywojennych,nadanie ˝Virtuti˝ za wojnę 1920 i wiele wiele dobra.

Z którego niestety niewiele wynika :-(.

A serio- nie polecam porównań przedmiotów w stanie dobrym do przedmiotów ( delikatnie pisząc ) mocno zdekompletowanym. Na podobnej zasadzie robi się wir w żołądku na widok monety/znaczka o sporej wartości- szkoda tylko, że mennica nie ta, że kancer", że bez gwarancji....

Odpowiedź dla Skoka, oczywiście.

Ale co do znaleziska- miód-malina. Dla Ciebie radość, dla kogoś aż (?) porządek na np strychu. I płacz w narodzie po latach, że tyle dobra skończyło w skupie makulatury, na złomowisku, w kontenerze na odpadki...

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 17:16 24-06-2009

Człowieksniegu myślę, że nawet bez okładki książka jest sporo warta. Zresztą nie wiadomo w jakich okolicznościach tą okładkę straciła (może pozbawili jej okładki ludzie którzy wyrzucili ją do lasu).

Nie musisz mi tłumaczyć ja sprawa wygląda z allegro. Znam to z autopsji.

Pozdrawiam

Tak jak pisałem pokazałem te ciekawsze rzeczy reszta tez jest niezła głownie książki z lat 1900 do 1970 projekty inżynieryjne zeszyty szkolne z lat 30 masa papierów z pieczątkami Orbis"
zabrałem tyle ile mogłem i starałem się wybierać te najstarsze .

Jesli nie wyzbierales wszystkiego to moze napiszesz gdzie to jest i moze ktos znajdzie dla siebie cos interesujacego?

Szczegolnie, ze zapaowiadaja opady i tego rodzaju rzeczy moga tego nie wytrzymac.

Pozdr,

J.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie