ms Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Nooo, Robercie, gratuluję szczęśliwego zakupu targowego. :-)Mimo, że lekko go wygięło (pewnie ktoś z obawy o utratę spał na nim i lekko przez to się odkształcił) to i tak piękne trafienie.Już tam Adkowi się zapowiedziałem z wizytą na te wasze ... czesko-słowackie pola targowe. :)
kadet Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 wkurzacie mnie !!! cały czas zajęty nie mam czasu z wami wyskoczyć . zaczęły się żniwa , pola N-W czekają :))
Wyro Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Prawie. To jeden dukat, nie dwudukatówka. Niewiele się różniły, ale popatrz na otok.Dwa dukaty: http://www.numizmatyka.waw.pl/sklep/niderlandy-holland-2-dukaty-1762_monety-zlote-europa_346#Jeden dukat:http://www.numizmatyk.nazwa.pl/sklep/niderlandy-republika-batawii-dukat-1801-st-4_monety-zlote-europa_2078(z tym, że ta ma stan IV na moje oko wytarta ostro a moja będzie chyba II, bo ma super wypukłości a po naprostowaniu nie będzie śladu).Tu podobna skucha z dwudukatówką:http://www.thesaurus.com.pl/forum/viewtopic.php?p=22972#22972
emes Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Właśnie pokryłem się patyną z zazdrośći:)gratulacje!
maciek1 Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 jeszcze raz gratuluję Robert, a pamiętasz, jak Ci mówiłem, że jeszcze dziś napewno znajdziesz guziczek napoleoński, o którym marzyłeś. I za chwilę ...Dzięki za wypad Koledzy, było super.pozdr.maciek1
GeneralRemek Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Witam, Kolego Wyro, mam pytanie.Jak doczyściłeś swojego Króla" z 1623 i Fryderyka?Pozdrawiam!
Wyro Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Pomoczyłem w soku z wyciśniętej cytrynki (30 min, a jak nie chce to więcej) i starłem pielucha dziecięca tetrową patynę. Niektórzy cytryny nie polecają, bo podobno przy kiepskich próbach może być średnia, np. mieź ze srebra może wychodzić, ale ja stosuje i jest pięknie. No poza tym dla wielu (i cenie to, chociaż nie stosuję) patyna jest szlachetnym nalotem i zostawiają. W kazdym razie: cytryna. (można podobno jeszcze kwaskiem cytrynowym, amoniakiem i innymi wynalazkami). No i jest płyn do czyszczenia srebra.
adek_ Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 w cieniu kolegi z pewną dozą nieśmialości wrzucam z weekendu ;)Ten po prawej to chyba I wojna, a ten po lewej , jakie datowanie? I takie skrzydelko tez, cienkie miedziane
adek_ Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 to zabolało, od odznaczenia, pewnie II RP, ehhhh :(
adek_ Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 i ostatnia piękność, cała zamknięta, nawet zaczepy kompletne
Wyro Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 Ta ikonka to po mojej minie widziałes dwa AUTENTYCZNE uczucia: radości, bo sie tego troche nauczyłem, ze znaleziska Kolegi i żalu, bo na taka rzecz czekam sam;)bardzo Ci gratuluję. Na tych terenach nie było ludności prawosławnej. Było za to wojsko carskie wiadomo w jakim okresie więc na 80% znasz też kontekst. Na 95% byłoby gdyby na polu bitwy dalej od wiochy.No piękna rzecz. Zaczepy też fajne. Krzesiwo-żołnierzyk sympatyczne. A guzik - ciekawy jestem ID.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.