Skocz do zawartości

Adek part. 2

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 383
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Hamert, srebrna monetka średniowieczna wybijana młotem. Na torebce archeo napisali mi ID ze znakiem zapytania przy władcy, dlatego musze to doprecyzować. O ile rzymków wyszło sporo, to hamertów wyszło dużo mniej, a często były to tylko ćwiartki. Ten pomimo, że uszczerbiony zaliczyć można do ładniejszych z tego wypadu:)

ID: Edward II?
Silver perry
EDWA R ANGL DNS HYB
CIVI/TAS/LON/DON

Napisano

Rzymków trochę wyszło, ale 90% w stanie bardzo kiepskim lub zupełnych no-namów. Ja miałem trochę więcej szczęścia. Są dość dobrze zachowane jak na te stany, które wychodziły.

ID:
H. of Con. Clauregte bust right pearl didened.
Rev. Illegible. GLORIA EXERCITUS D: 17.4 wt: 1.9 g (mogłem literki niektóre źle odczytać).

Napisano

To z kolei rzymek z VI wieku naszej ery. Koniec panowania Rzymian w Brytanii.

ID

4th century Obv. illegible. Laureate bvst right, draped.
Rev. illeg. Poss. GLORIA NOVI SEACVLI

Napisano

Rev.

To tyle. Innych rzeczy nie wrzucam. Chociaż tam wszystko co wyłazi z ziemi jest interesujące. Zapewniam, że Adka posty dorzucą tu jeszcze nie mało ognia do tego starożytno-średniowiecznego ognia:)

Niestety muszę jeszcze doIDować rzeczy, ale z satysfakcją legalnie mogę je włożyć na ID.

Zapraszam wszystkich za rok na kolejny zlot! Warto! Dla mnie widok rodziców w wieku po 50-tce z dziećmi, a wszyscy z wykrywkami na polu... - bezcenne.

Napisano
Piękne skarby. Myślałem żeby jeszcze się położyć na godzinę ale teraz wiem już że na pewno nie zasnę :D W dodatku zachowanie archeologów, władz po prostu eldorado dla Nas. Pozdrawiam i gratuluję
Napisano
ehh inny kraj az milo poczytac i popatrzec moze nasi arecho poczytaja i popatrza na to eee zreszta co to da poz i graty wielkie szajka
Napisano
Gratuluję! Musicie teraz jakiś artykuł popełnić na temat tego wyjazdu.

Midas, eldorado jest zarówno dla nas", jak i dla nich" - korzystają na tym wszyscy.
Napisano
Panowie i Panie, zupełnie inny świat, poszukiwacz w UK to wielkie dobro, bo pomaga w odszukaniu, potem klasyfikacji fantów, potem ew odsprzedazy. Odnalezione zostały złote monety, torkes celtycki, dla niewtajemniczonych
http://www.craftycelts.com/celtic_torcs.html

Poszukiwacz dostaje od Państwa za to kase, własciciel ziemi takze i fant trafia do muzeum, i wszyscy są szczęśliwi. W naszym ciemnogrodzie lepiej zeby to zgniło w ziemi, bo po co :) Przeciez warstwa orna w której wszystkie rzeczy wyszły to niesamowity kontekst dla naszych betonologów a poszukiwacz to przestępca
Napisano
chłopaki zaznali normalności a teraz z powrotem nasz polski znajomy grajdół , przynajmniej znowu razem.
gratki od kibica trzymałem kciuki i poskutkowało !
gratki dla pana kanara który zyskał sławę międzynarodową!
Napisano
Tak jest, Pan Kanar to Garette Ace 250 jeśli ktoś nie wie, od pewnego momentu swoich sukcesów nazywany Panem Kanarem. Na zlocie ta nazwa też się przyjęła i sporo było rozmów o Panu Kanarze na obozowisku i w barze, bo wiadomo, jak taki zlot, to porównywanie wykrywaczy, technologii, programów tych wszystkich windowsów na kiju", a tu Pan Kanar pokazał, że też coś potrafi:) A co do testów, to zweryfikowałem swoją opinię na temat niektórych wykrywek. Był np. takimoment w którym Adek swoją terką miał słaby sygnał, bardzo głęboki, Pan Kanar coś pokazywał skacząc, ledwo widział, ale widział, Tesorro nic nie widziało a na all metal tylko żelastwo a to była miedziana rurka w ziemi. Takie zloty iporównania w terenie są najlepsze do oceny sprzętu. Poza tym robiliśmy testy maskowania kolorek i żelazo. Tu chyba explorerki" minelaba najlepiej wypadły.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie