Skocz do zawartości

DREWNO JAK ZAKONSERWOWAĆ

Kobieras39

Rekomendowane odpowiedzi

mam taką łącznice minus to że leżała troche na deszczu już osuszona i wyczyszczona z osadu ale jak zakonserwować drewno drewno nie jest przegnite jest twarde ale popękane w niektórych miejscach
fota łącznicy

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 11:08 19-06-2009

Najpierw musisz dobrze doczyścić-i nie używaj do tego czasem wełny stalowej. Następnie jak radzi kolega wyżej-olej lniany, wetrzyj kilka warstw. Trochę później możesz powtórzyć zabieg.

Ważne aby drewno się nie rozeschło-popęka i osłabi konstrukcję.

• 1 year later...
Witam,
czy olejowanie pokostem lnianym powinno być na maxa czy poprostu chodzi o to zeby pociągnąć tylko wierzchnią warstwę? Przedmiotem do konserwcji będzie skrzynia wojskowa polska. Z zewnątrz jest malowana farmą khaki - wolałbym raczej żeby farba została;) Czy na taką farbę można też kłaść pokost? I czy pokost moze spowodowac odkształcenia listew w skrzyni?
pozdr,
makul

wedlug mnie spokojnie mozesz klasc pokost lecz zrob to albo tak zeby to zamoczyc w pokoscie i zostawic na jakis albo poprostu poswiecic kilka godzin i przez jakis 1 tydzien chodzic i smarowac pedzielkiem ja tak robilem w piwnicy smarowalem pedzieziem jakbym malowal zostawilem i wrocilem na nastepny dzien przez tydzien efekt jest bardzo dobry lecz trzeba miec ten czas:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie