Skocz do zawartości

Carskie koszary i poligony w woj. mazowieckim

Wyro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich" – tak brzmi pełen tytuł. Praca ta składa się z 15 tomów, które wydane zostały w latach 1880-1902.

Należy mieć na uwadze, że opracowanie tak dużego dzieła zabiera sporo czasu, a w XIX z pewnością zabierało go znacznie więcej niż obecnie. Stąd informacje zawarte w słowniku należy datować co najmniej o kilka-kilkanaście lat wcześniej niż data wydania słownika.

Oto strona tytułowa tomu IX wydanego w roku 1888.

Napisano
Tak sobie myślę…

Skoro folwark Niemca o nazwisku Kurtz nazywał się Kurtz-ow, to jest dość logiczne, że majątek Niemca o nazwisku Rembert nazywał się będzie Rembert-ow – po spolszczeniu wychodzi Rembertów.

Mi osobiście wersja o zmianie właścicieli folwarku najbardziej się podoba. Niestety jak na razie brak jest dokumentów potwierdzających taką transakcję.
Napisano

Na marginesie, jako ciekawostka.

Sygnatura carskiej cenzury z 28 listopada 1887 roku dopuszczająca tom IX Słownika do druku.

Napisano
Być może autor prze zemnie wymieniony nie dotarł do tego źródła mimo,że jak opisuje odwiedził wiele bibliotek ,urzędów etc.- dlatego też go zacytowałem.

Czy jest coś ciekawego w tym słowniku na temat Sulejówka? Możesz wysłać na priv?
Napisano
Nie sprawdzałem hasła Sulejówek.

Cały słownik został zeskanowany i umieszczony na stronach Interdyscyplinarnego Centrum Modelowania Matematycznego i Komputerowego Uniwersytetu Warszawskiego. Myślę, że najłatwiej skorzystać z niego on-line.

http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/
  • 2 weeks later...
Napisano
Pomiędzy Dęblinem a Kozienicami jest zespół fortów twierdzy Dęblin ,niektóre z nich zachowane w stanie bardzo dobrym ,niestety poszły dawno w niepamięć. W stanie idealnym zachowała się cytadela w Dęblinie ,która jest pilnie strzeżona przez wojska. W innej miejscowości koło Kozienic były również koszary przerobione na obecnie stojący kościół. Jeden z fortów okopany jest fosą ,ze skażoną wodą, bo władzde komuniostyczne zrobiły w jednym z bunkrów mogilnik ,który wymaga natychmiatowej likiwadacji ,nie jest on w żaden sposób zabezpieczony, znajdują się w nim herbicydy i pestycydy. Aha przez ten fort przechodziła i nadal przechodzi linia kolejowa Dęblin- Dąbrowa Górnicza. Całość tego fortu Wannowskiego zajmuje kilka hektarów , myśle że kryje wiele tajemnic ,podobnie jak inne miniejsze twierdzy Dęblin.

Po kozienickiej" stronie wisly ,naprzeciwko deblina,okolo 20 km od Kozienic sa forty w 2 miejscowosciach-Opactwo i Borek,oddalone sa od siebie o jakies 5-10 km.Linia kolejowa przechodzi obok jednego i drugiego.

Jeśli ktoś chcę to mam dokładne mapki Kozienic, a na nich zaznaczone kilka bunkrów z tego rejonu...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano
Wyro
Co do pytania o koszary drogowe".
Były to budynki w których mieszkali dróżnicy i służyły do przechowywania narzędzi itp. Termin obecnie dotyczy osób nadzorujących przejazdy kolejowe. Kiedyś dróżnicy odpowiedzialni byli na stan dróg a więc: wyrównywanie, odprowadzanie wody, oczyszczanie i udrażnianie rowów, odśnieżanie posypywanie piaskiem oblodzonego bruku itp. Odpowiedzialni byli za swoje odcinki więc koszary drogowe też są co jakiś czas. Do naszych czasów zostało ich sporo i wyglądają charakterystycznie-małe chałupki z czerwonej cegły do kilkudziesięciu metrów od drogi.
Ale te koszary z wojskiem nie mają nic wspólnego.
Pozdrawiam.
H.
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie