Sub-Zero Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Napisano 10 Czerwiec 2009 Witam. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu gapy. Orzeł prawdopodobnie posrebrzany, nakrętka wykonana z mosiądzu.Ciekawi mnie z jakiego okresu pochodzi i przez kogo była noszona.
tyfus Napisano 10 Czerwiec 2009 Napisano 10 Czerwiec 2009 Graudenz 18 - wydaje mi się, że chyba masz rację, bo ja też widzę orła :)ale ... być może się mylę i jest to gapa wyprodukowana w Warszawie - wtedy ja będę miszcz", he, he ;)
Sobiepan Napisano 10 Czerwiec 2009 Napisano 10 Czerwiec 2009 Gapa jest symbolem szeroko rozpowszechnionym w polskim lotnictwie wojskowym, wykorzystywana jest w wielu symbolach, herbach i logo Sił Powietrznych RP. Użyta jest także w orderze Gwiazdy Rumunii."Za:http://pl.wikipedia.org/wiki/Gapa
tyfus Napisano 10 Czerwiec 2009 Napisano 10 Czerwiec 2009 Sobiepan, być może masz rację, ale w naszej kulturze słowo gapa" kojarzy się w zasadzie tylko z jednym ptakiem" i jednym narodem :)dla mnie to jest ORZEŁ !
mihura Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 Dla naszych rodzimych skoczków spadochronowych słowo gapa" To nic nowego.
mihura Napisano 11 Wrzesień 2009 Napisano 11 Wrzesień 2009 W krzyżówkach słowo Gap-oznacza wronę.pzdr.
Sub-Zero Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Napisano 10 Czerwiec 2009 Witam. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu gapy. Orzeł prawdopodobnie posrebrzany, nakrętka wykonana z mosiądzu.Ciekawi mnie z jakiego okresu pochodzi i przez kogo była noszona.
Pytanie
Sub-Zero
Witam. Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu gapy. Orzeł prawdopodobnie posrebrzany, nakrętka wykonana z mosiądzu.
Ciekawi mnie z jakiego okresu pochodzi i przez kogo była noszona.
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.