HASAG40 Napisano 6 Czerwiec 2009 Autor Napisano 6 Czerwiec 2009 witam!trafil mi sie taki guzik dosc duzy ale wykonany ze srebra lub czegos podobnego?poniewaz cynk to raczej nie jest chociaz sam nie wiem powinien raczej zrobic sie taki jak cynkowe monetki niemieckie a ten sie swieci pierwszy raz trafila mi sie taka odmiana przewaznie to mosiezne wyskakiwaly!z gory dzieki za info.
von Neumarkt Napisano 6 Czerwiec 2009 Napisano 6 Czerwiec 2009 Sposób wykonania wskazuje jednak na Cynk.
HASAG40 Napisano 6 Czerwiec 2009 Autor Napisano 6 Czerwiec 2009 napewno nie jest to czysty cynk czy byly yakie odmiany z takiego metalu?
von Neumarkt Napisano 6 Czerwiec 2009 Napisano 6 Czerwiec 2009 Całkiem możliwe że ALPAKA,stop znany od co najmniej XVIIw.
8total4 Napisano 6 Czerwiec 2009 Napisano 6 Czerwiec 2009 pewter?braz arsenowy?to tak gdybając..pozdro!
HASAG40 Napisano 7 Czerwiec 2009 Autor Napisano 7 Czerwiec 2009 ok!niech bedzie ze cynowy czy zadszy jest od tych mosieznych?poniewaz ja naprzyklad tylko jeden taki znalazlem a tych mosieznych to juz kilkanascie!
8total4 Napisano 7 Czerwiec 2009 Napisano 7 Czerwiec 2009 Hasag, odezwij sie na maila totalny@odkrywca.pl bo priv coś nie chce sie wysłać.. pozdro!
HASAG40 Napisano 8 Czerwiec 2009 Autor Napisano 8 Czerwiec 2009 a czy to napewno francuski?czy moze z okresu krolestwa polskiego?poniewaz dostalem info.ze to polski guzik cynkowy z okresu krolestwa polskiego!jak dla mnie to francuz ale pytam dla pewnosci poniewaz nie wiem jak to sprawdzic czy te labry sie czyms roznia czy cyferka?poniewaz na stronkach z guzikami francuskimi znalazlem ale wszystkie mialy cyfre 1 wlasnie rzymska I prosze o info.jakiegos speca od takich guziczkow:-)
SZZ Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 Jak mawia pewien mój znajomy na pewno to umarł Kopernik, ale na 99,9% jest to żołnierski guzik francuski z okresu wojen napoleońskich (oczywiście jeśli nie jest to współczesna kopia)- płaski, z poczwórnym uchem. Jedynki na guzikach też mają różny kształt, w zależności od upodobań producenta, a tych było wielu. Z pewnością nie jest to guzik żołnierski z okresu Królestwa Polskiego i ten kto tak uważa ma mgliste pojęcie o guzikach z tego okresu.Guzik nie został wykonany z cynku, bo nie zachował by się w takim stanie, raczej rozpadał by się w palcach. Sądzę, że został odlany z pewtera - czyli stopu cyny z domieszką ołowiu. W takim stanie doczekały do naszych czasów w kwaśnej, leśnej glebie guziki wykonane z tego stopu.Czy to Twoje znalezisko (w związku z czym jesteś pewien, że to oryginał), czy nabyłeś go drogą kupna lub wymiany?Z jakiej części kraju pochodzi znalezisko?Pozdrawiam
HASAG40 Napisano 8 Czerwiec 2009 Autor Napisano 8 Czerwiec 2009 dzieki kolego SSZ moj guzik jest 100%oryginal sam go wykopalem na pomorzu tak z ciekawosci pytam bo i tak pewnie go zamienie lub sprzedam bo guziki to nie moja dzialka ile taki moze byc warty?poniewaz niektore sztuki osiagaja bardzo wysokie ceny wiec moze ktos orientuje sie w tej kategori?
bruner0 Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 Jak Ci pewnie wiadomo guziki napoleońskie sprzedają się za mniej więcej 75zeta (w tak dobrym stanie)a czasami i więcej jeśli jakiś rzadszy.Wystaw na ale zło i będziesz wiedział.
pomsee Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 Guziki cynowe osiągają nawet większe ceny ze względu na to, że w dobrym stanie zachowało się naprawdę niewiele. Zwłaszcza te znalezione w ziemi.
8total4 Napisano 8 Czerwiec 2009 Napisano 8 Czerwiec 2009 SZZ - moj granacik od czako z czasów Fryca" jest z identycznego stopu, tez wyszedł bardzo ładny, identyczny połysk, kolor, przebarwienia..Na cynę coś zbyt piękny.. myślę że to pewter..bardziej połyskliwy i mniej kruchy niż cyna..pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.