brodaamor Napisano 28 Maj 2009 Autor Napisano 28 Maj 2009 Dzisiaj ruszyła serwis prowadzący zbierający dane o stratach Polski w II wojnie światowej. Myślę, że wielu z nas ma dane które pomogą uzupełnić listę strat. Zamieszczam link do kwestionariusza.http://www.straty.pl/index.php/kwestionariusz
woytas Napisano 28 Maj 2009 Napisano 28 Maj 2009 503 Service UnavailableVirtual Server overloaded - high load (or servicing) in progress.
ksiezyc_nad_gieesem Napisano 28 Maj 2009 Napisano 28 Maj 2009 Mój śp dziadek popełnił był prawie 25 lat temu listę osób które zgnięły lub zaginęły w czasie II wojny światowej a pochodzących ze wsi Wola Obszańska (powiat Biłgoraj, województwo lubelskie). Nie mam pewności czy mogę podawać imiona i tych nazwiska osób, bo rodziny tychże osób pewnie żyją. Nie też pewności czy dziadek nie popełnił był jakiś błędów. Poprosiłbym o jakieś wyjaśnienia w tych kwestiach.W tym miejscu pozwolę sobie zapodać taką skróconą wersję listę:1939 - 6 osób2 osoby - żołnierze WP w walce z Niemcami w czasie kampanii wrześniowej1 osoba zabita przez Ukraińców3 osoby zginęły w bliżej nieznanych okolicznościach1941 - 1 osoba1 osoba rozstrzelana przez Niemców za nielegalny handel mięsem1942 - 26 osób5 osób zginęło w Oświęcimiu1 osoba zginęła na Zamku Lubelskim1 osoba rozstrzelana przez Niemców za przestępstwa pospolie16 osób rozstrzelana przez Niemców w Lublińcu Starym i Różańcu6 osób zninęło na Majdanku1943 - 9 osób4 osoby zginęły na Majdanku2 osoby zginęły w Oświęcimiu2 osoby zabite przez Ukraińców1944 - 16 osób4 osoby zabite przez zołnierzy Armii Czerwonej2 osoby zgnięły w bliżej nieznanych okolicznościach6 osób zginęło w czasie bitwy pod Osuchami4 osoby zabite przez Ukraińców1945 - 8 osób2 osoby - zołnierze WP w czasie operacji drezdeńskiej6 osób w bliżej nieznanych okolicznościachbliżej nieznana data śmierci - 23 osoby15 osób w bliżej nieznanych miejscach w Niemczech6 osób - żołnierze Armii Czerwonej w bliżej nieznanych miejscach2 osoby - żołnierze Armii Niemieckiej lub formacji pomocniczych w bliżej nieznanych miejscachPozdrawiam serdecznie i listownie.ksiezyc_nad_gieesem ...
mowglyn Napisano 29 Maj 2009 Napisano 29 Maj 2009 Księżyc!Gratuluję! To jest kawał dobrej roboty! Prawdziwa MIKROHISTORIA! W taki właśnie sposób można będzie stworzyć listę obywateli II RP, którzy zginęli podczas II wojny światowej. Oby każda wieś miała takiego mieszkańca jak Twoj dziadek...Szacun i pozdro!
Czlowieksniegu Napisano 29 Maj 2009 Napisano 29 Maj 2009 http://www.odkrywca.pl/identyfikowanie-ofiar-ii-wojny-jest-obowiazkiem,653349.html#653349
mowglyn Napisano 29 Maj 2009 Napisano 29 Maj 2009 Psy szczekają, karawana jedzie dalej...". Wyartykułowanego zdania nie zmienię. Skoro nie zestawiono takiej listy przez minione 60 lat, to czas najwyższy aby wziąć się do roboty. Im później, tym będzie gorzej (czyt.: trudniej).Pozdro!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.