Skocz do zawartości
  • 0

Ikonka carska+medalik patriotyczny

adek_

Pytanie

Napisano

sory, nie załadowalo sie za 1 razem.

Jako ze weekend nalezał do udanych wrzucam jeszcze 2 mam nadzieje rarytasiki ;)

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wreszcie wyszla cala. Wiem ze to ikonka carska podróżna, prosba tylko o ew wydatowanie jesli takowe bedzie mozliwe

Napisano
Piękna ikonka - Bohorodyca i Swiatoj Nikołaj. Spróbuj delikatnie doczyścić preparatem KIWI do mosiądzu, najpierw trochę namocz, nasmaruj, potem docieraj flanelową szmatką.
Medalik też piękny, chyba nawet widziałem taki w katalogu Rewolińskiego. Moim zdaniem tylko go dobrze umyj, nie ma sensu go mocno doczyszczać, bo w aluminium po usunięciu wżerek robią się niestety dziurki.
Napisano
Koledzy, nie jestem ekspertem, ale zobaczcie jakie Bogurodzica i Św. Mikołaj i swięci maja oczy. To wygląda albo na prymitywna sztuke ludową prawosławna XIX wiek (ludowa jest tez jakby ornamentyka) albo cos duzo starszego. A może wzór jest tylko bizantyjski. Nie wiem, ale na mnie zrobiło wrażenie.

Medalik aluminiak przedwojenny sliczny. Daty powstań i rewolucji 1905 roku. Jakby nie patrzec na to co się dzialo w tym roku w Rosji i w Polsce (działania PPS) to odbiór tej rewolucji w pospólstwie był patriotyczny. Domagano sie złagodzenia rusyfikacji, wolności dzialania dla Koscioła katolickiego itd.

Na dole na rewersie pod godłem Polski i Litwy św. Michal Archanioł. Zwycięża zło (zaborców, niewolę, ucisk).
Napisano
Św.Michał Archanioł na tym trójdzielnym herbie symbolizuje ziemie ruskie, chodzi o zjednoczenie w walce o niepodległość Polaków z Litwy, Królestwa i Rusi, herb wywodzi się z symboliki okresu powstania styczniowego 1863. Rozruchów rewolucyjnych w 1905 roku na ziemiach polskich nie należy kojarzyć z rewolucją socjalistyczną o charakterze społecznym.
Napisano
Archanioł na tym godle nie oznacza zwycięstwa nad złem, tylko Ziemie Ukrainy.

cyt: Na godle z okresu powstania styczniowego widnieje, oprócz orła i Pogoni, Archanioł Michał – patron Ukrainy."

http://pl.wikipedia.org/wiki/God%C5%82o_Polski

pozdrawiam!
Napisano
Tego typu ikony dość często były malowane, to dość powszechna praktyka. Swoisty prymitywizm postaci, zakrawający na ludową prostotę" to wynik prymitywnej metody odlewu. Prawosławne dewocjonalia też występowały w wersjach droższych, bardziej misternych oraz tańszych, gorzej wykonanych. To akurat przykład ikonki podróżnej ze średniej półki, słabo dopracowane szczegóły postaci ale za to bogato emaliowana - czyli typowy wyrób dla ludu, być może zabrany z domu przez jednego z carskich żołnierzy.
Napisano

Ja trafiłem kiedyś podobną, tylko nieco większą i grubszą. Też miała formę książeczki", ale znalazłem tylko jedną połowę. Bywało podobno, że żołnierze zabierali ze sobą z domu tylko połówki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie