adek_ Napisano 25 Maj 2009 Autor Napisano 25 Maj 2009 sory, nie załadowalo sie za 1 razem.Jako ze weekend nalezał do udanych wrzucam jeszcze 2 mam nadzieje rarytasiki ;)
adek_ Napisano 25 Maj 2009 Autor Napisano 25 Maj 2009 wreszcie wyszla cala. Wiem ze to ikonka carska podróżna, prosba tylko o ew wydatowanie jesli takowe bedzie mozliwe
adek_ Napisano 25 Maj 2009 Autor Napisano 25 Maj 2009 jeszcze farbka w srodku, nawet 2 kolory sie uchowaly
adek_ Napisano 25 Maj 2009 Autor Napisano 25 Maj 2009 Panowie czy to też kiwi mosiadz/miedz+ szczotka mosiezna?
adek_ Napisano 25 Maj 2009 Autor Napisano 25 Maj 2009 czy jest mozliwosc doczyszczenia takiego aluminiaka?
danieloff Napisano 25 Maj 2009 Napisano 25 Maj 2009 Piękna ikonka - Bohorodyca i Swiatoj Nikołaj. Spróbuj delikatnie doczyścić preparatem KIWI do mosiądzu, najpierw trochę namocz, nasmaruj, potem docieraj flanelową szmatką. Medalik też piękny, chyba nawet widziałem taki w katalogu Rewolińskiego. Moim zdaniem tylko go dobrze umyj, nie ma sensu go mocno doczyszczać, bo w aluminium po usunięciu wżerek robią się niestety dziurki.
kopijnik2 Napisano 25 Maj 2009 Napisano 25 Maj 2009 http://odkrywca.pl/stara-zawieszka-religijna,645347.html#645347ta sama forma...
kopijnik2 Napisano 25 Maj 2009 Napisano 25 Maj 2009 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=643861#739036
Wyro Napisano 25 Maj 2009 Napisano 25 Maj 2009 Koledzy, nie jestem ekspertem, ale zobaczcie jakie Bogurodzica i Św. Mikołaj i swięci maja oczy. To wygląda albo na prymitywna sztuke ludową prawosławna XIX wiek (ludowa jest tez jakby ornamentyka) albo cos duzo starszego. A może wzór jest tylko bizantyjski. Nie wiem, ale na mnie zrobiło wrażenie.Medalik aluminiak przedwojenny sliczny. Daty powstań i rewolucji 1905 roku. Jakby nie patrzec na to co się dzialo w tym roku w Rosji i w Polsce (działania PPS) to odbiór tej rewolucji w pospólstwie był patriotyczny. Domagano sie złagodzenia rusyfikacji, wolności dzialania dla Koscioła katolickiego itd. Na dole na rewersie pod godłem Polski i Litwy św. Michal Archanioł. Zwycięża zło (zaborców, niewolę, ucisk).
danieloff Napisano 25 Maj 2009 Napisano 25 Maj 2009 Św.Michał Archanioł na tym trójdzielnym herbie symbolizuje ziemie ruskie, chodzi o zjednoczenie w walce o niepodległość Polaków z Litwy, Królestwa i Rusi, herb wywodzi się z symboliki okresu powstania styczniowego 1863. Rozruchów rewolucyjnych w 1905 roku na ziemiach polskich nie należy kojarzyć z rewolucją socjalistyczną o charakterze społecznym.
8total4 Napisano 25 Maj 2009 Napisano 25 Maj 2009 Archanioł na tym godle nie oznacza zwycięstwa nad złem, tylko Ziemie Ukrainy.cyt: Na godle z okresu powstania styczniowego widnieje, oprócz orła i Pogoni, Archanioł Michał – patron Ukrainy."http://pl.wikipedia.org/wiki/God%C5%82o_Polskipozdrawiam!
danieloff Napisano 25 Maj 2009 Napisano 25 Maj 2009 Tego typu ikony dość często były malowane, to dość powszechna praktyka. Swoisty prymitywizm postaci, zakrawający na ludową prostotę" to wynik prymitywnej metody odlewu. Prawosławne dewocjonalia też występowały w wersjach droższych, bardziej misternych oraz tańszych, gorzej wykonanych. To akurat przykład ikonki podróżnej ze średniej półki, słabo dopracowane szczegóły postaci ale za to bogato emaliowana - czyli typowy wyrób dla ludu, być może zabrany z domu przez jednego z carskich żołnierzy.
danieloff Napisano 25 Maj 2009 Napisano 25 Maj 2009 Ukrainy, czyli Rusi, jak wtedy te ziemie nazywano. Nie mówiono Ukraińcy" tylko Rusini".
danieloff Napisano 25 Maj 2009 Napisano 25 Maj 2009 Ja trafiłem kiedyś podobną, tylko nieco większą i grubszą. Też miała formę książeczki", ale znalazłem tylko jedną połowę. Bywało podobno, że żołnierze zabierali ze sobą z domu tylko połówki.
danieloff Napisano 25 Maj 2009 Napisano 25 Maj 2009 Moja nie nosi śladów emalii, za to detale są wyraźniejsze i staranniej wykonane.
Pytanie
adek_
sory, nie załadowalo sie za 1 razem.
Jako ze weekend nalezał do udanych wrzucam jeszcze 2 mam nadzieje rarytasiki ;)
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.