Skocz do zawartości
  • 0

Dwa Hełmy

Dragon125

Pytanie

Napisano

Witam,to moje hełmy po wstepnym czyszczeniu(jeden pomalowany farbą podkładowa).Jezeli mozecie powiedzcie mi jakie to sa modele i jakie jedneski je nosiły.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,to moje hełmy po wstepnym czyszczeniu(jeden pomalowany farbą podkładowa).Jezeli mozecie powiedzcie mi jakie to sa modele i jakie jedneski je nosiły.

Napisano
Do niemca da się dopasować, ale wygląda na całkiem niezły stan, więc może lepiej kupić kopię fasunku niemieckiego

do 31" zdecydowanie się nie nadaje - fasunek był całkiem innego typu http://helmy.w8w.pl/polski%20wz.31.htm

Zdrów!
Napisano
Nie nie potrzebny,ale mysle ze bedzie ladniej wygladał.Własnie nie wiem co robic bo taki bez farby i tych kalkomanii to troche dziwne.Co radzicie co mam robic?
Napisano
Postanowilem ze kupie 2 i wloze do tych hełmów.Na kopie troche kasy trzeba a wiele jej nie posiadam:D.A mozecie jeszcze powiedziec czy ta farba bedzie sie na niemca nadawac: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=638318711 ??
Napisano
ten czerwony to polski wz.31 ten niemiecki to albo wz 35 albo wz 40 -ale kamikadze jest większym specem to ci powie :):) chyba że dasz zbliżenie na wywietrzniki -pozdro
Napisano
A wiecie moze co z jednoskami itp??.NA niemcu z tylu od spodu widac nr.57.Czy to jest moze rozmiar głowy?.Resztki farby zielonej na nim,chyba feldgrau.
Napisano
Jest to hełm typowo wojskowy używany przez WH/SS/policję i masę różnych innych jeszcze organizacji.Uproszczona i moim zdaniem nawet ładniejsza wersja poprzednich wzorów hełmów M35 i M40 u których rant hełmu był zawalcowywany do środka.
Numer z tyłu nadkarczka np:CKL 64 a pod nim 5229 to kod producenta,rozmiar czerepu i numer.
Napisano
Dzieki serdeczne,prosiłbym jeszcze tylko o jedno,jezeli mozecie to powiedzcie ile kazdy z tych hełmow warty w przyblizeniu;).Watpie zebym kiedykolwiek je sprzedawal ale wiedziec zawsze warto ile takie cacka kosztuja.I czy jezeli pomaluje go,nakleje kalkomanie to traci taka rzecz na wartosci kolekcjonerskiej?.Jeszcze raz dzieki za odpowiedzi
Pozdro
-Dragon125
Napisano
niemca zostawiłbym tak jak jest , polaka może bym pomalował na orginalny kolor , za niemca 100 zł lub wyżej , bo w bardzo dobrym stanie. za polskiego tez ok. 100 może więcej. pozdrawiam
Napisano
Niemiec potraktowany papierem sciernym,tak jak sie spodziewalem niewielkie slady farby,ktorych raczej nie ma co konserwowac bo co daje tyle farby...Po wyczyszczeniu ladniej wyglada.Problem mam z farbą,gdyz o ile khaki moze odstane w sklepie to z feldgrau bedzie ciezko.Dobrze ze wiem juz ile warte bo strasznie mie to ciekawiło;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie