Skocz do zawartości
  • 0

Nietypowa klamra WH

piotr_ul0

Pytanie

Napisano

Witam.
Ostatnio odnalazłem klamrę którą nabyłem pomiędzy 1977 a 1980 rokiem. Jej nietypowość polega na tym, że środek (gapa i napis) zrobiony jest z jakiegoś twardego plastiku w kolorze oliwkowym, sama klamra zrobiona jest z metalu w kolorze złotym (być może mosiądz), czy jest to wyrób powojenny (np. na potrzeby filmu, czy może późnowojenny oryginał?
Pozdrawiam i czekam na info.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dodam tylko ze mozesz miec racje ze robiona do filmu albo klamra byla przerabiana i srodek zostal dodany po wycieciu oryginalnej gapy
Napisano
do tego za bardzo na nową wygląda"

Śmiechu warte, jaki kraj, tacy kolekcjonerzy, musi być usrane, zasyfiałe i zardzewiałe żeby było oryginalne.
Klamra jest kopią, ale ten argument to porażka.
Napisano
ta klamerka to jak już pisaliście kopia,to prawda że obecnie bez namacalnego spojrzenia na fant ciężko jest określić org,od kopi,ale to co jest na rynku można śmiało rozpoznać.
Napisano
panowie myślę ze w dzisiejszej dobie kosmicznych technologi - za chwile będziemy mieli bardzo duże .....lub może już je mamy -problemy co do stwierdzenia oryginał czy kopia :):) (oczywiście nie dotyczy tej tu ) -pozdro
Napisano
Tak myślałem że jest to kopia, a wygląda na nową bo jest tryśnięta srebrną farbą, a tak z sentymentu, jeśli to produkt do filmu (bo raczej chyba nie domowa produkcja) to może coś wiadomo na temat producenta, czy był jakiś jeden, czy może każda wytwórnia czy teatr działały w tej materii we własnym zakresie (w końcu to nie chińska produkcja, klamra ma na pewno ponad 30 lat).
Napisano
Kolego kowalinho udam ,że nie czytałem tej aluzji ,,jaki kraj tacy kolekcjonerzy'' Klamra rzeczywiście wygląda jakby była zrobiona wczoraj. Oczywiście są doskonałe stany klamer, bagnetów itp, ale na każdym odciśnięty jest ząb czasu w większym czy mniejszym stopniu. Nawet gdyby fant taki był konserwowany ciagle, stał za szybką itp, to czas zrobi swoje, oczywiście wyczyścić można ale nie będzie wyglądał jak nowy. Więc moim zdaniem akurat ogólny wygląd przedmiotu (jego stan zachowania) może być też brany pod uwagę przy ocenie oryginalności.

pozdrawiam
Napisano
Porażka to jak niektórzy coś napiszą a sam widze poziom o weile gorszy reprezentujesz .Każda Klamra po 70 latach też ma lekką patynkę a ta wygląda jakby dopiero co ostygła widać z kilometra ze to kopia i twój komentarz jest bzdurny wg mnie kowalinho- duzo masz postów ale to o niczy nieświadczy zwłaszczao pojęciu na temat klamer i metalurgii.
Napisano
witam huk 100 mylę że jak coś dokładnie obejrzysz zobaczysz osobiście to wiem że jesteś w stanie określić pochodzenie i jej orginalność,z klamrami jest inaczej niż z medalami,wiemy dokładnie na co patrzeć,jak z ziemi ,ze strychu,z szuflady,ważne są szczegóły i re.klamerki,na przód nikt już normalny nie patrzy.
Napisano
zwracasz uwagę na materiał i pokrycie,stal malowano twardą felgrał,trzeba gumówki aby ją zetrzeć,na cynk co nawet na strychu się częściowo utleni,najłatwiej rozpoznać aluminium i mosiężne,myślę że się ze mną zgodzisz,pozdrawiam,
Napisano
Panowie nie widzę powodów do sprzeczki.
Przecież wyraźnie napisałem że klamra jest tryśnięta srebrnym sprayem, oryginalnie klamra jest złota a środek oliwkowy, a to że nie jest ruszona zębem czasu to pewnie zasługa tego że ok. 20 lat przeleżała ukryta przed ludzkim wzrokiem (i przy okazji różnymi zapędami) i to cała tajemnica jej owego wyglądu". Być może gdy do mnie trafiła była świeżo wyprodukowana i dlatego nie jest przytarta, uszkodzona itp.
Tak więc nie chodziło mi o wywołanie sporów a raczej o jakieś informacje na temat ewentualnego jej pochodzenia (w końcu to przecież też zabytek" tylko tyle że z PRL-u :).
Pozdrowienia i mniej emocji :)
Napisano
stg1971 dokłdnie- ale jak pisałem technologie poszły do przodu -ja osbiście nie byłbym takim kozakiem - Kamikadze daruj sobie :):):)
Napisano

Witam.
Ostatnio odnalazłem klamrę którą nabyłem pomiędzy 1977 a 1980 rokiem. Jej nietypowość polega na tym, że środek (gapa i napis) zrobiony jest z jakiegoś twardego plastiku w kolorze oliwkowym, sama klamra zrobiona jest z metalu w kolorze złotym (być może mosiądz), czy jest to wyrób powojenny (np. na potrzeby filmu, czy może późnowojenny oryginał?
Pozdrawiam i czekam na info.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie