Skocz do zawartości
  • 0

stara drelichowa kurtka mundurowa ?

Brutus

Pytanie

Napisano

W moje ręce trafiła znaleziona na strychu drelichowa kurtka. Podejrzewam że jest to kurtka wojskowa lub formacji paramilitarnych ale żadnej pewności nie mam. Być może w ogóle nie jest to kurtka wojskowa. Proszę o próbę identyfikacji owej kurtki. Wszelkie uwagi mile widziane.

Opis kurtki:
-stary wypłowiały drelich
-kolor zielono/brązowy
-brak jakichkolwiek guzików
-nie widać żadnych sygnatur
-krótkie rękawy wydają się być oryginalnie przeszyte (identyczna nitka)
-cztery dziurki na guziki
-cztery kieszenie

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Też o tym myślałem, to była pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy, brytyjska kurtka tropikalna z działań w Afryce.
Napisano
Wojsko raczej nie używa kurtek z krótkimi rękawami. Choć nie można wykluczyć skrócenia w epoce. To najprawdopodobniej cywilna rzecz stylizowana na wojskową z racji mody. Włoskie miały charakterystyczny karczek.
Napisano
Wydaje mi się,że jeżeli jest to kurtka pochodzenia wojskowego to raczej podchodzi mi pod tropikalne umundurowanie brytyjskie.Wiem,że używali oni w Afryce coś bardzo podobnego do tego co posiada Kolega i też z krótkimi rękawami.
Napisano

W moje ręce trafiła znaleziona na strychu drelichowa kurtka. Podejrzewam że jest to kurtka wojskowa lub formacji paramilitarnych ale żadnej pewności nie mam. Być może w ogóle nie jest to kurtka wojskowa. Proszę o próbę identyfikacji owej kurtki. Wszelkie uwagi mile widziane.

Opis kurtki:
-stary wypłowiały drelich
-kolor zielono/brązowy
-brak jakichkolwiek guzików
-nie widać żadnych sygnatur
-krótkie rękawy wydają się być oryginalnie przeszyte (identyczna nitka)
-cztery dziurki na guziki
-cztery kieszenie

Napisano
Bardziej podobne toto do włoskich kurtek , ale nie dotarłem do wzorów z krótkimi rekawami...
Napisano
Całkiem spora ja mam 176 wzrostu i 110 w klacie i wchodzi :)
ZHP raczej odpada, chyba że coś przed wojną. Ja stawiam na Włochy, Węgry lub Rumunię jako pochodzenie. Ogólnie z ciepłych krajów bo w naszym klimacie szyto uniwersalne kurtki z długim rękawem. Jak ciepło to podwijasz rękawy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie