euro_sabre Napisano 9 Maj 2009 Autor Napisano 9 Maj 2009 Witam, co można powiedzieć w tym temacie ? Z góry wielkie dzięki !
traper6 Napisano 10 Maj 2009 Napisano 10 Maj 2009 Przyznaję się beza bicia, ale to ja jestem sprawcą tej mylnej podpowiedzi. Znam punce Rosji i mi ta nie pasowała, klasyfikowałem ją gdzieś w Jugosławii lub Bułgarii, gdyż oba kraje używają cyrylicy, a ich punce są mało opisane.A wzięło to sie stąd, gdyż sie zajmuję starymi srebrami, a nie nowymi. ID tej puncy okazało się wręcz prozaicznie łatwe.Prezentowany przez Ciebie wyrób powstał w ZSRR w latach 1954-58 w Taszkiencie.Literka omega" na probierzu jest to zakodowana" nazwa tego miasta.Punca po lewej jest znakiem fabryki która wykonała to sreberko.Pozdrawiam
euro_sabre Napisano 9 Maj 2009 Autor Napisano 9 Maj 2009 Witam, co można powiedzieć w tym temacie ? Z góry wielkie dzięki !
euro_sabre Napisano 10 Maj 2009 Autor Napisano 10 Maj 2009 ...hmm podniosłem ją w miejscu, w którym pojawiały się ruskie itemy co najmniej 10 lat starsze, a i musiałem kopnąć tak na 3/4 szpadla......ale wielkie dzięki za pomoc, może zsunęła się grzybiareczce ;)RESPECT !
euro_sabre Napisano 10 Maj 2009 Autor Napisano 10 Maj 2009 ...a czy ten znaczek prze głowie to cyfra 3" czy - znaczek jaki miało na srebrze miasto w Uzbekistanie - Самарканд (Samarkanda) ?
euro_sabre Napisano 10 Maj 2009 Autor Napisano 10 Maj 2009 ...chodzi o taki jak tu (siódmy od dołu w drugim rządku) : http://www.antiqinfo.narod.ru/pl/pl-117.htm
euro_sabre Napisano 10 Maj 2009 Autor Napisano 10 Maj 2009 ...chociarz tak jak piszesz traper, Taszkient to ten sam znaczek ;) http://www.antiqinfo.narod.ru/pl/pl-119.htm
euro_sabre Napisano 10 Maj 2009 Autor Napisano 10 Maj 2009 tyle, że w wersji" Samarkanda - lata 1927-1946 - bardziej pasowały by do miejsca podniesienia ;)
traper6 Napisano 10 Maj 2009 Napisano 10 Maj 2009 Zwróc uwagę że w podanym przez Ciebie pierwszym linku probierz który chciałbyś przypasować do Samarkandy ma inne pole i głowa robotnicy jest obrócona o 90 stopni.W drugim jest identyczny jak w Taszkiencie.Piszę jeszcze raz. Ten znak obok głowy to nie ptaszek" , ani nie 3" tylko mała grecka litera omega".
8total4 Napisano 9 Maj 2009 Napisano 9 Maj 2009 wow, albertus32, jak na to wpadłeś??euro_sabre: slyszalem podpowiedzi ze punca moze byc bałkańska, dlatego jest kłopot z jej dokładniejszym rozpatrzeniem.zdrów!
euro_sabre Napisano 10 Maj 2009 Autor Napisano 10 Maj 2009 ...tak bardzo chciałem, żeby to była Samarkanda :(Dziękuję traper6, za szczegółowe wyjaśnienia, kłaniam się i do następnego sreberka ! ;)
euro_sabre Napisano 10 Maj 2009 Autor Napisano 10 Maj 2009 ...z tego co wiem 90, to warstwa srebrzenia na platerach ;)
Pytanie
euro_sabre
Witam, co można powiedzieć w tym temacie ? Z góry wielkie dzięki !
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.