pelikan85 Napisano 7 Maj 2009 Napisano 7 Maj 2009 jak na moje to jest to przeróbka z monet (1/4 florena??)tyle że wyglądają na bazarowe badziewia.pozdro
Trooper85 Napisano 7 Maj 2009 Napisano 7 Maj 2009 Guziki to na 100% współczesne badziewie (tak jakoś połowa lat '90 ubiegłedo wieku)
Benigsen Napisano 7 Maj 2009 Autor Napisano 7 Maj 2009 Dzięki za szybką reakcję guziki są posrebrzane,choć na zdjęciu wyglądają na złote(zdjęcie robione przy żarówce),krzyżyk jest mosiężny ciekawe z którego wieku?.
8total4 Napisano 8 Maj 2009 Napisano 8 Maj 2009 guziki to lipa bazarowa, raczej nie maja wiecej niz 40 lat.natomiast krzyzyk to tak jak pisano wczesniej - wypełniany drewienkiem (najczęsciej mahoń,heban) - z początku XXw.Raczej noszony na szyi, mniejsze tego typu - występowały także przy różańcach.pozdrawiam!!
kopijnik2 Napisano 8 Maj 2009 Napisano 8 Maj 2009 pierwotnie - drewno po Olszynce Grochowskiej" czyli żałobna...
Benigsen Napisano 8 Maj 2009 Autor Napisano 8 Maj 2009 Dzięki wielkie,też mi się wydawało,że guziki są współczesne,ale wolałem się upewnić,co do krzyżyka,myślę,że to koniec XIX wieku,dziś już się takich raczej nie spotyka,mam wrażenie,że to jakiś krzyżyk sprzedawany na odpustach,gdzieś taki widziałem w necie,tylko nie pamiętam gdzie,jeszcze poszukam.Pozdrawiam.
Pytanie
Benigsen
13 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.