Skocz do zawartości
  • 0

BAGNET ID

adam4484

Pytanie

Napisano

Prośba o identyfikację. Z góry dziękuję. Dodam że znaleziono oba pod drewnianą podłogą w przedwojennym budynku należącym do mojego wujka. z jednej strony posiada jakies numery czesciowo zakorodowane wiec miałem mały problem z odczytem ale z drugiej strony widac bicia (41cqh). bagnet oksydowany z delikatnymi wżerami.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I kolejna niewiadoma. Ten oto dzwioląg leżał obok zawinięty w szmatkę. Dodam że jest cały mosiężny, okładziny wykonane prawdopodobnie z aluminium. Posiada bicia patrz zdjecie poniżej. Nie posiada za to zatrzasku wiec wydaje Mi się, że jest to jakis rodzaj noża. Proszę o jakaś podpowiedż. Z góry dziękuję.

Napisano
pierwszy to 84/98/34
http://www.bagnety.pl/niemcy/147-bagnet-mod-8498-wersja-ostateczna.html

co do drugiego, jesteś pewien, ze cały jest mosieżny?
pochwa pokazana na drugim zdjęciu jest od pierwszej wersji polskiego bagnetu do AK-47
http://www.bagnety.pl/polska/163-bagnet-ak-47.html

Zdrów!
Napisano
Pierwszy tak faktycznie w bardzo ładnym stanie oksydowany ale bardziej chodziło mi o drugi. No własnie cały mosiężny. być moze jest to jakaś samoróbka z okresu II wojny. Dodam że pochodzi z Warszawy wiec może Powstanie Warszawskie? Dodam że spotkałem się z takim pierwszy raz. Co do pochwy to nie wiem czy od AK bo leżała razem z bagnetami więc? no własnie pytań sporo....
Napisano
Witam, pochwa jest od AK i na pewno nie pochodzi z II wś. Co do tego drugiego to albo jest to jakas współczesna kopia (widzialem wspolczesnie robione kopie pochew do tych bagnetow właśnie z mosiądzu) albo po prostu został po wojnie pomosiądzowany przez kogoś (zdarzaja sie rozni wariaci jedny bagnety nikluja inni pokrywaja je mosiadzem). Ot i cala tajemnica. Pozdrawiam :)
Napisano
Mosiądz nie nadaje się do produkcji broni. Jeśli rzeczywiście masz bagnecik mosiężny, to jest to jakaś pamiątkowa cepelia". Bagnecik może być także odczyszczony mosiężną szczotką drucianą - i szczotka zabarwiła stal swoim kolorem.
Pochwa jest od pierwszowojennego austro-węgierskiego noża szturmowego:
http://www.allegro.pl/item593557033_noz_szturmowy_austro_wegry.html
Pozdrawiam,
Piotr
Napisano
W kwestii materiału z którego zrobiono bagnet mosiężny" to wystarczy test magnesem. Jeśli ten przylgnie do klingi to jest ona stalowa ale pokryta galwanicznie, jeśli nie przylgnie to faktycznie zrobiony jest z jakiegoś stopu mosiądzu lub tp.
Napisano
faktycznie co do pochwy to od noża austryjackiego. Jest identyczna. Ale jesli chodzi o bagnecik to raczej napewno nie jest galwanizowany a wykonany z mosiądzu. Jedyna ciekawostka to własnie to że nie ma mocowania jak normalny bagnet mauserowski dlatego też pomyslałem ze jest to jakas wersja noża. jedyna rzecz która jest wykonana ze stali to srubki w okładzinach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie