azwierzu Posted April 8, 2009 Author Posted April 8, 2009 witam poszukuję informacji na temat starych młynów w województwie świętokrzyskim
Arbi1000 Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 Rozumiem, że masz na mysli stare, przedwojenne młyny.Znajdź sobie w internecie Mapę taktyczną Polski (przedwojenną) i tam wszystko będzie.Nawet wczoraj takową przegladałem i odkryłem miejsce starego młynu w okolicy Końskich.Dzisiaj tamtędy przejeżdżałem i potwierdziły się moje przypuszczenia.
Patrykheya26 Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 Młyny to słaby temat ponieważ chłop jak zawoził zboże płacił za nie już wymieloną mąką. Bardzo rzadko dochodziło do transakcji gotówkowych. Ładny młyn jest w Niekłaniu.
azwierzu Posted April 9, 2009 Author Posted April 9, 2009 oczywiście chodzi mi o przedwojenne młyny były to najczęściej młyny wodne i motorowe zdarzały się tez o napędzie parowym ale to rzadkość i do tej pory nie spotkałem się z takim zachowanym w przyzwoitym stanie co do map to oczywiście próbowałem szukać w ten sposób lecz one wskazują mi tylko miejsca a bardziej zależy mi na wiadomościach i zdjęciach przedstawiających ich obecny stan
vis1939 Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 W Wąchocku-Sinej Wodzie przed wiekami zakład hutniczy mieli cystersi z pobliskiego klasztoru.W okolicy czynnych było kilka młynów,pozostałości jednego z nich zachowały się nad wijącą się wśród zarośli rzeczką, kilkadziesiąt metrów od kaplicy św Jacka.Jeśli chcesz to mogę zrobić parę fotek bo dość często jeżdżę w tamte rejony.
azwierzu Posted April 10, 2009 Author Posted April 10, 2009 oczywiście bardzo bym prosił jeśli to nie stanowiło by większego problemu o dodanie tych zdjęci a czy orientujesz się czym ten młyn był napędzany?
Pyra75 Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 Bęczków za Leszczynami, koło kaplicy, blisko spożywczaka, bardzo ładny , kamienny młyn.
vis1939 Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 Z tego co mi wiadomo młyn był napędzany kołem wodnym,z młyna ostały się tylko kamienne mury,jeszcze z dwa lata temu był spory fragment zapadniętego drewnianego dachu ale jakiś bezdomny zrobił sobie w nim lokum i w środku była istna rupieciarnia gratów wyciągniętych ze śmietników i teraźniejszy właściciel byłego gospodarstwa agroturystycznego na którego terenie znajduje się młyn chcąc pozbyć się tego podpalił to wszystko i zostały gołe mury.Fotki postaram się wrzucić koło niedzieli.Pozdro.
azwierzu Posted April 10, 2009 Author Posted April 10, 2009 niestety spora cześć młynów kończy w ten sposób najprostszym sposobem na szybkie pozbycie się problemu jest puszczenie jego z dymem mam jeszcze pytanie co do młyna w miejscowości Bęczków czy wiadomym jest jakim rodzajem napędu on dysponował? wodnym czy może motorowym ?
Zwierzu Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 Widze ze mamy podobne ksywki i jesteśmy z tego samego wojewódzstwa.
Pyra75 Posted April 10, 2009 Posted April 10, 2009 W Bęczkowie raczej był motorowy, jest usytuowany na lekkim wzniesieniu, przy głównej drodze.
pavelock Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 Jeżeli cię interesują stare młyny , jest taki jeden na pograniczu województw - Łódzkiego i Świętokrzyskiego . Miejscowość to Faliszew . Kolega odziedziczył go w spadku . Byłem na miejscu , był to młyn wodny , niestety po uregulowaniu rzeki , dopływ Pilicy zmienił koryto i woda nie przepływa przez koło . W samym młynie znajduje się jeszcze mnóstwo urządzeń *( drewnianych ) . Co metalowe zmieniło własciciela .
vis1939 Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 Drewniany młyn wodny w Pułaczowie,pochodzi z początków XX wieku.
vis1939 Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 http://www.skarzysko.org/modules.php?name=Content&file=print&pid=85
vis1939 Posted April 11, 2009 Posted April 11, 2009 W bliskim sąsiedztwie resztek młyna dwie kapliczki i grób żołnierza z I wś,ogólnie bardo ciekawe miejsce warte odwiedzenia.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.