azwierzu Napisano 8 Kwiecień 2009 Autor Napisano 8 Kwiecień 2009 witam poszukuję informacji na temat starych młynów w województwie świętokrzyskim
Arbi1000 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Rozumiem, że masz na mysli stare, przedwojenne młyny.Znajdź sobie w internecie Mapę taktyczną Polski (przedwojenną) i tam wszystko będzie.Nawet wczoraj takową przegladałem i odkryłem miejsce starego młynu w okolicy Końskich.Dzisiaj tamtędy przejeżdżałem i potwierdziły się moje przypuszczenia.
Patrykheya26 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 Młyny to słaby temat ponieważ chłop jak zawoził zboże płacił za nie już wymieloną mąką. Bardzo rzadko dochodziło do transakcji gotówkowych. Ładny młyn jest w Niekłaniu.
azwierzu Napisano 9 Kwiecień 2009 Autor Napisano 9 Kwiecień 2009 oczywiście chodzi mi o przedwojenne młyny były to najczęściej młyny wodne i motorowe zdarzały się tez o napędzie parowym ale to rzadkość i do tej pory nie spotkałem się z takim zachowanym w przyzwoitym stanie co do map to oczywiście próbowałem szukać w ten sposób lecz one wskazują mi tylko miejsca a bardziej zależy mi na wiadomościach i zdjęciach przedstawiających ich obecny stan
vis1939 Napisano 9 Kwiecień 2009 Napisano 9 Kwiecień 2009 W Wąchocku-Sinej Wodzie przed wiekami zakład hutniczy mieli cystersi z pobliskiego klasztoru.W okolicy czynnych było kilka młynów,pozostałości jednego z nich zachowały się nad wijącą się wśród zarośli rzeczką, kilkadziesiąt metrów od kaplicy św Jacka.Jeśli chcesz to mogę zrobić parę fotek bo dość często jeżdżę w tamte rejony.
azwierzu Napisano 10 Kwiecień 2009 Autor Napisano 10 Kwiecień 2009 oczywiście bardzo bym prosił jeśli to nie stanowiło by większego problemu o dodanie tych zdjęci a czy orientujesz się czym ten młyn był napędzany?
Pyra75 Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Bęczków za Leszczynami, koło kaplicy, blisko spożywczaka, bardzo ładny , kamienny młyn.
vis1939 Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Z tego co mi wiadomo młyn był napędzany kołem wodnym,z młyna ostały się tylko kamienne mury,jeszcze z dwa lata temu był spory fragment zapadniętego drewnianego dachu ale jakiś bezdomny zrobił sobie w nim lokum i w środku była istna rupieciarnia gratów wyciągniętych ze śmietników i teraźniejszy właściciel byłego gospodarstwa agroturystycznego na którego terenie znajduje się młyn chcąc pozbyć się tego podpalił to wszystko i zostały gołe mury.Fotki postaram się wrzucić koło niedzieli.Pozdro.
azwierzu Napisano 10 Kwiecień 2009 Autor Napisano 10 Kwiecień 2009 niestety spora cześć młynów kończy w ten sposób najprostszym sposobem na szybkie pozbycie się problemu jest puszczenie jego z dymem mam jeszcze pytanie co do młyna w miejscowości Bęczków czy wiadomym jest jakim rodzajem napędu on dysponował? wodnym czy może motorowym ?
Zwierzu Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 Widze ze mamy podobne ksywki i jesteśmy z tego samego wojewódzstwa.
Pyra75 Napisano 10 Kwiecień 2009 Napisano 10 Kwiecień 2009 W Bęczkowie raczej był motorowy, jest usytuowany na lekkim wzniesieniu, przy głównej drodze.
pavelock Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Jeżeli cię interesują stare młyny , jest taki jeden na pograniczu województw - Łódzkiego i Świętokrzyskiego . Miejscowość to Faliszew . Kolega odziedziczył go w spadku . Byłem na miejscu , był to młyn wodny , niestety po uregulowaniu rzeki , dopływ Pilicy zmienił koryto i woda nie przepływa przez koło . W samym młynie znajduje się jeszcze mnóstwo urządzeń *( drewnianych ) . Co metalowe zmieniło własciciela .
vis1939 Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 Drewniany młyn wodny w Pułaczowie,pochodzi z początków XX wieku.
vis1939 Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 http://www.skarzysko.org/modules.php?name=Content&file=print&pid=85
vis1939 Napisano 11 Kwiecień 2009 Napisano 11 Kwiecień 2009 W bliskim sąsiedztwie resztek młyna dwie kapliczki i grób żołnierza z I wś,ogólnie bardo ciekawe miejsce warte odwiedzenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.