Skocz do zawartości

stare młyny w świętokrzyskim

azwierzu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rozumiem, że masz na mysli stare, przedwojenne młyny.
Znajdź sobie w internecie Mapę taktyczną Polski (przedwojenną) i tam wszystko będzie.
Nawet wczoraj takową przegladałem i odkryłem miejsce starego młynu w okolicy Końskich.
Dzisiaj tamtędy przejeżdżałem i potwierdziły się moje przypuszczenia.
Napisano
Młyny to słaby temat ponieważ chłop jak zawoził zboże płacił za nie już wymieloną mąką. Bardzo rzadko dochodziło do transakcji gotówkowych. Ładny młyn jest w Niekłaniu.
Napisano
oczywiście chodzi mi o przedwojenne młyny były to najczęściej młyny wodne i motorowe zdarzały się tez o napędzie parowym ale to rzadkość i do tej pory nie spotkałem się z takim zachowanym w przyzwoitym stanie co do map to oczywiście próbowałem szukać w ten sposób lecz one wskazują mi tylko miejsca a bardziej zależy mi na wiadomościach i zdjęciach przedstawiających ich obecny stan
Napisano
W Wąchocku-Sinej Wodzie przed wiekami zakład hutniczy mieli cystersi z pobliskiego klasztoru.W okolicy czynnych było kilka młynów,pozostałości jednego z nich zachowały się nad wijącą się wśród zarośli rzeczką, kilkadziesiąt metrów od kaplicy św Jacka.
Jeśli chcesz to mogę zrobić parę fotek bo dość często jeżdżę w tamte rejony.
Napisano
oczywiście bardzo bym prosił jeśli to nie stanowiło by większego problemu o dodanie tych zdjęci a czy orientujesz się czym ten młyn był napędzany?
Napisano
Z tego co mi wiadomo młyn był napędzany kołem wodnym,z młyna ostały się tylko kamienne mury,jeszcze z dwa lata temu był spory fragment zapadniętego drewnianego dachu ale jakiś bezdomny zrobił sobie w nim lokum i w środku była istna rupieciarnia gratów wyciągniętych ze śmietników i teraźniejszy właściciel byłego gospodarstwa agroturystycznego na którego terenie znajduje się młyn chcąc pozbyć się tego podpalił to wszystko i zostały gołe mury.
Fotki postaram się wrzucić koło niedzieli.
Pozdro.
Napisano
niestety spora cześć młynów kończy w ten sposób najprostszym sposobem na szybkie pozbycie się problemu jest puszczenie jego z dymem mam jeszcze pytanie co do młyna w miejscowości Bęczków czy wiadomym jest jakim rodzajem napędu on dysponował? wodnym czy może motorowym ?
Napisano
Jeżeli cię interesują stare młyny , jest taki jeden na pograniczu województw - Łódzkiego i Świętokrzyskiego . Miejscowość to Faliszew . Kolega odziedziczył go w spadku . Byłem na miejscu , był to młyn wodny , niestety po uregulowaniu rzeki , dopływ Pilicy zmienił koryto i woda nie przepływa przez koło . W samym młynie znajduje się jeszcze mnóstwo urządzeń *( drewnianych ) . Co metalowe zmieniło własciciela .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie