formoza58 Napisano 25 Listopad 2017 Share Napisano 25 Listopad 2017 Z roku 1928... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wnuk Napisano 28 Grudzień 2017 Share Napisano 28 Grudzień 2017 Koledzy, czy ktoś dysponuje spisem żołnierzy 61 pp? Poszukuję informacji o żołnierzach: Teofil Lussa (mam jego zdjęcie w mundurze 61 pp) oraz Kuczyński, imienia nie pamiętam. To moi krewni. Poszukuję również informacji na temat ostatnich roczników Szkoły Podchorążych dla Podoficerów w Bydgoszczy.Będę wdzięczny za każdą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Grudzień 2018 Share Napisano 27 Grudzień 2018 Z Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Styczeń 2019 Share Napisano 13 Styczeń 2019 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 15 Styczeń 2019 Share Napisano 15 Styczeń 2019 Z Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Styczeń 2019 Share Napisano 31 Styczeń 2019 Pomnik Poległych na terenie koszar pułku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 26 Wrzesień 2019 Share Napisano 26 Wrzesień 2019 Z roku 1919. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Luty 2020 Share Napisano 24 Luty 2020 Z 1929 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Marzec 2020 Share Napisano 3 Marzec 2020 Z archiwum Allegro. Szkoła podoficerska pulku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Czerwiec 2020 Share Napisano 5 Czerwiec 2020 Z Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Czerwiec 2020 Share Napisano 5 Czerwiec 2020 Jw. Z rozgrywek szachowych w kasynie pułkowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Czerwiec 2020 Share Napisano 5 Czerwiec 2020 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Czerwiec 2020 Share Napisano 12 Czerwiec 2020 Z Allegro. Podczas turnieju szachowego w 1937 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Czerwiec 2020 Share Napisano 12 Czerwiec 2020 Jw. Z turnieju szachowego, w 1938 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Czerwiec 2020 Share Napisano 12 Czerwiec 2020 Jw. Z wycieczki pułkowej, w Krakowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Czerwiec 2020 Share Napisano 12 Czerwiec 2020 Jw. W Sowińcu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Czerwiec 2020 Share Napisano 12 Czerwiec 2020 Jw. Rok 1936, Borowno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Listopad 2020 Share Napisano 21 Listopad 2020 Strzelec pułku, w drugiej połowie lat trzydziestych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 7 Marzec 2021 Share Napisano 7 Marzec 2021 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wnuk Napisano 5 Grudzień 2021 Share Napisano 5 Grudzień 2021 (edytowane) Szanowni Koledzy, doszły mnie informacje, że mój dziadek st. sierżant szef I Kompanii strzelców 61 pp Franciszek Chudziński jeszcze przed wybuchem wojny mógł być słuchaczem Szkoły Podchorążych dla podoficerów w Bydgoszczy, która zakończyła działalność w 1938 roku. Dwa najmłodsze roczniki przeniesiono do Grudziądza, Komorowa i Torunia. Wiem, że nie przetrwał żaden dokument potwierdzający uzyskanie promocji mojego dziadka. Czy ktoś z Kolegów jest w stanie pomóc ustalić, czy dziadek znajdował się na liście którejś ze szkół? P.S. kiedyś w Bydgoszczy działało koło dawnych żołnierzy 61 pp. Czy ktoś z Was wie jak dalej potoczyły się jego losy? Nadal poszukuję informacji o losach żołnierzy 61 pp: Teofil Lussa oraz im? Kuczyński. Ten ostatni zamieszkiwał aż do śmierci (lata 80 XXw.) przy ul. Lelewela w Bydgoszczy. Pozdrawiam serdecznie Andrzej Edytowane 5 Grudzień 2021 przez wnuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Chmielewski Napisano 31 Sierpień 2022 Share Napisano 31 Sierpień 2022 Witam Mój dziadek był żołnierzem 61 pułku piechoty bydgoskiej, brał udział w walkach Krwawej Niedzieli w Bydgoszczy z V kolumną oraz w bitwie nad Bzurą. Po rozbiciu jednostki przechował proporzec i kierował się do swojego miejsca zamieszkania, po drodze w miejscowości Szubin przekazał proporzec właścicielowi zakładu szewskiego, za Szubinem został złapany przez Niemców. Po wojnie proporzec został przekazany jakiejś lokalnej gazecie. Obecnie proporzec jest w Izbie pamięci w Szubinie. Obecnie próbuję poskładać ww. fakty i szukam więcej informacji na temat dziadka. Pozdrawiam Andrzej Chmielewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 31 Sierpień 2022 Share Napisano 31 Sierpień 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Andrzej Chmielewski napisał: przechował proporzec Dzień Dobry Jaki proporzec ? Co Pan rozumie pod tymże określeniem ? 2 godziny temu, Andrzej Chmielewski napisał: Obecnie proporzec jest w Izbie pamięci w Szubinie. Jeśli znajduje się w Izbie Pamięci w Szubinie to może są tam także wspomnienia albo relacja Pana Dziadka lub darczyńcy. Edytowane 31 Sierpień 2022 przez Edmundo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Chmielewski Napisano 31 Sierpień 2022 Share Napisano 31 Sierpień 2022 1 hour ago, Edmundo napisał: Niestety jeszcze nie byłem w Izbie pamięci w Szubinie, ale dziadek pod Bzurą walczył już pod sztandarem brygady ON Poznań, więc prawdopodobnie w izbie pamięci jest właśnie ten proporzec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edmundo Napisano 5 Wrzesień 2022 Share Napisano 5 Wrzesień 2022 Powyższego tekstu nie napisałem, zacytował Pan sam siebie, przypisując to mojej osobie, w sumie nic się nie stało. Jednakże muszę Pana zamartwić, Brygady ON nie posiadały proporców, cokolwiek ma znaczyć to określenie, rozumiem że miał Pan na myśli sztandar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi