przemope Napisano 3 Kwiecień 2009 Autor Napisano 3 Kwiecień 2009 odpowiedź dla thor65 - posiadam te zdjęcia w większej rozdzielczości. Niestety nie były skanowane tylko pstryknięte aparatem cyfrowym w trybie makroodpowiedź dla JULJAN123 - rzeczywiście ale ze mnie gapa. Rzeczywiście na tym zdjęciu jest moment uroczystego wręczenia broni
przemope Napisano 3 Kwiecień 2009 Autor Napisano 3 Kwiecień 2009 Podporucznik Franciszek Kolbertowicz był pradziadkiem mojego kolegi. Do końca swojego życia był człowiekiem niezwykle prawym i honorowym. Taką postawę przekazywał swoim wnukom. Ciekawą rzeczą jest to, iż zabrał na ten lepszy świat tajemnicę zakopania sztandaru 61 Pułku Piechoty. Z opowiadań kolegi dowiedziałem się, że ów sztandar został przez jego pradziadka zabezpieczony w mosiężnej tulei i zakopany podczas okupacji gdzieś w Puszczy Bydgoskiej, w strefie obfitującej w starodrzewia. Z kolei kopię sztandaru można oglądać w Pomorskim Muzeum Wojskowym w Bydgoszczy.
thor65 Napisano 3 Kwiecień 2009 Napisano 3 Kwiecień 2009 Witam.Według książki Kazimierza Satory ,,Opowieści wrześniowych sztandarów,,Sztandar 61pp miano odesłać wraz z nadwyżkami żołnierzy do OZ 15 DPWielkopolskiej w Sandomierzu. Wyruszono 03.09.1939r.o godz.4:00.Sztandar miano zakopać w miejscowości Bołtuny przed przekroczeniemRzeki Bug. Zakopać mieli por. Ludwik Diehl ppor. Jan Rejman w obecności st.sierż. Szczepana Stachowiaka i jednego z plutonowych. 14 lipca 1970r.por. Ludwik Diehl w oświadczeniu podał : ,,Osobiście rozkręciłem drzewce chorągwi , powyjmowałem gwoździe, zdjąłem godło państwowe i odłączoną materię chorągwi zabezpieczyłem’’. To tyle na temat sztandaru 61pp , więcej w w/wksiążce.Pozdrawiam Thor
JULJAN123 Napisano 3 Kwiecień 2009 Napisano 3 Kwiecień 2009 61 PP posiadał - jak wiele innych jednostek - kilka sztandarów.
thor65 Napisano 3 Kwiecień 2009 Napisano 3 Kwiecień 2009 Witam.A to ciekawe. Czy może kolega rozwinąć temat ,, kilku sztandarów,,.Początkowo jako 7 Pułk Strzelców Wielkopolskich, 7 stycznia 1920r.przemianowany na 61pp.Nadanie sztandaru i zatwierdzenie jego wzoru zostało ujęte w Dzienniku Rozkazów MSWojsk.z 1924r.,nr29, poz. 435. Sztandar ,ufundowany przez społeczeństwo ziemi chodzieskiej, pułkowi wręczył prezydent RP S. Wojciechowski w Bydgoszczy 4 sierpnia 1924r.Pozdrawiam Thor.
przemope Napisano 3 Kwiecień 2009 Autor Napisano 3 Kwiecień 2009 Dla mnie temat zakopania sztandaru też na obecną chwilę stanowi zagadkę. Tym bardziej po tym co usłyszałem z ust mojego kolegi.
przemope Napisano 3 Kwiecień 2009 Autor Napisano 3 Kwiecień 2009 Podpisałem błędznie zdjęcie dotyczące rzekomego Wierzchowa. W rzeczywistości jest to Mirachowo na Kaszubach, bo taki jest właśnie podpis.
JULJAN123 Napisano 3 Kwiecień 2009 Napisano 3 Kwiecień 2009 Chodziło mi o sztandary i proporce, które pułki posiadały jeszcze z pierwszych lat istnienia. Po wprowadzeniu ujednoliconego wzoru sztandaru pułkowego te tradycyjne i starsze choragwie często były eksponowane w izbach pamięci jednostki. W pułku mogły się także znajdowac np. proporce nagrodowe, płomienie do fanfar, fartuchy bębnów i to własnie one w czasie ukrywania mogły zostac pomylone ze sztandarem pułkowym.
przemope Napisano 4 Kwiecień 2009 Autor Napisano 4 Kwiecień 2009 Odpowiedź dla JULIAN123 - też tak myślę. To pewnie o to chodzi.
przemope Napisano 17 Lipiec 2009 Autor Napisano 17 Lipiec 2009 Zdjęcie z Allegro. Ćwiczenia 61 Pułku Piechoty - postój w czasie przemarszu do rejonu Kartuz.
przemope Napisano 24 Lipiec 2009 Autor Napisano 24 Lipiec 2009 Przekazanie broni, dla wojska na ręce marszałka Edwarda Rydza-Śmigłego, ufundowanej przez ludność powiatu wyrzyskiego.Marszałek Edward Rydz-Śmigły przechodzi przed frontem kompanii honorowej 61 Pułku Piechoty Wielkopolskiej. Poczet sztandarowy salutuje sztandarem przed marszałkiem, któremu towarzyszą generałowie: Tadeusz Kasprzycki (z prawej za Rydzem), Władysław Bortnowski (z lewej za Rydzem).
pi.ko Napisano 23 Październik 2009 Napisano 23 Październik 2009 Wracając do tematu sztandaru - te historyczne znaki pułków wielkopolskich z lat 1919-1920 przekazywane były do Muzeum Wojskowego w Poznaniu.
przemope Napisano 24 Marzec 2010 Autor Napisano 24 Marzec 2010 Zdjęcie z Allegro. Pułkowa uroczystość w koszarach.
qguares Napisano 3 Lipiec 2010 Napisano 3 Lipiec 2010 Witam serdecznie ….Ucieszyłem się że znalazłem w internecie wątek poświęcony 61 Pułkowi Piechoty z Bydgoszczy.Od jakiegoś czasu poszukuję informacji na temat tego pułku.Opracowuję drzewo genealogiczne mojej rodziny i szukam informacji na temat oficera tego pułku. Był dowódca plutonu w 1 kompanii I baonu – ppor. MILWID Władysław Zbigniew. Żoną jego była Maria Czerkawska ur. u 1882 roku. Wdzięczny będę za wszelkie dane na temat historii tego oficera lub jego rodziny na adres qguares@wp.pl.Pozdrawiam …
maruś Napisano 4 Lipiec 2010 Napisano 4 Lipiec 2010 Witam: Interesuje mnie historia 61PP. Wlatach 1934-1935 mój dziadek odbywał tam zasadniczą służbę wojskową rocznik 1912. Pobór w dn. 11-17.04.1934r.1 kompania c.k.m.Pozdrawiam wszystkich, którzy interesują się 61PP
bravo61 Napisano 11 Sierpień 2010 Napisano 11 Sierpień 2010 Pozwolę sobie dodać ciekawostkę, w zeszłym roku na aukcji w krakowskiej Desie został sprzedany pamiątkowy ryngraf, ofiarowany marszałkowi Rydzowi-Śmigłemu przez oficerów 15 DP z okazji urodzin. Na ryngrafie jest mn. wyryty sztandar 61 PP oraz przymocowana odznaka pułkowa. Miałem okazję trzymać w rękach to cudo ....pozdrawiam
pi.ko Napisano 13 Sierpień 2010 Napisano 13 Sierpień 2010 nie tylko 61 pułk piechoty jest na tym ryngrafie. Na etui umieszczono odznaki jednostek wchodzących w skład dywizji. Masz może większe zdjęcia? Ciekaw jestem dedykacji.Zdjęcia z uroczystego wręczenia można obejrzeć na stronach NAC (sygnatury 1-W-574-18 i 1-W-574-19).
wnuk Napisano 19 Wrzesień 2010 Napisano 19 Wrzesień 2010 Na zdjęciu Pobyt na wsi" drugi od prawej z koalicyjką i w rogatywce to Franciszek Chudziński. Cieszę się z wątku o 61 PP i pozdrawiam wszystkich zainteresowanych. Co do losłw sztandaru to z opowieści dziadka, który był w poczcie sztandarowym 61 PP wiem, że został zakopany na wschodzie Polski.
przemope Napisano 21 Wrzesień 2010 Autor Napisano 21 Wrzesień 2010 Zdjęcie z Allegro podpisane jako:Bydgoszcz.Kurs 15.D.P., 61 pułk piechoty
leokadia Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 Mam pewne archiwalia dot. prawdopodobnie 61 p.p. z Bydgoszczy.Zeby jednak sie upewnic i czegos na tym znamienitym forum nie naplatac prosze znawcow tematu o pomoc.Czy gdzies sa publikowane spisy personalne oficerow, podoficerow i zolnierzy zwlaszcza z lat 1918-1920?Czy ktos wie o wizycie gen.J.Hallera w 61 p.p.?Gdzie mozna dowiedziec sie wiecej o kampanii 61 p.p.w 1920r?I ostatnie - jak te kapitalne foty zobaczyc w lepszej rozdzielczosci?Pewnie mialbym ich wiecej ale odpowiedz chocby na te bedzie rewelacja. Jesli potwierdze tozsamosc moich zdjec z 61 p.p. obiecuje dolaczyc.Pozdrawiam akreconych" 61 p.p.leokadia
Zelig01 Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 Mam spis oficerów WP z lat 1918-21. Swojego czasu był on na stronach MWP ale zniknął. Kontakt na priv albo w tym wątku.
przemope Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Napisano 12 Grudzień 2010 Świeżynka z Allegro.Fotka nr 1 - Budowa pomnika, w 1929 roku, na terenie koszar 61 Pułku Piechoty.
przemope Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Napisano 12 Grudzień 2010 Świeżynka z Allegro.Fotka nr 2 - Święto pułkowe, w 1930 rok, na terenie koszar 61 Pułku Piechoty.
przemope Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Napisano 12 Grudzień 2010 Świeżynka z Allegro.Fotka nr 3 - Zawody strzeleckie na terenie koszar 61 Pułku Piechoty.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.