Skocz do zawartości

guziki kjfg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
OK dzięki źle odczytałem Twój poprzedni post( czytanie ze zrozumieniem ha ha), szukałem na pugoviza i nie mogę znaleść producenta tego z koroną.
  • Odpowiedzi 170
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

guziczek z resztką srebrzenia u góry inicjały BG 39 na dole 38. Czy któraś z tych cyferek jest datą? i kto jest producentem? w Buttonarium po wpisaniu polska i orzeł nie ma takiego guzika.
Jeszcze wracając do poprzedniego guzika co oznacza ta 2

Napisano
Pierwszy grenadierski, francuski od 1870 wzwyż.
Drugi rosyjski - urzędnika sądowego, pracownika wymiaru sprawiedliwości.
Po rosyjsku zakon" oznacza: Prawo.
  • 2 weeks later...
Napisano

Chciałem uzyskać potwierdzenie, 3 pułu z okresu Królestwa Polskiego.
Są dwie literki nie wiem I G, L G, I O, L O

Napisano
Inicjały I.G. pasowałyby do Goldstern I.(niestety w książce Guziki -Przewodnik dla kolekcjonerów nie podano całego imienia).Był to wytwórca guzików w okresie Królestwa Kongresowego,zakład mieścił się w Warszawie przy ulicy Dzikiej 2318.
  • 3 weeks later...
Napisano

witam mam dwie 18 z tego samego pola, i pytanie czy pochodzą z tego samego pułku?
Pierwszy guziki rozszyfrowałem b jest widoczna sygnatura, gorzej z 2-im jest gładki

Napisano
ten wyżej to rosyjska 18. spod Sztancy F.Biertumpfel'a z Warszawy, fabryka dzialala w latach 1832-69, ale wzór guzika to 1857.

niżej rosyjski guzik wz. 1828/29 z cyfrą pułku lub batalionu liniowego piechoty..
pozdrawiam!
Napisano

Coś z PRL-u, towar kiepski to i stan kiepski. Pytanko to wzór wojskowy czy jakiejś służby państwowej?
I jeszcze prośba i info na temat dwóch poprzednich

Napisano
dwa pierwsze - guziki eksportowe, brytyjskie z I-poł. XIXw, jeden z sygnaturą londyńską, drugi Rich Orange" - oznaczało Bogaty/Znakomity Pomarańczowy" (metal) czyli Mosiądz (orange metal, britanniametal to potoczna nazwa mosiądzu w XIXw, jako iż Brytyjczycy mocno rozwinęli tę branżę w Europie..)

ostatni to cynkowo-szajsmetalowy" wz.52 dla wojska..
pozdro!
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie