Skocz do zawartości

Sposób przewożenia armaty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Informacje potrzebne w celach modelarskich.
Jak myślicie, czy Polska, eksportując armatki 37 mm ppanc Boforsa słała je w skrzyniach? Ich wielkość może na to wskazywać. Czy ktoś wie, czy były słane w całości, czy w częściach, czy całe w skrzyniach?
Napisano
Moim zdaniem, albo w całości - pod samymi plandekami (co by sugerowało jakieś zdjęcie z wojny Hiszpańskiej), albo rozłożone na 3 podzespoły:
- łoże z kołami i ogonami (luzem),
- lufa z oporopowrotnikiem (w skrzyniach),
- tarcze (jakoś pakowane).
Napisano
Nigdy sie w tym nie grzebalem wiec nie wiem czy takowe sie zachowaly ale zasady opakowania fabrycznego powinny byc okreslone w warunkach technicznych.
Napisano
Kontrakt z Rumunią przewidywał embalage y compris" - więc opakowanie było. Co do dostawy dla Brytyjczyków to nie pamiętam (chyba też, ale dokumenty widziałem lata temu) - i nie sprawdzę, bo zespół w CAW wyłączono z udostępniania.
Napisano
Dzięki Woj, liczyłem, że Ty się odezwiesz. Czyi skrzynia - na to liczyłem.

P.S. Czemu CAW wyłącza działy z udostępniania?
Napisano
Materiały archiwalne wyłączone z udostępniania ze względu na zły stan fizyczny i brak środków ewidencyjno-informacyjnych".
Czyli tak naprawdę diabli wiedzą dlaczego. Bo w interesującym nas przypadku ani stan fizyczny" nie jest zły (owszem - są w CAW teczki nadpalone, które się rozpadają przy próbie przeglądania - ale nie w tym zespole), ani ze środkami ewidencyjno-informacyjnymi" nie jest specjalnie krucho (mają totalny b...ałagan w inwentarzu, ale to znów właściwie normalka).
Nie udostępniają i już. ;-(
Napisano
Nie przypuszczam, choć - jak napisałem - brytyjskie kontrakty mam tylko w dalece niepełnym odpisie (i kwestii opakowania nie zanotowałem), a rumuński mówi tylko o opakowaniu", nie precyzując na czym ma ono polegać.
Natomiast dokument tyczący się wywozu do Hiszpanii wyraźnie mówi o 48 skrzyniach z 24 sztukami dział na pokładzie statku. I nie sądzę by ze względu na dyskrecjonalny charakter tego akurat eksportu działa wywożono luzem".
Z kolei większość dział wywiezionych w sierpniu '39 do Rumunii pochodziła ze składów fabryk - działa te w ogóle pozbawione były wyposażenia, a więc skrzynie (jeśli takowych ostatecznie użyto) zawierać go nie mogły.
Choć oczywiście sprawa jest do ewentualnej dyskusji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie