rafikt Napisano 24 Marzec 2009 Autor Napisano 24 Marzec 2009 Witam!Mam prośbę.Chciałbym uzyskać pomoc w dowiedzeniu się o mundurach braci mojej Babci,które są na tym zdjęciu:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d25c8004.htmlPozdrawiam!Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 10:28 24-03-2009
kowalinho Napisano 25 Marzec 2009 Napisano 25 Marzec 2009 Spoko ;-)To wz24 nie jest - zbyt delikatna klamra, raczej coś wczesnego, może być nieregulaminowy, albo Brytol, jaki pisałeś.
8total4 Napisano 25 Marzec 2009 Napisano 25 Marzec 2009 wygląda mi wlasnie bardziej na UK.zbyt druciana" ta klamra.pozdro!
8total4 Napisano 24 Marzec 2009 Napisano 24 Marzec 2009 1. Kawalerzysta (Ułan) w rogatywce z orłem wz.19, mundur wz.36 z guzikami wz.28, widoczna odznaka to POS - państwowa odznaka sportowa, niestety na kawalerii sie nie znam, i nie pomoge w sprawie ustalenia pułku (po kolorze proporczyków na kołnierzu).2. Na patkach kołnierzowych oznaki Szkoły Podchorążych (pewnie przekręciłem).na prawym ramieniu widoczna odznaka (naszywka) - dla Bardzo Dobrego Celowniczego CKM.na tym samym ramieniu powyzej - sznur DB lub BDB Strzelca. Mundur raczej z lat `20, Pas. wz.22 lub angielski.odznaki niestety nie rozpoznaję.pozdro!
kowalinho Napisano 24 Marzec 2009 Napisano 24 Marzec 2009 8total4, troszkę namieszałeś :-)To ja uzupełnię i poprawię jak co źle :1 - to nie kawaleria. Na kołnierzu ma proporczyki innego zupełnie kształtu, używane przez bataliony i dywizjony pancerne. Rogatywka wz35 usztywniona.2 - naszywka naramienna nie bardzo dobrego celowniczego (miałby belkę pod symbolem łódki amunicyjnej) a kompanii i szwadronów karabinów maszynowych. Zniesione w 1930 r - dlatego zdjęcie sprzed 1930 - ergo sznur jest strzelca wyborowego.Kurtka mundurowa wz19, pewnie 7 guzikowa.Na kołnierzu nie oznaki SP a Pogoń - oznaka kołnierzowa 85 pułku piechoty.Odznaki pamiątkowej nie rozpoznaję , poszukam.Hmm, a o pasie typu oficerskiego wz22 pierwszy raz słyszę, skąd taka informacja? (Pytam nie złośliwie, nie słyszałem o wzorze pomiędzy wz19 a wz24)
rafikt Napisano 24 Marzec 2009 Autor Napisano 24 Marzec 2009 Dziękuję bardzo!To dodatkowe info:Osoba wyżej na zdjęciu urodziła się w 1916r. i według informacji z Czerwonego Krzyża na temat pobytu w obozach jest informacja,że był strzelcem,3.kolumna pancerna.Kolor paska na czapce pomarańczowy,na kołnierzyku czarno-pomarańczowy.Drugi zaś urodził się w 1911r 60 km od Warszawy,w Warszawie mieszkał nie wiem od kiedy.Miałbym jeszcze pytanie jeśli mogę:1.gdzie konkretnie mogli służyć?2.czy istnieją jakieś spisy żołnierzy lub gdzie można się więcej dowiedzieć?Pozdrawiam!
rafikt Napisano 24 Marzec 2009 Autor Napisano 24 Marzec 2009 Witam!Mam prośbę.Chciałbym uzyskać pomoc w dowiedzeniu się o mundurach braci mojej Babci,które są na tym zdjęciu:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d25c8004.htmlPozdrawiam!Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 10:28 24-03-2009
rafikt Napisano 24 Marzec 2009 Autor Napisano 24 Marzec 2009 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d25b3e08e0ec8004.html
kowalinho Napisano 24 Marzec 2009 Napisano 24 Marzec 2009 W przypadku pierwszego żołnierza ustalenie jednostki jest chyba nierealne - potwierdza się że służył w wojskach pancernych, ale takich jednostek było sporo, zdjęcie nie dostarcza żadnych dodatkowych informacji. Może jeśli byłaby znana miejscowość gdzie odbywał służbę wojskową, albo chociaż rejon kraju...Co do drugiego , to oznaki na kołnierzu wskazują na 85 PP choć to zupełnie nie ten rejon (wileńskie) co Warszawa - ale wiadomo jak los ludzi rzucał w różne strony.
Pytanie
rafikt
Mam prośbę.Chciałbym uzyskać pomoc w dowiedzeniu się o mundurach braci mojej Babci,które są na tym zdjęciu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d25c8004.html
Pozdrawiam!
Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 10:28 24-03-2009
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.