michal16 Napisano 21 Marzec 2009 Autor Share Napisano 21 Marzec 2009 Witam. Mam takie nietypowe pytanie. Chciałbym wybrać się na wykopki z kolegami w miejsce ,które ja osobiście znalazłem ( wcześniej chodziłem z kumplami w ich miejscówki) teraz chciałbym sam wyszukać własną miejscówkę na wykopki . Od czego zacząć .Prosiłbym o jakąś poradę. Dodam że na terenie na którym chciałbym szukać to woj. Lubelskie. Pozdrawiam i z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja20 Napisano 21 Marzec 2009 Share Napisano 21 Marzec 2009 Możesz wpisać w Google pierwsza wojna na Lubelszczyźnie "i już wyskoczy kilka stronek z których możesz cokolwiek się dowiedzieć:http://austro-wegry.info/printview.htm?t=226&start=15http://austro-wegry.info/printview.htm?t=226&start=15To tylko początek z niego cokolwiek się dowiesz, reszta należy do Ciebie, Google, potem książki, rozmowy z ludźmi.Tak samo z 2 wojną, poszukaj też na forum, bo nie o to chodzi, by złapać królicza, ale by gonić go."Zapewniam, że każdy drobiazg znaleziony na wyszukanej przez siebie miejscówce bardziej ciesz, niż coś trafionego na miejscówce którą Ci ktoś pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
explosivelabs Napisano 21 Marzec 2009 Share Napisano 21 Marzec 2009 Witam Mapa,internet,publikacje,rozmowy z miejscowymi i dużo cierpliwosci. Przyjdzie czas ze nie bedziesz miał kiedy obskoczyć wszystkich pewnych miejscówek. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 21 Marzec 2009 Autor Share Napisano 21 Marzec 2009 właśnie tak gdy wykopywałem fanty na miejscówkach kolegi to czułem się jak bym go wyzyskiwał , miałem sie go zapytać jak znaleść takie miejsce ,ale wyjechał za granicę i wróci dopiero w wakacje ,a tyle nie mogę siedzieć bez czynnie . Dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 21 Marzec 2009 Share Napisano 21 Marzec 2009 Lubelskie jest jednym z ciekawszych województw jesli chodzi o kolor..czy tak trudno wymyślić jakieś miejsce?proponuję lekturę o historii Lubelszczyzny, Zamojszczyzny i Galicji Wsch.każdy by chciał kawę na ławę"..sposobów na szukanie miejsc jest naprawde wiele, tylko zamiast lenistwa, trzeba użyć sprytu.pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 21 Marzec 2009 Autor Share Napisano 21 Marzec 2009 Witam. Już trochę poszukałem w sieci i zaciekawiła mnie Bitwa pod Krasnobrodem , znalazłem bardzą dobra lokalizację.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 22 Marzec 2009 Autor Share Napisano 22 Marzec 2009 Witam. Siedziałem pół nocy na różnych stronach m.in allegro i znalazłem kilka książek na ten temat ( Rąblów, Puławy, Dęblin , lubelska partyzanka z lat 1944, ogólnie o walkach na lubelszczyźnie ) i co radzicie kupić je i wszystkie dokładnie przeczytać , dodam że są to starsze wydania z lat `70, `80 . Pomóżcie w decyzji .pozdarwiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talgo Napisano 22 Marzec 2009 Share Napisano 22 Marzec 2009 jak masz kase to kup a jak nie to proponuje obskoczyć biblioteki w okolicy tam to dopiero mają książki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 22 Marzec 2009 Share Napisano 22 Marzec 2009 Zawsze uważałem, że za mądrą książke to warto sobie chleba odmówić.Biblioteka w twoim mieście może zawierać wiele pozycji regionalnych o niskim nakładzie których na allegro nie znajdziesz.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 22 Marzec 2009 Autor Share Napisano 22 Marzec 2009 Witam. Gdy już znalazłem wybraną miejscowość to co dalej skąd mam wiedzieć w jakim miejscu szukać ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Marzec 2009 Share Napisano 22 Marzec 2009 Sam do konkretnego miejsca musisz dojść metodą prób i błędów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obert8 Napisano 22 Marzec 2009 Share Napisano 22 Marzec 2009 masz po prostu..... poszukac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talgo Napisano 22 Marzec 2009 Share Napisano 22 Marzec 2009 pokojnie kledzy każdy kiedyś zaczynałjak już znajdziesz to co cie interesowało w danej miejscowości a w przypadku bitwy potyczki to przeważnie w okolicy tejże miejscowości to mussz szukać dalej w tym przypaadku opisu bitwy i jej przebiegu w innych ksiazkach a nawet w pamiętnikach tych którzy brali w niwj udziałjeśli chio biwy tyczki w latach 1500-1800 to juz ciężej ale też się da jakies ryciny z bitwy itpnie ma tu jakiegoś złotego srodka który powie ci tu masz szukać nieraz znalezienie dobrej miejscówki zajmuje miesiąc albo i dłuzej czasu w ksiażkach mapach i naprzykład geoportalu jak I czy II wojna to jedziesz do danej miejscowości i pytasz tutejszych czy może coś wiedzą przeważnie są rozmownia jak nie to trzeba ich wspomóc wodą ognistą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 26 Marzec 2009 Share Napisano 26 Marzec 2009 Witam,lubelskie silnie przesiane", poza polmosami i drutem kolczastym nic już nie idzie wybuchtować.Może na podkarpaciu jest trochę lepiej,to blisko.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal16 Napisano 26 Marzec 2009 Autor Share Napisano 26 Marzec 2009 a więc na lubelskim nie ma co szukać ? trochę rozczarowany jestem :) ale jak śniegi stopnieją to wybieram się na poszukiwania z kumplem , niestety nie w moją miejscówkę. Jak coś znajdę dodam foto .pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 27 Marzec 2009 Share Napisano 27 Marzec 2009 A panowie ,że się wtrącę, to przypadkiem nie szukacie takiego super pewnego miejsca, z wbitą w ziemię tablicą tu kopać .Bo jak to czytam, o tym że nie warto bo same polmosy ,to tak sobie myślę ,że albo musicie sprzęt zmienić,bo szmelc , albo wolnej chodzić, nie biegać ,a efekty będą .Ewentualnie idźcie gdzieś na pole, bo na betonie lub asfalcie ciężko się kopie .Lub może chociaż wysiądźcie z samochodu .Bo po takich tekstach to faktycznie co niektórym to się nawet wysiąść nie będzie chciało skoro i tak wszystko wykopane .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borsuk leśno-polny Napisano 27 Marzec 2009 Share Napisano 27 Marzec 2009 Tylko jak już namierzycie tę super miejscówke, to broń Boże nie podawajcie jej lokalizacji na Forum, nawet przybliżonej. Teraz już w każdej wiosce są ludzie z wykrywaczami, za tydzień nie będzie tam po co jechać, chyba, żeby sobie fotki na Księżycu porobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pik78 Napisano 27 Marzec 2009 Share Napisano 27 Marzec 2009 jak znalezc sobie miejscowke ? kiedys w 2001 jak zaczynalem przygode z detektem zadalem pytanie koledze gdzie szukac. Kolega powiedzial trasa bialystok -bobrowniki . No tak ale to okolo 30 km. Pojechalem tam w ciemno i piewsza wypracowana miejscowka i 1 fant to byl svt 40 ,na ta szose jezdzilismy kilka lat...Czesto opracowania ,ksiazki ,relacje moga nic nie dac ,mozesz nic nie znalezc. Czasem potrzeba miec tzw czuja ,na fanty trafisz jak bedziesz cierpliwie szukac. Miejscowki trzeba wychodzic" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 27 Marzec 2009 Share Napisano 27 Marzec 2009 odradza większe bitwy które były opisywane od lat ( ale to nie reguła } bo wszyscy tam jeżdżą pogadaj ze starszymi oni czasami opowiadają o różnych małych potyczkach -nigdzie nie figurujących w żadnej literaturze -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamusek2009 Napisano 27 Marzec 2009 Share Napisano 27 Marzec 2009 Proste trzeba szukac na wlasna reke i samemu do czegos dojsc co nie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 27 Marzec 2009 Share Napisano 27 Marzec 2009 dwa złote" spostrzeżenia:1. po pierwsze wyjść z domu....2. opisy - książkowe - szczególnie dotyczące - działań - partyzanckich, - czasami września - są często fałszywe...3. analiza map, teren - weryfikacja,- analiza map, teren - weryfikacja... stawianie pytań - literatura, i od nowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamusek2009 Napisano 27 Marzec 2009 Share Napisano 27 Marzec 2009 Jak na Google Earth poznac gdzie był okop czy co?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokesh Napisano 27 Marzec 2009 Share Napisano 27 Marzec 2009 Miejsca wielkich bitew były przeczesywane już nazajutrz po bitwie ,starannie i bez stresu, bo nikt wtedy nie myślał jeszcze o jakiejś durnej ustawie .Więc całe tabuny chłopstwa czesały takie miejsca latami, wygrzebując wszystko co miało jakąś wartość i mogło się przydać .Z doświadczenia wiem że to raczej jałowe tereny ,zwłaszcza jeśli bitwa miła miejsce na wiosnę ,w lato, lub jesienią .Trochę lepiej jest z zimowymi bitwami ,gdyż precjoza przemieszane ze śniegiem miały większą szansę się ukryć ,i przetrwać do dzisiejszych czasów .Najciekawsze są miejsca które można wyczytać między wierszami, studiując opisy i relację ,lub te które rodzą się nam w głowach na skutek dedukcji i logicznego myślenia .Ale jak to już wielu w tym temacie sugerowało ,trzeba ruszyć dupsko i iść w teren ,bo miejscówki nie leżą na półkach w supermarkecie pakowane po trzy sztuki, tylko czekają . Najczęściej wśród przepięknych okoliczności przyrody .Pozdro... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.