Skocz do zawartości

guzik do id

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Inna stajnia"- produkcja stąd ładniejszy i inny wizerunek a i zachowanie też.... Ja mam dwa z wygiętą... prawie identyczne... ale prawie robi różnice;) Nie pamiętam chyba Zygi, albo junior....
Napisano
Guzik oficerski wykonany w warsztacie Samuela Muenchheimera w okresie Królestwa Polskiego, najpewniej w latach 20 XIX w.
Pozdrawiam
Napisano
SZZ, nie pamiętam gdzie ale w odniesieniu do tych z okresu powstania, przeczytałem, że sztab i lekarze... coby może i pokrywało się z oficerami ale nie do końca.. Spotkałeś się z tym???
Napisano
Jest to wzór guzika produkowany dla generałów, oficerów sztabowych i adiutantów z okresu kongresowego Królestwa Polskiego czyli do 1831 r.
Wykonywane one były ze srebra, mosiądzu srebrzonego lub mosiądzu pokrytego srebrną blaszką.
Średnica: Duże 26 mm, małe 18 mm.
  • 4 weeks later...
Napisano
Broszura z 1899r DAWNE GUZIKI POLSKIE" potwierdza słowa pomsee. Wtedy właśnie pojawiają się guziki Młodszego i Starszego równolegle.
Guziki z orłem nosili: ...Generałowie, adjutanci, sztab główny, sztab kwat. gen., oficerowie na reformie, korpus kadetów i administracya wojenna...".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie