dragon89 Napisano 19 Marzec 2009 Autor Napisano 19 Marzec 2009 Witam szanownych kolegów,mam taki problem,może ktoś mi doradzi jak znaleźć osobę lub kogoś z jej z rodziny.Mam imię i nazwisko i trochę innych szczegółów,lecz nazwisko to jest bardzo popularne.Ponieważ mieszkam w małym miasteczku nie mam możliwości dostępu do archiwum państwowego.Chodzi mi o to czy znajdę coś w internecie,tylko nie wiem jak.Proszę o jakąś wskazówkę.Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.Pozdrawiam
sahara47 Napisano 19 Marzec 2009 Napisano 19 Marzec 2009 W Google wpisz imie i nazwisko w cudzysłowie. Wtedy wyszuka konkretnej frazy. Np. jan kowalski". Trochę to uściśli wyszukiwanie.
Czlowieksniegu Napisano 19 Marzec 2009 Napisano 19 Marzec 2009 Możliwości jest zapewne sporo- zależą od szczegółowych danych ( choćby data urodzenia czy wiek ). Inaczej będziesz szukał kogoś urodzonego na początku XX wieku a inaczej osoby np dwudziestoletniej. I tak jak z pierwszą może być problem ( źródłem może być np adres + z racji wieku parafia/cmentarz ), to z drugą możesz się spotkać na np ( inteligentnym-inaczej wg mnie ) portalu dla pseudo znajomych ze szkoły. A oprócz tego masz google, różnej maści książki telefoniczne w sieci, czy choćby ( kłania się ustawa o ochronie danych osobowych ) kontakt do UM, UG czy innej administracyjnej bazy danych.
woytas Napisano 19 Marzec 2009 Napisano 19 Marzec 2009 Napisz do biura poszukiwan PCK - http://www.pck.org.pl/poszukiwania/
dragon89 Napisano 19 Marzec 2009 Autor Napisano 19 Marzec 2009 Dziękuję wszystkim,za wskazówki.Pozdrawiam
dragon89 Napisano 19 Marzec 2009 Autor Napisano 19 Marzec 2009 Witam.PROSZĘ o informację ewentualnie link na temat tabliczki na starym meblu o treści: (Fechner&Preidel Mobelfabrik Berlin C.54.) Będę wdzięczny za wszelkie info.Pozdrawiam Marcin.
dragon89 Napisano 19 Marzec 2009 Autor Napisano 19 Marzec 2009 Przepraszam powinienem założyć nowy temat.
Photobymagik Napisano 19 Marzec 2009 Napisano 19 Marzec 2009 Możesz też poszukać na Naszej Klasie ewentualnie na serwisie Bliscy.pl czy coś takiego - tam ludzie tworzą różne drzewa geneologiczne i może już taka osoba tam widnieje gdzieś. Ewentualnie przez jakieś wyszukiwarki typu google
1szybki Napisano 19 Marzec 2009 Napisano 19 Marzec 2009 najlepiej jak by kolega miał dostęp do bazy peselwspaniała sprawa szczególnie jak komuś o żadkim nazwisku pomaga sie budować drzewo geneologiczne
past Napisano 20 Marzec 2009 Napisano 20 Marzec 2009 dragon odp na twoje 1 pytanieszukaj w księgach parafialnych, gdzieś w sieci są zrobione takie zestawienia , jakiś kościół amerykański" cyba mormoni to robiJa szukałem w wielkopolsce i do początku XX wieku dojdziesz . W spisie jest odniesienie do danej ksiegi. Znałęm tylko Imie nazwisko, imie ojca i rok urodzenia
dragon89 Napisano 20 Marzec 2009 Autor Napisano 20 Marzec 2009 Dzięki wielkie.(Past),ja znam tylko nazwisko ojca(który już na pewno nie żyje)i imię jego córki i nazwisko jej męża.I teraz jak tu wpisać w gogle,żeby coś znaleźć,chodzi mi o te parafialne księgi.Wszystkim dziękuję za porady i pozdrawiam.dragon
KonVonWin Napisano 24 Marzec 2009 Napisano 24 Marzec 2009 doradzę że istnieją firmy które oferują usługi w zakresie udowania drzew genealogicznych" w szczególności taką działalnością zajmują się niektóre kancelarię prawne... Ich poszukiwania opierają się na wglądach do wszelkiego rodzaju archiwów i ksiąg parafialnych...
hihihi Napisano 26 Marzec 2009 Napisano 26 Marzec 2009 Jeżeli znasz miejscowość i orientacyjną datę możesz napisać do odpowiedniego archiwum z prośbą o informacje,niestety wyszukiwanie przez nich jest odpłatne[np.w archiwum w Siedlacach za ksero aktu+wysłanie+godzina poszukiwań przez nich=68zł ,godzina poszukiwań=60zł]
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.