Skocz do zawartości
  • 0

stary zegarek ,ikona i reszta do id

Arseon

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem jestem,dekielek fajny napis Messagero nieczesto spotykany,ciekawa musiala byc historia jak ten zegarek znalazl sie w Polsce.Najprawdopodobniej przywedrowal z jakims wlochem gdyz w zegarkach dla Polski tego typu oznaczenia nie byly stosowane.
Tak czy owak nie spotkalem sie jeszcze z ta nazwa wiec fancik jest ciekawy.Resztki obudowy sa najprawdopodobniej wykonane ze srebra,dekielek pewnie byl miedziany i posrebrzany.Pozdrawiam! Vorax
Napisano
AS to model mechanizmu szablonowego podobnie jak dzisiaj np szwajcarska firma Eta.Piszac srodkowy dekiel mialem na mysli ten dekielek gdzie jest napis messagero gdyz ten element jest ciekawy.Pozdrawiam i sorki za niescislosc:)Pozdrawiam Vorax
Napisano
Co do ikony. Może to być np. łamanie chleba w Emaus. Na upartego Ostatnia Wieczerza. Ale wydaje mi się, że to postacie anioły, a dokładniej tak przedstawione trzy Osoby Boskiego - Trójca. Podobną konwencję zastosował Rublow w swojej słynnej ikonie z XV wieku:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Andrej_Rubl%C3%ABv_001.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie