mmland Napisano 22 Kwiecień 2010 Share Napisano 22 Kwiecień 2010 Pokażę też manierkę znalezioną w tym miejscu co wcześniej opisywałem. Trochę podziurawiona ale mam jakiś sentyment do niej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmland Napisano 22 Kwiecień 2010 Share Napisano 22 Kwiecień 2010 bicia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmland Napisano 22 Kwiecień 2010 Share Napisano 22 Kwiecień 2010 bicia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koza1989 Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 witam. Jestem z Szydłowca, obecnie na studiach w Piotrkowie Trybunalskim. Historią bitwy pod Barakiem interesuję się już parę lat, nie grzebałem tam jeszcze, ale w tym roku mam zamiar. Może coś się znajdzie...xD Co do opisów samej bitwy, radzę trochę poczekać, dr Jerzy Prochwicz z UJK w Piotrkowie. Powinna być dostępna za rok. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koza1989 Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 apropos Baraku. Ma ktoś jakieś informacje na temat jednostek WP stacjonujących w pobliżu lub w samym Szydłowcu w 1939 roku? Może jakieś wspomnienia macie, informacje... piszę pracę na ten temat i szukam materiałów. Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 10 Maj 2010 Share Napisano 10 Maj 2010 W Szydłowcu przed wojną nie stacjonowały żadne oddziały WP. Najbliższy był garnizon w Radomiu i w Kielcach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 10 Maj 2010 Share Napisano 10 Maj 2010 W tym roku może ruszyć przebudowa DK7 na odc. od Książęcego do Szydłowca więc może coś wyjdzie przy tej okazji. Wiem, że trafiano w okolicy Baraku łuski od Ur-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koza1989 Napisano 11 Maj 2010 Share Napisano 11 Maj 2010 wielkie dzięki. Mam pytanie- kopiesz na Baraku? Wychodzi tam coś jeszcze? Ostatnio byłem, ale nic oprócz dużego kawałka żelastwa nie znalazłem. Zostawiłem go na skraju lasu przy ambonie. Może jeszcze tam leży...xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jhaken Napisano 24 Maj 2010 Share Napisano 24 Maj 2010 Ja wogóle nie kopię :) Tak jak pisałem swego czasu wyszła duża ilość ammo Ura ale to słysząłem od osoby, która brała udział w poszukiwaniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piaskun24 Napisano 15 Grudzień 2010 Share Napisano 15 Grudzień 2010 szuka ktoś w tym miejscu lub w okolicach wyszło wam tam coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EAGLE11 Napisano 15 Grudzień 2010 Share Napisano 15 Grudzień 2010 nikt nie szuka,bo tam nic niema. koledzy powyżej po prostu fantazjują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 15 Grudzień 2010 Autor Share Napisano 15 Grudzień 2010 Hehe a ode mnie winterschlacht dla zaprawionych w zimowych bojach którzy ostatnio na wycince pod S7 koło Książęcego latali z detektorami;)w sumie trzeba korzystać zanim budowa ruszy na tym odcinku.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenSolo Napisano 15 Grudzień 2010 Share Napisano 15 Grudzień 2010 EAGLE11, a skąd wiesz że tam nic już nie ma?Może trzeba poszukać w innym miejscu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piaskun24 Napisano 15 Grudzień 2010 Share Napisano 15 Grudzień 2010 podobno koleś z Bliżyna znalazł tam hełm polski w super stanie jak po 70 latach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 Coś podobnego! a nic w BBC nie mówili... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturious Napisano 8 Wrzesień 2011 Share Napisano 8 Wrzesień 2011 jestem z szydłowca jak coś to mogę pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piaskun24 Napisano 2 Styczeń 2012 Share Napisano 2 Styczeń 2012 szukał ktoś ostatnio na baraku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monit Napisano 25 Sierpień 2014 Share Napisano 25 Sierpień 2014 Witajcie. Temat martwy, ale też rozumiem, bo ciężko coś tam znaleźć. Jestem z Gdańska i los mnie rzucił zawodowo w te rejony więc odwiedzam i te wydeptane szlaki. Byłem pod Barakiem ze 3 razy.Znalazłem miejsca gdzie toczyły się walki, widać to po ilości łusek, trafiłem ok 50 szt. Były też resztki od granatów, też monetki polskie przedwojenne. Znalazłem tam zapalniczkę zrobioną z łuski. W tę sobotę poszedłem chyba ostatni raz, poza kilkoma łuskami wyskoczyła piękna rosyjska klamra i monetka 2 kopiejek z 1800 r. To na polach pod lasem. Fajne trafienia, zwłaszcza że to 1 sygnał a potem już nic. Na focie ta klamra i moneta /ta największa/ słabo widoczna/. Pozostałe znaleziska są z okolic Kielc, ale nie spod Baraku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monit Napisano 25 Sierpień 2014 Share Napisano 25 Sierpień 2014 Mapka z moimi miejscami, nie tylko Barak. Uważam, że teren może wypłacić i zaskoczyć, choć mnie się nie udało, a szukam czegoś wrześniowego, zwłaszcza orzełka! Skoro koledzy kilka ładnych lat temu pisali, że nic tam nie ma, ja temu zaprzeczę, choć prawdą jest, że sam na rewelacje nie trafiłem, to jednak wierzę, że cos tam na kogoś z nas czeka. Chyba już nie na mnie, ale może innego? Mnie wynagorodziło klamrą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monit Napisano 8 Październik 2014 Share Napisano 8 Październik 2014 Trwają prace związane z budową drogi, właśnie wycięto pobocza. Byłem tam, rozmawiałem z ludźmi z firmy zajmującej się rozminowaniem. Nic ciekawego nie trafili, 8 pocisków moździerzowych, kilkaset naboi karabinowych, kilka zapalników od pocisków z dział naszych wrześniowych. Jak na tak spory odcinek, to raczej nic... Słowem okolice Baraku zostaną zalane asfaltem, ciekawe, czy coś tam trafią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Październik 2014 Share Napisano 8 Październik 2014 Nawet jak trafią, to lepsze rzeczy pójdą w kieszeń". A zaraz przy E-7 dawniej fajne rzeczy wychodziły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepek3er Napisano 9 Październik 2014 Share Napisano 9 Październik 2014 Jutro zamierzam się wybrac w okolice Baraku, chyba po raz ostatni. Monit, z Twojej mapki wynika, że szukałeś też na odcinku drogi z Szydłowca do Majdowa (magazynek RKM).Wychodzi mi, że to koło tzw. Cisowej rzeczki? Ja z ciekawości szukałem też w lasach pod Huciskiem ale obyło się bez fantów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monit Napisano 10 Październik 2014 Share Napisano 10 Październik 2014 Ja byłem dzisiaj, kilka łusek z orzełkiem, ekipa od szukania niewypałów znalazła tam naszą saperkę, strasznie ogryziona, proponowali bym zabrał, ale to totalny destrukt więc została. Łaziłem praktycznie na całej długości, raczej posucha, pojechałem pod Iłżę, ale i tam bez sukcesów. Za jakiś czas mają tę warstwę ziemi usunąć, tak na ok 30 cm, może coś wtedy komuś wyskoczy. Ja się już pożegnałem z Barakiem, prace się posuwają, warto być czujnym. Szczepek, to było w tych okolicach, blisko grobu tego żołnierza z września. Też tam troszkę łaziłem, jednak bez dalszych sukcesów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monit Napisano 12 Październik 2014 Share Napisano 12 Październik 2014 Byłem tam w piątek. Chłopaki kończyli pracę, znaleźli polską saperkę ale stan beznadziejny. Ja dołożyłem kilka łusek też z orzełkiem. Ale to już faktycznie koniec tematu. Pojechałem pod Iłżę, jednak bez większych sukcesów. Ciekawe co będzie dalej, gdy droga dotrze do Skarżyska, pewnie coś się pojawi.Szczepek to było koło Cisowej, jednak przy samej drodze gdzie grób polskiego żołnierza, ale poza tym i mnie nic więcej tam nie wyskoczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.