Vorax Napisano 15 Marzec 2009 Napisano 15 Marzec 2009 Wdg dzisiejszego prawa probierczego przedmioty ze srebra( powyzej 5 gram wagi) i zlota (bodajze powyzej 1 grama wagi) musza byc ostemplowane w urzedzie probierczym.Ponizej tej wagi jubiler ma prawo sam cechowac proba srebra czy zlota swoje wyroby.Pozdrawiam Vorax
stock84 Napisano 14 Marzec 2009 Napisano 14 Marzec 2009 Niedawna to zdaje się być ta obrączka ze zdjęcia kol Adek-wawa, a skąd pewność że twoja była wermachtowska?:)pzdr
8total4 Napisano 14 Marzec 2009 Napisano 14 Marzec 2009 Catadero zapewne sugerował kontekst swojej, oraz dał porównanie na ramy czasowe, natomiast co do dziesiątki" (bynajmniej takie nazewnictwo jest u nas w przypadku tego typu rozanca) kol. adek_wawa, to mogl ja nosic kazdy wierzący, chyba ze zostala znaleziona w jednym dołku w kontekscie z innymi rzeczami..Stock84: dawna-niedawna, tak nie mozemy datowac przedmiotu..mysle ze moze to byc wyrób zarówno przed, jak i powojenny.skąd pewność że twoja była wermachtowska?:)"na pewno nie byla wehrmachtowska, tylko prywatna wlasnoscia jak juz.. źle zrozumiałeś sugestię kol.Catadero..ps. trafiałem takie dziesiatki także miedziane, ktore spokojnie mogły byc z połowy XIXw..myślę że tego typu stylistyka mogła być używana już bardzo dawno temu.pozdro!
8total4 Napisano 13 Marzec 2009 Napisano 13 Marzec 2009 tak, to wz.19, drugi natomiast to angielski z poczatku XIXw, guzik ogolnego uzytku.Treble Gilt - oznacza potrójnie złocony.pozdro!
Pytanie
adek_
33 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.