rondelek79 Napisano 2 Styczeń 2019 Share Napisano 2 Styczeń 2019 Witam.chciałem się dowiedzieć czy czy jednostka jest aktywna czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coderiese Napisano 20 Luty 2019 Share Napisano 20 Luty 2019 (edytowane) W dniu 2.01.2019 o 15:51, rondelek79 napisał: Witam.chciałem się dowiedzieć czy czy jednostka jest aktywna czy nie. ale która? Bo tu się zdrowo wymieszało. Szumirad - czynna JW = obiekt niedostępny; Przywary - BARS - TEORETYCZNIE dostępny ale dość mocno tego pilnują. Wejście przez "króliczą norkę" systematycznie zasypywane i przykrywane jakimiś deskami ale w zeszłym roku ktoś się wbił od drugiej strony. jak teraz - nie wiem; Przywary - KF - niedostępny, wejscia zalane betonem, po akcji chłopaków z pomorza w 2016 roku ponownie zalane betonem . Obiekt z pewnych względów pilnowany jeszcze mocniej niż BARS. I nie radzę próbować żadnych sztuczek z wejściem ponieważ obiekt na oku mają również wojacy z Szumiradu. Edytowane 20 Luty 2019 przez coderiese Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andreas3 Napisano 9 Sierpień 2019 Share Napisano 9 Sierpień 2019 Czy wiecie może co to za maszty/anteny widać z drogi wojewódzkiej w Chudobie? Jadąc od strony Olesna, po lewej pod lasem lub w samym lesie widać 3 maszty, najwyższy, średni i najniższy, obok siebie. Przypominają literę T. Jest to kilka kilometrów w linii prostej od JW 2286 w Szumiradzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
góral opole las Napisano 14 Maj 2021 Share Napisano 14 Maj 2021 Witam służyłem w 2286 w latach 90 tych , miałem dostęp aż do strefy 1 , do strefy 0 czyli bunkru wchodzili bibole , bardzo dużo mundurów sowieckich znajdowaliśmy w lesie niedaleko stołówki , prawdopodobnie wywalono tam skład zalegających mundurów . Nie wiem jak dziś , ale patrolując do okoła jednostkę był jeden dąb na jednej z gałęzi były ucięte końcówki linki czy jakiegoś kabla , z opowiadań starszych powiesił się tam sowiecki oficer , pamiętam że tam do okoła tego dębu było mnóstwo poziomek . Jednostka miała charakter tajny , mogę powiedzieć co nie wielu wie że w stronę Szumiradu jakiś kilometr jest lub była wydarta okropna dziura , były też budynki murowane , to co mi starsi opowiadali to były pomieszczenia dla żołnierzy którzy budowali ta jednostkę , a ten ogromny dół to miał być kolejny schron . Jak będzie się temat rozwijał to mogę więcej napisać , chyba już mnie podpisana klauzura milczenia nie obowiązuje . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pjoter123 Napisano 15 Wrzesień 2021 Share Napisano 15 Wrzesień 2021 Co do BARS i Przywar. Interesował się ktoś bardziej opowieściami o zasypanym obiekcie (nie KF) w lokalizacji: 51°48'39"N 19°34'13"E ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orsza Napisano 26 Październik 2021 Share Napisano 26 Październik 2021 W dniu 15.09.2021 o 12:01, Pjoter123 napisał: Co do BARS i Przywar. Interesował się ktoś bardziej opowieściami o zasypanym obiekcie (nie KF) w lokalizacji: 51°48'39"N 19°34'13"E ? Chyba chodzi o garaże dawnej bazy wojsk radzieckich w lokalizacji N 51 48 38.03 E 019 34 14.02 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz Troglodyta Napisano 2 Grudzień 2021 Share Napisano 2 Grudzień 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coderiese Napisano 3 Grudzień 2021 Share Napisano 3 Grudzień 2021 W dniu 15.09.2021 o 12:01, Pjoter123 napisał: Co do BARS i Przywar. Interesował się ktoś bardziej opowieściami o zasypanym obiekcie (nie KF) w lokalizacji: 51°48'39"N 19°34'13"E ? a co byś chciał wiedzieć ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz Troglodyta Napisano 10 Grudzień 2021 Share Napisano 10 Grudzień 2021 Mój wcześniejszy post nie został zaakceptowany przez moderatora. Był tam link z YT z eksploracji podobnego obiektu w Mołdawii. Wcześniej w tym wątku także występują wzmianki o tego typu obiektach. Np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz Troglodyta Napisano 10 Grudzień 2021 Share Napisano 10 Grudzień 2021 https://naviny.online/rubrics/society/2012/12/20/ic_articles_116_180273 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pjoter123 Napisano 4 Styczeń 2022 Share Napisano 4 Styczeń 2022 On 3.12.2021 o 14:10, coderiese napisał: a co byś chciał wiedzieć ? :) Chodziło mi o obiekt widoczny na Lidarze na płn-zach od KF. Lokalni mówią, że to pierwsza wersja KF zasypana/zalana ze względu na błędy przy wykonaniu. Ciekawi mnie czy ktoś to eksplorował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orsza Napisano 3 Luty 2022 Share Napisano 3 Luty 2022 W dniu 14.05.2021 o 22:14, góral opole las napisał: Jak będzie się temat rozwijał to mogę więcej napisać , chyba już mnie podpisana klauzura milczenia nie obowiązuje . Klauzula milczenia obowiązuje do końca życia. Złamanie przyrzeczenia wiąże się z bardzo surowymi konsekwencjami, nie radzę próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patrycja113 Napisano 7 Luty 2022 Share Napisano 7 Luty 2022 Góral Opole las ,po opisie widzę że byłeś na kompanii ochrony tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusz Troglodyta Napisano 18 Luty 2022 Share Napisano 18 Luty 2022 On 3.02.2022 o 22:29, Orsza napisał: Klauzula milczenia obowiązuje do końca życia. Złamanie przyrzeczenia wiąże się z bardzo surowymi konsekwencjami, nie radzę próbować. Nie ma czegoś takiego jak "klauzula milczenia" (chyba że w zakonie), jest jedynie ochrona informacji niejawnych. Za komuny nie obowiązywała, więc to co było kiedyś za Układu Warszawskiego nijak ma się do dnia dzisiejszego. Nawet jak cos kiedyś ktoś podpisywał to obecnie może sobie to między buty wsadzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwekbd Napisano 12 Marzec Share Napisano 12 Marzec Witam. Odkopie temat. Czy ktoś ma wiedzę jaka radziecka jednostka obsługiwała Szumirad i BARS 201? Ewentualnie z jakiego garnizonu dojeżdżali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzozef Napisano 26 Marzec Share Napisano 26 Marzec ot cała tajemnica https://wbh.wp.mil.pl/c/pages/atts/2023/12/b9._PHW-4-2023-Jarosaw_Paka-164-184.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzozef Napisano 27 Marzec Share Napisano 27 Marzec Świetna nitka o obiekcie KF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi