Skocz do zawartości

Allegro - Ciekawe aukcje(część 2)

stock84

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 123
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dziwna sprawa z tą szablą od kiedy bojowe szable mają ćwieki na rękojeści,ta szabla jest świetną repliką a raczej się nie mylę,bo ładnych parę lat siedzę w tym temacie a po za tym takie fanty nie sprzedaje się na allegro.
Napisano
kijow, watpie że ta szabla jest repliką..
ćwieki mogły być zrobione na prywatne zamówienie, to był XVIIwiek, a nie masówka z XIXw..

jak mi tak postarzysz jakąś szablę to zapłace Ci jej rownowartosc, zgoda?

widać że chyba nie miałeś w życiu w ręku nic, dotkniętego zębem czasu głębiej niz 200lat..

jest tam przynajmniej 10 szczegółów, które w.g. mnie mówią o jej autentycznosci, ale uwazac ze to kopia nikt Ci nie zabrania..

pozdro!
Napisano

Masz tu szable co kupiłem jako oryginał za 25 tyś zawiozłem do trzech czołowych znawców białej broni i okazało sie ze to współczesna replika.

Napisano
total a jak wyobrażasz sobie uderzenie taką szablą co ma ćwieki na ręce przecież ręka by odpadła takie ozdoby stosował się w szablach kontuszowych a nie typowo bojowych.
Napisano
z takich fotek to sobie mozesz wieże eiffel'a pokazywac :)

to ze stac Cie na kupno nie oznacza ze inni nie mogą się na tym znać...

nie będę Ci po kolei wymieniał szczegółów których brakuje twojej replice a które ma ta z aukcji, bo to ułatwia sprawy niektórym czarnym charakterom.

swoją drogą - gratulacje dobrze" zainwestowanych 25 tyś..
skoro jak sam twierdzisz - tyle pieniedzy wyrzuciles na replikę, to na jakiej podstawie oceniasz tę z aukcji także jako kopię skoro samemu sobie nie potrafiłeś pomóc ?

pozdro!
Napisano
co do cwieków - skąd wiesz że szabla nie była użyta wtórnie, jako kontuszowa, a ćwieki dołożone?

poza tym uderzenie mogła amortyzować np rękawica.
pozdro!
Napisano
Łódzkie wyroby są wśród kolekcjonerów popularne normalnie taka szabla w oryginale na aukcji w Lucernie poszła za 30 tyś euro kupił jakiś kolekcjoner z Polski a tu cena doszła 23 tys i stoi gwarantuje ci że jak to byłby oryginał to by jej już nie był.
Napisano
zależy od rodzaju stali, w jaki sposób klinga będzie wyglądała po tych 200 latach..

jak wiesz, wtedy uzywano stali o roznym stopniu nawęglowania i z przeróżnych stron Świata, poza tym warunki w jakich była przechowywana też wiele kierunkują.

ale nie wchodzę w drogę znawcy, bo nie stać mnie na szablę za 25k..
Napisano
Może nie allegro ale napewno ciekawa aukcja

http://66.196.80.202/babelfish/translate_url_content?.intl=us&lp=de_en&trurl=http%3a%2f%2fwww.egun.de%2fmarket%2fitem.php%3fid%3d2190422%26PHPSESSID%3d626262f0bfcd2b67db94c1e2d39e7289

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie