Skocz do zawartości
  • 0

Czy to Napoleońska klamra ?

jedniu

Pytanie

Napisano

Witam .W niedzielę otwarcie sezonu i już wyskoczyła mi taka chyba klamerka. Wykonana z mosiądzu , jest po wstępnym oczyszczeniu. Z prawej strony jest uszko (niestety przetarte).Jest lekko wypukła, z drugiej strony jest głatka " nie ma zadnych napisów.Widziałem podobne między innymi na guzikach napoleońskich ale bez tych kul.Proszę o pomoc w identyfikacji.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Klamerka oficera francuskiej artylerii jak to wyżej napisali koledzy.
Trudno osądzić dokładnie okres z jakiego pochodzi ponieważ ten wzór lub podobny używany był przez cały XIX w. W ostatecznej identyfikacji pomóc może miejsce gdzie znalazłeś klamerkę - to znaczy jej połówkę.
Oczywiście klamerka ta spinała mundur oficera a nie jego konia ;)

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 09:04 12-03-2009
Napisano

Witam .W niedzielę otwarcie sezonu i już wyskoczyła mi taka chyba klamerka. Wykonana z mosiądzu , jest po wstępnym oczyszczeniu. Z prawej strony jest uszko (niestety przetarte).Jest lekko wypukła, z drugiej strony jest głatka " nie ma zadnych napisów.Widziałem podobne między innymi na guzikach napoleońskich ale bez tych kul.Proszę o pomoc w identyfikacji.

Napisano
Czy można ustalić co spinała ,a może była gdzieś przy uprzęży koni ciągnących armaty. Przeglądnąłem wiele zdjęć i nie mogę jej namierzyć .Nic mi nie wiadomo o pobycie artylerii francuskiej a wojskach Napoleona tak.Może jakaś zdobyczna?. Leżała w bagienku na około 30 cm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie