bjar_1 Napisano 10 Marzec 2009 Autor Napisano 10 Marzec 2009 Prosiłbym o jakiś schemat dotyczący tej czynności. Przecież koc nie był zwinięty, ot tak, w rulon :)
bjar_1 Napisano 10 Marzec 2009 Autor Napisano 10 Marzec 2009 O.k., chodzi mi bardziej o sposób rolowania samego koca, przed przytroczeniem go do tornistra.
bjar_1 Napisano 10 Marzec 2009 Autor Napisano 10 Marzec 2009 Ooo! O to mi chodziło! Dzięki Fiku i pozdrawiam!
MarcinF Napisano 10 Marzec 2009 Napisano 10 Marzec 2009 Czy sposób pokazany na zdjęciach to nie jest pomysł powojenny?
bjar_1 Napisano 10 Marzec 2009 Autor Napisano 10 Marzec 2009 Całe oporządzenie typa na zdjęciu jest w stylu reko-koko ;)A ja metodą prób i błędów doszedłem wreszcie jak się składa koc.
bjar_1 Napisano 10 Marzec 2009 Autor Napisano 10 Marzec 2009 Aha, iloma w końcu trokami mocowało się na klapie tornistra menażkę? Jednym czy dwoma?
laszlo18 Napisano 10 Marzec 2009 Napisano 10 Marzec 2009 Można dwoma, można jednym trokiem, u mnie w grupie menażkę troczy się dwoma..Na zdjęciu fatalnie przytroczony koc do tornistra - nierówno przylega do tornistra, poza tym za bardzo spłaszczony na klapie tornistra.Sposób rolowania koca na stronie GRH 2-go Morskiego Pułku IMHO dobry.
fiku Napisano 10 Marzec 2009 Napisano 10 Marzec 2009 dwoma, na tego cudaka z reklamy nie patrz, może że chcesz zobaczyć jak nie wyglądał polski żołnierz.
bolas Napisano 10 Marzec 2009 Napisano 10 Marzec 2009 Nie no bez jaj ;) To miałbyć taki mały żarcik z tą fotką z alle... ;) Nie spodziewałem się że ktoś weźmie go serio ;)Poprawny oczywiście jest pod linkiem wskazanym przez Fika :)
bjar_1 Napisano 10 Marzec 2009 Autor Napisano 10 Marzec 2009 Okej, a sama menażka? Czy zdarzało się troczenie menażki odwróconej o 90' w stosunku do tej ze Twoich zdjęć?
bolas Napisano 11 Marzec 2009 Napisano 11 Marzec 2009 U nas w grupie troczymy wedle któregoś tam podręcznika ... nie pamiętam - chyba drużynowego z 1938 - na rysunku w nim widać menażki w pozycji na bok. Na fotkach z epoki widać je przytroczone i tak i tak.
ArturSz Napisano 11 Marzec 2009 Napisano 11 Marzec 2009 W piechocie WP stosowano 2 sposoby rolowania koca do troczenia na tornistrze:1. Metodą w kwadrat" - jest bardzo prosta, rolowanie sprawnie i szybko prowadzi 1 zolnierz na niewielkiej przestrzeni.2. Metodą w kopertę" - metoda zaprezentowana na linku powyzej. Dla starannego zrolowania potrzebna pomoc drugiego zolnierza oraz duza plaska przestrzeń do czynienia złożeń, wieksza niz w metodzie 1.Koce noszono także pod klapami tornistrów - skłdano je wtedy w kostkę.Troczenie menażki przekręconej" o 90 stopni - zalecane na rycinie w podrecznikach dcy plutonu strzelckiego i druzynowego z roku 1937, 1938. W praktyce obserwowane także na fotografiach z manewrów. Widoczna tu zawsze reguła - dekiel menażki po prawej - dno menażki po lewej.Kiedyś u znajomego kolekcjonera widzialem zdjęcie z uroczystosci, gdzie menażka byla przytroczona tylko 1 trokiem. Smiać sie z tego nie należy, bo mogło sie zdażyć, co zostało uwiecznione, natomiast zasadą było używanie 2 troków.
KBP Napisano 11 Marzec 2009 Napisano 11 Marzec 2009 Nie żebym sie czepiał foto-poradnika, ale koc na zdjęciu jest nienajlepiej zrolowany. Koc, zrolowany i przytroczony do tornistra nie powinien wystawac poza dolna krawędz tornistra. Po prostu trzeba go zrolowac na odpowiednią długośc.
bjar_1 Napisano 11 Marzec 2009 Autor Napisano 11 Marzec 2009 Dzięki panowie za pomoc! Nie mam więcej pytań!pozdrawiam!
AK77 Napisano 23 Lipiec 2016 Napisano 23 Lipiec 2016 Jakiej długości powinny być troki do troczenia menażki ? Z pomiarów wynikami, że trok przechodzący przez ucho menażki powinien mieć min. 560 mm. Natomiast w WT dotyczących wykonania min. troków, pasa głównego i paska do spodni znalazłem informacje, że troki zgodnie z WT miały 530 mm ( Długość I-ej wielkości ). Pzdr
ArturSz Napisano 13 Październik 2016 Napisano 13 Październik 2016 Tytułem uzupełnienia tematu wątku podaję najpopularniejszą w międzywojennym Wojsku Polskim metodę rolowania i troczenia koca wojskowego:http://cytadela.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=2761Przypomnieć też wypada iż koc na tornistrze troczono do ubioru służbowego ( służba garnizonowa) oraz w przypadku ubioru polowego - do polowego ćwiczebnego oraz przy polowym mobilizacyjnym w okresie zimowym, gdy okryciem wierzchnim żołnierza był płaszcz. W 1939 roku do ubioru polowego mobilizacyjnego zgodnie z należnosciami wojennymi koc stawił posłanie i pakowano go w tornistrze, natomiast na tornistrze troczono płaszcz sukienny, który stanowił okrycie wierzchnie w przypadku chłodów lub okrycie na noc podczas biwaków.Tak wiec odtwarzając ubiór polowy mobilizacyjny z września 1939 roku na tornistrze troczymy nie koc, lecz zrolowany płaszcz, taki był bowiem standard i norma co doskonale widać na kilku powyższych fotkach archiwalnych.Koc troczymy w przypadku służby garnizonowej bądź polowej - ale tu w przypadku ćwiczeń czasu pokoju.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.