Skocz do zawartości
  • 0

Dzwonek - mały, jak koscielny

Wyro

Pytanie

Napisano

dzwonek nie ma sygnatur i serca. Na pół dłoni, ok. 10 cm wysokości. Solidny, cieżki, kształt jak typowy z dzwonnicy. Znaleziony za stara chałupa i nieopodal kościoła z XVI wieku. Komu i do czego mógł służyć? Bo okres określić rozumiem, że trudno.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na szczycie posiada on trzy uszy" do zaczepienia na czymś, co również raczej wyklucza zastosowanie go przy jakimś zwierzaczku.

Podobnie w momencie znalezienia nie posiadał on serca.

Napisano
Z drzwi jak najbardziej może być, ale na pewno nie jest to dzwonek dla barana czy jakiegokolwiek innego zwierzęcia hodowlanego. Dzwonki dla zwierząt były wykonywane prostymi metodami - zawijana i wyklepywana blacha. Zwykłego chłopa nie byłoby stać na takie dzwonki jak twój.

Zdrów!
Napisano

dzwonek nie ma sygnatur i serca. Na pół dłoni, ok. 10 cm wysokości. Solidny, cieżki, kształt jak typowy z dzwonnicy. Znaleziony za stara chałupa i nieopodal kościoła z XVI wieku. Komu i do czego mógł służyć? Bo okres określić rozumiem, że trudno.

Napisano
Mieszkam na Mazowszu, ale urodziłem się w Zakopanem, gdzie mieszkali sporo moi rodzice. Wiem jak wyglądaja baranie dzwonki. Chyba bardzo nie ewoluowały. Na pewni nie były by tak staranie, ekleziastycznie odlane i ciężkie przede wszystkim. A co do eleganckich sań. Pewnie. Tak mogło być.
Napisano
Nie!!! Tak mi zona mówiła, a ja, że to nie możliwe z takim ciężkim jak cholera dzwonkiem.... Dobra.... niech będą barany:) Ja też mam coś z tych czworonogów, bo wyobraźnia podpowiadała mi raczej jakąś kościelną procesję...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie