Wyro Napisano 8 Marzec 2009 Autor Napisano 8 Marzec 2009 dzwonek nie ma sygnatur i serca. Na pół dłoni, ok. 10 cm wysokości. Solidny, cieżki, kształt jak typowy z dzwonnicy. Znaleziony za stara chałupa i nieopodal kościoła z XVI wieku. Komu i do czego mógł służyć? Bo okres określić rozumiem, że trudno.
nexo Napisano 10 Marzec 2009 Napisano 10 Marzec 2009 Na szczycie posiada on trzy uszy" do zaczepienia na czymś, co również raczej wyklucza zastosowanie go przy jakimś zwierzaczku.Podobnie w momencie znalezienia nie posiadał on serca.
Trooper85 Napisano 9 Marzec 2009 Napisano 9 Marzec 2009 Z drzwi jak najbardziej może być, ale na pewno nie jest to dzwonek dla barana czy jakiegokolwiek innego zwierzęcia hodowlanego. Dzwonki dla zwierząt były wykonywane prostymi metodami - zawijana i wyklepywana blacha. Zwykłego chłopa nie byłoby stać na takie dzwonki jak twój.Zdrów!
Wyro Napisano 8 Marzec 2009 Autor Napisano 8 Marzec 2009 dzwonek nie ma sygnatur i serca. Na pół dłoni, ok. 10 cm wysokości. Solidny, cieżki, kształt jak typowy z dzwonnicy. Znaleziony za stara chałupa i nieopodal kościoła z XVI wieku. Komu i do czego mógł służyć? Bo okres określić rozumiem, że trudno.
Wyro Napisano 8 Marzec 2009 Autor Napisano 8 Marzec 2009 Zdjęcia tylko ze skype'a mogłem zrobić, ale i tak nie ma sygnatur.
Sensej1985 Napisano 8 Marzec 2009 Napisano 8 Marzec 2009 Barany z takimi dzwonkami chodziłyPozdrawiam Sensej
Wyro Napisano 9 Marzec 2009 Autor Napisano 9 Marzec 2009 dla mnie też to było oczywiste, ale dobra. dzwonek domowy. ok.
bandolero Napisano 9 Marzec 2009 Napisano 9 Marzec 2009 To nieprawda, że nie używano takich dzwonków na wsiach. W moich stronach jeszcze do niedawna stosowano identyczne dzwonki przy saniach konnych.
Wyro Napisano 9 Marzec 2009 Autor Napisano 9 Marzec 2009 Mieszkam na Mazowszu, ale urodziłem się w Zakopanem, gdzie mieszkali sporo moi rodzice. Wiem jak wyglądaja baranie dzwonki. Chyba bardzo nie ewoluowały. Na pewni nie były by tak staranie, ekleziastycznie odlane i ciężkie przede wszystkim. A co do eleganckich sań. Pewnie. Tak mogło być.
Wyro Napisano 9 Marzec 2009 Autor Napisano 9 Marzec 2009 Nie!!! Tak mi zona mówiła, a ja, że to nie możliwe z takim ciężkim jak cholera dzwonkiem.... Dobra.... niech będą barany:) Ja też mam coś z tych czworonogów, bo wyobraźnia podpowiadała mi raczej jakąś kościelną procesję...
bruner0 Napisano 9 Marzec 2009 Napisano 9 Marzec 2009 czasami takie dzwonki były umieszczane w drzwiach wejściowych sklepów, sygnalizując wejście klienta
Pytanie
Wyro
dzwonek nie ma sygnatur i serca. Na pół dłoni, ok. 10 cm wysokości. Solidny, cieżki, kształt jak typowy z dzwonnicy. Znaleziony za stara chałupa i nieopodal kościoła z XVI wieku. Komu i do czego mógł służyć? Bo okres określić rozumiem, że trudno.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.