grzeb Napisano 4 Marzec 2009 Autor Napisano 4 Marzec 2009 Interesuję sie historia dawnego pogranicza niemiecko - polskiego, sprzed 1939 r., w tym zmiana w latach 30. XX w. nazw miescowości leżacych w tym czasie w granicah III Rzeszy, tj. owczesna Krajna i Górny Sląsk.
woytas Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 czyli Hochlinden - Stodoll - poruszam co chwile temat przebiegu lini granicznej na G. Slasku :)
Swiety82 Napisano 4 Marzec 2009 Napisano 4 Marzec 2009 Może nie tyle większych miejscowości co wiosek, przynajmniej u mnie tak zaobserwowałem.
dżihad Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Kandrzin, von 1934–45: Heydebreck O.Spo wojnie Kędzierzyn
grba Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 Wpiszcie sobie hasło akcji Fort mit der polnischen Fasade" - precz z polską fasadą.
woytas Napisano 5 Marzec 2009 Napisano 5 Marzec 2009 ułatwie robote...http://www.kartenmeister.com/preview/databaseuwe.asp
grzeb Napisano 6 Marzec 2009 Autor Napisano 6 Marzec 2009 To co znalazłem nt.Fort mit der polnischen Fassade":W latach 1933-1937 naziści przeprowadzili na Opolszczyźnie akcję zmiany nazw lokalnych z posiadających brzmienie słowiańskie, na czysto niemieckie. Dokonywano tego najczęściej bez zachowania związku z tradycją historyczną regionu, pod hasłem „Precz z polska fasadą!” (Fort mit der polnischen Fassade). Inicjatywa należała tu najczęściej do lokalnych działaczy organizacji pronazistowskich, którzy typowali daną miejscowość. Następnie składano petycję o zmianę nazwy przez władze lokalne. Mnie bardziej interesuje teren tzw. Krajny, tj. tereny obecnej północnej Wielkopolski (Piła, Złotów, Wałcz).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.