grzeb Napisano 4 Marzec 2009 Autor Share Napisano 4 Marzec 2009 Interesuję sie historia dawnego pogranicza niemiecko - polskiego, sprzed 1939 r., w tym zmiana w latach 30. XX w. nazw miescowości leżacych w tym czasie w granicah III Rzeszy, tj. owczesna Krajna i Górny Sląsk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 czyli Hochlinden - Stodoll - poruszam co chwile temat przebiegu lini granicznej na G. Slasku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 4 Marzec 2009 Share Napisano 4 Marzec 2009 Może nie tyle większych miejscowości co wiosek, przynajmniej u mnie tak zaobserwowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dżihad Napisano 5 Marzec 2009 Share Napisano 5 Marzec 2009 Kandrzin, von 1934–45: Heydebreck O.Spo wojnie Kędzierzyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 5 Marzec 2009 Share Napisano 5 Marzec 2009 Wpiszcie sobie hasło akcji Fort mit der polnischen Fasade" - precz z polską fasadą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 5 Marzec 2009 Share Napisano 5 Marzec 2009 Karlowitz...Gross Karlshoh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 5 Marzec 2009 Share Napisano 5 Marzec 2009 ułatwie robote...http://www.kartenmeister.com/preview/databaseuwe.asp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 5 Marzec 2009 Share Napisano 5 Marzec 2009 Sczedrzik...Hitlersee Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzeb Napisano 6 Marzec 2009 Autor Share Napisano 6 Marzec 2009 To co znalazłem nt.Fort mit der polnischen Fassade":W latach 1933-1937 naziści przeprowadzili na Opolszczyźnie akcję zmiany nazw lokalnych z posiadających brzmienie słowiańskie, na czysto niemieckie. Dokonywano tego najczęściej bez zachowania związku z tradycją historyczną regionu, pod hasłem „Precz z polska fasadą!” (Fort mit der polnischen Fassade). Inicjatywa należała tu najczęściej do lokalnych działaczy organizacji pronazistowskich, którzy typowali daną miejscowość. Następnie składano petycję o zmianę nazwy przez władze lokalne. Mnie bardziej interesuje teren tzw. Krajny, tj. tereny obecnej północnej Wielkopolski (Piła, Złotów, Wałcz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.