Skocz do zawartości

Test porównawczy Proxima - XLT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Brzęczyszczykiewicz

Dałeś ciała!!!
Zamiar był piękny, ale jesli to miał być poważny" test to od ilości błędnych założen niestety się roii.
Nie chce mi się pisać elaboratu na temat rzetelnych testów (ale go w końcu popełnie) ale wytłuszczę kilka powodów które powodują, że test ten nadaje się niekiedy tylko do podtarcia tyłka.

Cytat - Zakładając wstępnie, że Proxima nie jest tak czuła jak XLT.

- Co to jest? Miał być test a nie Każda pliskzka własny ogon chwali" To co napisałeś to sugestia dla odbiorcy nie mająca nic wspólnego z merytorycznym testem, tym bardziej, że jesteś użytkownikiem XLT - nie popisałes się już na wstępie, a co Armand Ci wytknął słusznie zreszta.

Cytat - Ja wykopuję dołek o ustalonej głębokości, kładę monetę i zasypuję odkładając wcześniej zdjętą murawę na miejsce, przydeptując. Niech się 'maceruje' w ziemi.
1cm wte czy wewte" nie robi różnicy dla pomiarów porównawczych, ani tez idealne wypoziomowanie.

- To Coś nowego - Robi różnicę zarówno 1 cm w te lub we wte jak i położenie monety i to dużą. Równie dobrze mogłes jedną zakopać na 5 cm drugą na 25 i z czystym sumieniem mogłes napisać, że XLT jest 80% czulszy.

Cytat - pracowały w trybie mieszanym, bo w tym trybie obydwa sygnały są na raz. Wyłączenie poszczególnych trybów NIC nie zmienia w osiągach.

- To coś nowego - Tryb MIX obniża zasięgi każdego trybu z osobna, co zauważyło zarówno tysiące poszukiwaczy jak co podaje nawet sam producent XLT firma WHITES. Najczęsciej podawaną zaletą MIXa jednak jest, że tryb ten pozwala poszukiwać wszystkiego na raz, a za ważniejsza zaletę dla miłosników koloru uważam to, że MIX dość mocno niweluje problem maskowania który jest znacznie dotkliwszy - dalej o nim trochę będzie.

Kolejne błędy i nie błędy

- moneta, 2 groszówka jest wykonana ze stopu MM59 czyli mosiądzu manganowego, dość ciekawy wybór monety na test miłosnika koloru, chyba, że test jest dla miłośnika koloru plażowego - lepiej było wybrać czystą miedź, brąz lub cieńkie srebro jako bardziej adekwatne do roli starej monety czyli tego co miłośnika koloru najbardziej interesuje i co w glebie długo może leżeć.

- Zakopanie monety w ogrodzie kilka miesięcy wcześniej jak piszesz - pomysł z założenia dobry, a nawet bardzo dobry ale nie do końca przemyslany.
Ziemia żyje i pracuje, mrozy wypychają przedmioty ku górze, dżżdżownice i inne robactwo, że o kretach w ogrodzie nie wspomnę cały czas pod ziemią pracują i w kilka miesięcy moneta mogła zmienić nie tylko głębokość zalegania o kilka centymetrów +/- ale i kąt pod jakim leży.
W rezultacie nie wiesz czy głębokośc monet się nie zmieniła a podajesz róznice w zasięgach procentowo. O ile się zmieni się wynik jeśli najniżej położona menta nie lezy na 25 ale na 22 cm?
Położenie monety ma także znaczący wpływ na wynik bo jeśli leży w gruncie pod kątem to różnica kilku stopni w kierunku przemiatania ma ogromny wpływ na wynik. - Da się to ominąć.

Kolejna sprawa - Tu nie ma żadnej Twojej winy
Po kilku miesiącach leżenia w gruncie pojawia się już efekt aureoli, otoczki lub halo (jak kto woli to nazywać) - czyli zmineralizowanie otaczającej monetę ziemi co dla wykrywacza daje efekt większego obiektu.
Fakt, że trudno to uznać za wadę, ale i wykrywacze i poszczególne cewki inaczej na taki efekt aureoli reagują, czyli mniej lub bardziej to widzą co ma wpływ na zasięgi - da się to wyeliminować w testach, choć dla miłośnika staroci lepiej by efekt halo był dobrze widoczny.

Kolejna rzecz - szybkość przemiatania, ma decydującer znaczenie dla właściwego określenia zasięgu - wystarczy tylko napisać, że o ile dla DFX instrukcja podaje 1,5 do 2 sekund to dla Minelaba SE już 4 sek - jako użytkownik XLT (pewnie już długoletni) raczej przemiatałeś nim w tempie odpowiednim ale czy w równie właściwym przemiatałeś Proximą?.

Kolejna sprawa - Też bez Twojej winy
Nie przesiałeś ziemi - w rezultacie nie mamy pojęcia czy obok lub poniżej nie był położony obiekt który sygnał mógł maskować - teoretycznie MIX taki efekt niweluje dość znacznie ale praktycznie wygląda to już inaczej. Tu masz filmik który takie zjawisko i nie tylko takie obrazuje w XLT tak w połowie. http://www.youtube.com/watch?v=Fzgaeh1pyVM
Trudno to uznać za wadę bo w realnych poszukiwaniach ciągle z tym się borykamy.
Da się taki problem ominąć by test gruntowy był jak najbardziej rzetelny - a dodatkowo własnie zrobić test maskowania bo jest to dośc ważne dla użytkownika.

Do rzetelnych testów pozostaje najtrudniejsza rzecz Kolejna sprawa - CEWKA - Tu także oczywiście nie ma żadnej Twojej bo być nie mogło, Nie mam nawet pojęcia jak można by to rzeczowo przeanalizować.
Sprawa jest bardzo znacząca dla poszukiwacza. Ogólnie rozrózniamy cewki koncetryczne i cewki DD, wiekszośc wie czym się one róznią jeśli chodzi o kształt pola ich detekcji czyli nazwijmy to łopatologicznie KSZTAŁTEM STOŻKA PENETRACJI, a różnią się znacznie.
Problem w tym, że nawet cewki koncetryczne się w tym zakresie znacznie różnią co ponownie ma znaczny wpływ na jakość poszukiwań i osiągane wyniki, a zwłaszcza na efekt maskowania - ale tego już nie przeskoczymy.

Jak powinien wygladać własciwy test napiszę wkrótce tu i na Thesaurusie i jeśli masz poligonik z ziemią której nikt nie tyka to uda Ci się zrobić prawie idealny poligon testowy.
Napisano
I koniecznie odpowiedzcie jeszcze, ile diabłów mieści się na końcu igły oraz gdzie jest pies pogrzebany.
Mrand
P.S. Już nie wytrzymałem.
Napisano
Sam nie wiem po co wysmażyłem tego posta. Ani mnie to interesuje ani dotyczy. Zadziałała prawdopodobnie alergia na tzw. jedynie słuszne idee. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Grzechotnik, muszę się jeszcze przyznać do jednego grzechu, o którym nie wspomniałeś, zapewne aby mi oszczędzić upokorzeń).
Nie zmierzyłem wysokości trawy suwmiarką! :(
Wybaczysz???

Ale chciałbym usłyszeć uzasadnienie, dlaczego w XLT czy w Proximie miałoby nastąpić to, że ryb MIX obniża zasięgi każdego trybu z osobna, co zauważyło zarówno tysiące poszukiwaczy jak co podaje nawet sam producent XLT firma WHITES".
Jeśli powiesz, że to dlatego, że użytkownik słyszy na raz wycie statyka i popiskiwanie dynamika, które to dźwięki się nawzajem gryzą" (szczególnie w XLT przy nieszczęśliwych ustawieniach), przyznam Ci ograniczoną rację. W innym wypadku proszę o uzasadnienie techniczne.
Bo ja (również użytkownik) nigdy czegoś takiego w XLT nie zauważyłem. A gdybym zauważył, to dopiero miałbym powód do łamania głowy.
Jeśli chodzi o takie ew. zjawisko w Proximie, to na pewno najlepiej wyjaśniłby to producent.
Napisano
Mój drogi - nie mam zielonego pojęcia dlaczego MIX ma mniejsze zasięgi. Ale skoro wspominał o tym sam Rowan to pozostaje mi w to wierzyć, bo chyba on w tej kwesti wie to najlepiej. Ale pisał też, że spadek jest nieznaczny i zaznaczył, że chodzi o te same pozostałe parametry. Diabli też wiedzą co miał na myśli pisząc ieznaczny" 1% czy 10%?

Ja widzę ten efekt zarówno w DFX, dostrzegłem go też w starej Solarce, zyski jednak rekompensują straty.
Pozatym nawet tracąc np te 10% czyli np 2 cm zasięgu z 20, to ile monet statystycznie leży w warstwie 18-20 cm w stosunku do tych leżacych obok żelaznego śmiecia w warstwie do 18?

Nigdy jednak zmieniając tryb na MIXa nie pozostawiam takich samych pozostałych ustawień, nigdy też nie przemiatam na MIXie cewką z taką szybkością jak na dynamiku, rzadko używam też ich na tych samych gruntach, Mixa wolę tam gdzie grunt jest cięższy lub znacząco zaśmiecony, ale na czystych piaskach 15 na dynamiku jest wyraźnie nie do pobicia. Sam tryb poszukiwań na obu trybach też jest inny, Dynamik to taki rekonesans, MIX to taki szlif wykańczający. No i na efekty ma pewnie też wpływ sugestia, na swoim przykładzie zauważam, że na Mixie skłonny jestem kopać nawet sygnały duszki, a jak zauważam inni mają podobne objawy.
Napisano
Wtrące swoje trzy grosze:) Bmw i Mercedes to samochody,reszta to tylko pojazdy...I jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie zanim polski sprzęt dorówna zachodniemu,szkoda czasu ,kłótni bo sprawa jest jasna co zawsze będzie lepsze:) W pole Panowie,w pole.
Napisano
Strach się bać gdy fachowcy zaczynają tego typu dyskusję. Oj, może się porobić.
Muszę jednak dopowiedzieć w sprawie Mix-a, że po zastosowaniu mojej modyfikacji w detektorze White's 6000 gdzie zbieżności z XLT widać gołym okiem) po przełączeniu w tryb MixMode nie ma ŻADNEJ zmiany czułości. Wszystko pozostaje tak, jak fabryka dała. Podniesienie czułości toru statycznego o ok. 15% jest możliwe i czasem robię to w modelach W5900 z racji nieco lepszej stabilności. Drzyjcie koty dalej. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Ani kroku dalej! We wszelakich mix-ach maksymalna głębokość jest tylko taka jaki zasięg ma tzw. tor All-metalowy. To tak gwoli ścisłości.
Mrand
Napisano
Mało to ma wspólnego z testem, ale zalety trybu mieszanego warto zawsze podkreślić. Jest to potężne narzędzie w porównaniu z samym dynamikiem. I wcale nie jest taki męczący w użyciu. Tylko dźwięki trzeba rozsądnie ustawić. Nie da się włączyć wszystkich funkcji na raz, bo łeb od tej kociej muzyki eksploduje :)
Napisano
Gwoli ścisłości akurat w XLT/ DFX są dwa tryby All metal.
Oba mają różną głębokość maksymalną.
Jeden z dynamika z akceptacją całego zakresu.
Drugi ze statyka. Jednak ten All metal ze statyka jest głębszy.
Napisano
> Jeden z dynamika z akceptacją całego zakresu.

No tak, ale to nie ma nic wspólnego z trybem mieszanym. Tryb mieszany jest wtedy, kiedy pojawia się w dźwięku również wynik z kanału DC jako niezależna składowa. Odpowiada za to oddzielny kawałek elektroniki, przynajmniej we Whitesach.
Napisano
Ech co tu dużo mówić Panowie - od lat powtarzam, że to właśnie mixerek czyni z tych Whitesów super sprzęty i kto choć czasem go nie używa, tak naprawdę nie wykorzystuje swojego wykrywacza:)
W zachodnich sprzętach to bardzo rzadka sprawa i taki Nautilus, choć kultowy i pancerny" nie może się jednak równać z XLT.

Pozdrawiam

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie