Skocz do zawartości

Zamach na Kutscherę - Rehabilitacja Alego?

Rekomendowane odpowiedzi

Zrehabilitować Alego?

O zamachu na gen. Franza Kutscherę nie powiedziano jeszcze wszystkiego

ŻW" dotarło do ludzi, którzy starają się przywrócić godność jednemu z uczestników akcji, przez 65 lat uznawanemu za żołnierza nieudacznika.
Stanisław Huskowski Ali" w lutym 1944 roku miał 22 lata. Był zastępcą dowódcy akcji i jedynym spośród 12 uczestników zamachu na Kutscherę, który nie został po niej odznaczony przez dowództwo AK.

W dotychczasowych relacjach przedstawiany jest jako żołnierz pechowiec, który zawiódł współtowarzyszy. Nie udało mu się otworzyć teczki z granatami, którymi miał obrzucić Niemców, przez co spowolnił akcję.

Historycy mówią też, że ponoć załamany nie wziął udziału w dalszej akcji i porzucił rannego dowódcę.

W Archiwum Akt Nowych leży jednak dokument, który może świadczyć o zupełnie innej postawie Alego" podczas zamachu na kata Warszawy.

Istotne parabellum

Ten dokument to „Raport »Alego«” – napisana przez Stanisława Huskowskiego żołnierska relacja z akcji dla kierownictwa Armii Krajowej. Nikt by się tym pewnie nie zainteresował, gdyby nie młodzież z Gdańskiego Autonomicznego Gimnazjum i ich nauczyciel Waldemar Stopczyński. Zaczęli analizować raport i treść. Przeprowadzać wywiady, rozmawiać z historykami.

– Wynika z tego, że Ali" jednak nie wycofał się – mówi Stopczyński. – Co prawda torba z granatami ewidentnie była słabym punktem, ale miał on też przy sobie parabellum, z którego strzelał i osłaniał kolegów. I dowodził akcją, gdy Lot" został ranny.

Autentyczność dokumentu potwierdza dr Janusz Marszalec, były pracownik gdańskiego IPN, dziś wicedyrektor Muzeum II Wojny Światowej. O parabellum i dalszej roli Alego" milczą jednak inne relacje. Czy Huskowski konfabulował? A może po 65 latach zasługuje na rehabilitację?

– Staramy się zainteresować tą historią coraz więcej osób, by przywrócić godność żołnierzowi. Dla uczniów ta postać była nawet ciekawsza niż posągowi i niemal idealni inni bohaterowie ośki" i Parasola". Bo ten, po ludzku, miał pecha. Coś mu nie wyszło – mówi Stopczyński.

Dochodzenie do prawdy

Ale wczorajsza plenerowa inscenizacja zamachu na Kutscherę, którą w Al. Ujazdowskich zorganizował warszawski IPN, nadal nie uwzględniła udziału Alego". Ten tylko szarpie się z teczką i nie bierze udziału w strzelaninie, która się za chwilę wywiązuje. – Trzymaliśmy się potwierdzonych źródeł – wyjaśnia Jarosław Kuczyński, koordynator widowiska.

Dokument o zmaganiach gdańskich gimnazjalistów w dochodzeniu do historycznej prawdy kręci Iwona Bartólewska, filmowiec, podróżnik. Wczorajsza inscenizacja będzie fragmentem jej filmu. Oglądał ją też bratanek i imiennik Alego" Stanisław Huskowski. – Nie obrażam się, że ta inscenizacja nie bierze pod uwagę najnowszych ustaleń w sprawie mojego stryja. Nieszybko da się zmienić to, co wryło się w powszechną świadomość – mówi Stanisław Huskowski.

Życie Warszawy
http://wiadomosci.onet.pl/1533599,1292,1,zrehabilitowac_alego,kioskart.html

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora pomsee 23:05 24-02-2009

Niezwykle trudno jest po tak długim okresie czasu odtworzyć faktyczny przebieg akcji na Kutscherę. Jeżeli faktem jest to, że jest tylko jedna relacja pisemna z 1 lutego napisana przez Huskowskiego może się to okazać wręcz niemożliwe. Poza tym relacja ta może być stronnicza. Sam wiele razy próbowałem rozgryzać kontrowersyjne wydarzenia, głównie z 1939 roku, i mogę śmiało stwierdzić, że bez szerszego materiału źródłowego nikt nic nowego nie wniesie. Jedyną szansą jest dokładna kwerenda w poszukiwaniu innych relacji z tego zdarzenia. Nie próbowałbym sięgać do pamięci żyjących uczestników akcji, bo to jednak 65 lat minęło. W/g mnie skoro Huskowski składał relację pisemną dowództwu AK możliwe jest, że inni uczestnicy akcji takie relacje złożyli.
Nie pozostaje nic innego jak szukać. Temat jak najbardziej dla tych, którzy siedzą w Armii Krajowej.

Zerknąłem w to co mam na ten temat. W WPH nr 4/1959 jest artykuł o akcji napisany przez Marię Dylawerską, Elżbietę Dziembowską Dewajtis" (uczestniczka akcji), Zbigniewa Gąsiora i Danutę Kaczyńską Lena" (autorka kroniki batalionu Parasol"). Artykuł jest właśnie częścią tej kroniki.
Z przebiegu akcji:
O godz. 8.50 - 8.55 uczestnicy akcji zajęli stanowiska zgodnie z planem. Około godz. 9 przez trasę akcji przeszedł "Pług (Adam Borys, dowódca oddziału "Pegaz, przypis mój), kontrolując rozstawienie. Zmiana nastąpiła w zadaniach "Alego, który na skutek niedostarczenia broni maszynowej i krótkiej otrzymuje w teczce 8 filipinek i zadanie obrzucenia nimi gmachu dowództwa SS."
Trudno jest określić wiarygodność danych z artykułu, przecież to rok 1959. Z drugiej strony autorkami są żołnierze AK.
Czyli jak zwykle wątpliwości się piętrzą.

Zamach to nie był, tylko akcja (będę tego bronił jak niepodległości). A co do samego przebiegu trudno dociec. Wystarczy przeczytać relację Misia". Na starość doszedł do wniosku, że sam zastrzelił Kutscherę. A wystawiły mu go Kama" i Dewajtis"

• 3 months later...
12 bohaterów ,nie lada wyczyn,w centrum warszawy,obok,prezydium policji ,żandarmerii,jednostki ss,czy coś więcej można osiągnąć,uważam że cel osiągnięty.sytuacja szybko się rozwijała,pytanie czy zamek w teczce,a może filipinki nie zadziałały ,co do p-08 na takiej akcji to lekka przesada,no może jako broń dodatkowa.dla mnie wszyscy akowcy tej akcji to bohaterowie.bandyta usunięty,jako drugi po haidrichu.

Watek dotyczy sprawy Stanislawa Huskowskiego - Alego". W AAN przechowywany jest raport z akcji kutschera jego autorstwa. O tym powinnismy tutaj dyskutować. bohaterstwo tych ludzi jest bezdyskusyjne - wszystkich, a nie jak do tej pory - Huskowski traktowany byl jak zbieg, tchórz, niedorajda. ten dokument przywraca mu godność. Możemy dyskutować w tym wątku tylko o tym?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie