Skocz do zawartości
  • 0

Słońce- ozdoba na drzwi? Który wiek?

yano

Pytanie

Napisano

Witam:)
Jestem w posiadaniu tego Słoneczka już ponad 3 lata. Jest wykonane z mosiądzu. Jakie mogło być jego przeznaczenie i kiedy mogło być wykonane?

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kijow, po czym wnosisz ? chętnie zobaczę link potwierdzający słowa..

popieram słowa Kokesha, jest to w symbolice Słońce, widywałem takie np. na okiennicach,drzwiach,zegarach..
itp.
pozdro!
Napisano
Coś inspirowane motywami inkaskimi, ew etruskimi???? Takie wrażenie jak bu człowiek już to przed chwilą widział;))))
Tajemnica Quipu;)))??? Po wykonaniu coś ok XVIII na XIX. Ale to organoleptycznie trzeba by było, bo po fotce nie rozpoznasz.....
Napisano
Hmmm, niezła rozpiętość- od Inków, Etrusków prez Rosję i Turcję włączając w grę też i Azję...
Motywu księżyca nie brałem pod uwagę, ale możecie mieć rację:) Kijow- dlaczego myślisz że to Turcja i XVII/XVIII wiek?
Kokesh gdzie widziałeś taki zegar, w jakim miejscu zegara był umiejscowiony podobny element i były podane jakieś dane co do czasu jego produkcji?
Dziękuję za wszelkie sugestie.
yano
Napisano

Witam:)
Jestem w posiadaniu tego Słoneczka już ponad 3 lata. Jest wykonane z mosiądzu. Jakie mogło być jego przeznaczenie i kiedy mogło być wykonane?

Napisano

Widok boczny.
Pochodzenie: Warszawa.
Ktoś może się wypowiedzieć do czego to służyło? Ja sądzę że to ucho z tyłu służyło do zawieszenia na jakiśch masywnych drzwiach, ale to tylko moje przypuszczenia.
I ta forma wykonania- nieregularne kółeczka, nierówne promienie, kolor patyny i aż czarna warstwa tlenkowa oraz trąd-rdza świadczą za tym że jest to wiekowy przedmiot. Ale jak wiekowy to już samodzielnie ocenić nie potrafię...

Napisano
Topik_2006- jeśli to Ikea, to podaj namiary bo bym z chęcią dokupił jeszcze ze trzy do kompletu:)))
Napisano
Widziałem kiedyś coś podobnego .Był to wielki stojący zegar który oprócz godzin ,dni tygodnia i dat pokazywał również fazy księżyca .Podobny wizerunek symbolizował księżyc w pełni a nie słońce .Pozdro...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie