Jump to content
  • 0

Słońce- ozdoba na drzwi? Który wiek?

yano

Question

Posted

Witam:)
Jestem w posiadaniu tego Słoneczka już ponad 3 lata. Jest wykonane z mosiądzu. Jakie mogło być jego przeznaczenie i kiedy mogło być wykonane?

12 answers to this question

Recommended Posts

Posted
kijow, po czym wnosisz ? chętnie zobaczę link potwierdzający słowa..

popieram słowa Kokesha, jest to w symbolice Słońce, widywałem takie np. na okiennicach,drzwiach,zegarach..
itp.
pozdro!
Posted
Coś inspirowane motywami inkaskimi, ew etruskimi???? Takie wrażenie jak bu człowiek już to przed chwilą widział;))))
Tajemnica Quipu;)))??? Po wykonaniu coś ok XVIII na XIX. Ale to organoleptycznie trzeba by było, bo po fotce nie rozpoznasz.....
Posted
Hmmm, niezła rozpiętość- od Inków, Etrusków prez Rosję i Turcję włączając w grę też i Azję...
Motywu księżyca nie brałem pod uwagę, ale możecie mieć rację:) Kijow- dlaczego myślisz że to Turcja i XVII/XVIII wiek?
Kokesh gdzie widziałeś taki zegar, w jakim miejscu zegara był umiejscowiony podobny element i były podane jakieś dane co do czasu jego produkcji?
Dziękuję za wszelkie sugestie.
yano
Posted

Witam:)
Jestem w posiadaniu tego Słoneczka już ponad 3 lata. Jest wykonane z mosiądzu. Jakie mogło być jego przeznaczenie i kiedy mogło być wykonane?

Posted

Widok boczny.
Pochodzenie: Warszawa.
Ktoś może się wypowiedzieć do czego to służyło? Ja sądzę że to ucho z tyłu służyło do zawieszenia na jakiśch masywnych drzwiach, ale to tylko moje przypuszczenia.
I ta forma wykonania- nieregularne kółeczka, nierówne promienie, kolor patyny i aż czarna warstwa tlenkowa oraz trąd-rdza świadczą za tym że jest to wiekowy przedmiot. Ale jak wiekowy to już samodzielnie ocenić nie potrafię...

Posted
Widziałem kiedyś coś podobnego .Był to wielki stojący zegar który oprócz godzin ,dni tygodnia i dat pokazywał również fazy księżyca .Podobny wizerunek symbolizował księżyc w pełni a nie słońce .Pozdro...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information