kobala Napisano 14 Luty 2009 Autor Share Napisano 14 Luty 2009 Witam szanownych kolegów.Sprzątając ostatnio piwnice w pewnej kamienicy, zauważyłem, że coś jest nie tak. Otóż pomieszczenia są pod całym bydynkiem, jednak do 2 pomieszczeń nie ma dostępu (zazn. na czerwono ?)Tak przynajmniej myśle, że są tam pomieszczenia. Co myślicie na ten temat? Zasypane? Brak pomieszczeń? Bursztynowa komnata? hahahaDodam że kamienica jest z okresu międzywojennego. Mieszkania typowo dla lepszej" klasy społecznej. Dębowe parkiety, pomieszczenia dla służby, dzwonki w sypialniach (przy wyrku)Budynek wolnostojacy.Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to prosze o info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boguslawpolak Napisano 14 Luty 2009 Share Napisano 14 Luty 2009 wykonać kilka odwiertów kontrolnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linz Napisano 14 Luty 2009 Share Napisano 14 Luty 2009 Identyczna sprawa jest w piwnicy mojej cioci w Bolesławcu Śląskim , a może to ta sama piwnica ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wino39 Napisano 14 Luty 2009 Share Napisano 14 Luty 2009 może wybić pare cegieł i zobaczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 14 Luty 2009 Share Napisano 14 Luty 2009 Myśle że ciężko powiedzieć, siła logiki mówi iż powinny być tam pomieszczenia, ale identycznie po obu stronach-zasypane czy też zabetonowane? Hmmm, trochę wątpię...Teraz odnośnie sprawdzenia:1. Nic nie wybijać, nie wyciągać cegieł!!!! Jeśli to stara luksusowa kamienica, może na tym siedzieć konserwator zabytków, a za takie dewastacje" może on Ci 'wybić zęby' :)Lepiej jak radzi kolega boguslawpolak zrobić kilka odwiertów, zaopatrz się w długie wiertła z widią i popróbuj.2. Uśmiechnij się do konserwatora(jeśli obiekt jest wpisany), może mieć plany budynku, i zaoszczędzisz dużo czasu i potencjalne kłopoty.3. To jest najważniejsze-środki ostrożności-pięć razy przymierz, raz wierć! Obejdź kamienicę, postukaj w ściany, jeśli wwiercisz się w jakąś wiekową część budynku której nie należy ruszać, mogą być kłopoty-czyt. rura z wodą, wiązka elektryczna, inne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 14 Luty 2009 Share Napisano 14 Luty 2009 Ja sam zgłębiam pewną piwnicę, ściany nośne prawie metrowe, wewnątrz zasypana studnia głębinowa, kamienie na stropie kolebkowym, układ prawie dwupoziomowy-schodzisz coraz niżej...Widoczne schody do nikąd, resztki tuneli... ponoć w czasie wojny schron z odchodzącym tunelem... ponoć.Jakiś czas temu były robione remonty kanalizacji, pracownicy przebili się w jednym miejscu aby pociągnąć rury, tam było kolejne pomieszczenie, dalej znowu ściana-przebili się-kolejne pomieszczenie-już wychodzące poza kamienicę... i tak jeszcze jeden raz, dalej się nie przebijali.Ściany są naprawdę wysokie, w pewnym miejscu była pustka, i resztki schodów, układ naprawdę dziwny, wygląda trochę jak by była przebudowywana z 3 razy... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 14 Luty 2009 Share Napisano 14 Luty 2009 To mnie ciekawi najbardziej-zawiasy w miejscu i we wnęce, w której nie ma nic.... ściana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linz Napisano 14 Luty 2009 Share Napisano 14 Luty 2009 Jednak z tą piwnicą u mojej cioci jest trochę inaczej. Sprawa też jest doiśc dziwna. Dom jest piętrowy. Są w nim 4 mieszkania (2 na parterze 2 na piętrze).Podobny układ jest z piwnicami. Patrząc na układ budynku piwnice są pod każdym pokojem parteru. Jest tylko jedna różnica .Pod jednym pokojem nie ma piwnicy -tylko ziemia. Niemcy to bardzo poukładany naród .U nich wszystko było robione wg. ściśle określonego planu. Po co więc nie zrobili piwnicy pod jednym tylko pokojem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 14 Luty 2009 Share Napisano 14 Luty 2009 Linz możesz zrobić szkic jak to wygląda? Jakby przekrój, walczę z pewną inną piwnicą, i też mnie ciekawi, zaraz napiszę co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 14 Luty 2009 Share Napisano 14 Luty 2009 Właśnie te fundamenty mnie zastanawiają. Czy Niemcy tak budowali?Dom był po obu stronach identyczny, na środku ściana nośna, pod nią ziemia, a po obu stronach piwnice-identyczne. Z tym co się spotkałem, pod całym budynkiem były zawsze piwnice, więc dlaczego tu są tylko częściowo? Wszystko z obu stron wygląda jednakowo. Ściany to nie cegła-wylane piętrami"-można policzyć warstwy-ale tylko od wewnętrznej-od zewnętrznej już ceglane.Czy ktoś się spotkał z takimi fundamentami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
linz Napisano 14 Luty 2009 Share Napisano 14 Luty 2009 Jutro postaram sie zrobic szkic. Teraz mały opis. Wygląda to następująco .Jak juz pisałem dom jest pietrowy.Na parterze 2 mieszkania na piętrze tez 2 mieszkania. Wejscie jest na środku i klatka schodowa. Mieszkania na parterze i na piętrze to lustrzane odbicia. Taka niemiecka fantazja.Teraz piwnice. Na parterze są mieszkania które maja o ile sie nie mylę 4 pokoje. Jak juz pisałem pod kazdym pokojem jest piwnica -tylko pod jednym pokojem nie . Jest tam po prostu ziemia. Wujek jak żył to próbował tam wiercić jednak nie natrafił na nic poza ziemią . Dlatego uważam ,że jest to dziwne ,że pod wszystkimi pokojami są piwnice a pod jedną nie . Ciekawe po co Niemcy tak to zrobiłi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobala Napisano 15 Luty 2009 Autor Share Napisano 15 Luty 2009 sprzęt to już od 2 tygodni czeka;-) reflektory, młoto-wiertarka, wiertło ponad 120cm, itpAle co sąsiedzi powiedzą;-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobala Napisano 15 Luty 2009 Autor Share Napisano 15 Luty 2009 a zadam Wam pytanie z innej beczki. Czy odkopywanie zasypaneg i zawalonego smieciami bunkra niemieckiego bedzie legalne? Czy na to też jest paragraf jeśli nie ma się papierów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robos74 Napisano 17 Luty 2009 Share Napisano 17 Luty 2009 Mieszkam w starym poniemieckim domu jednorodzinnym i piwnica jest tylko pod częścią budynku więc to nie reguła że piwnica jest pod całym budynkiem. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek-el Napisano 22 Luty 2009 Share Napisano 22 Luty 2009 mam pytanko,co to moze byc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek1973 Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 Biery młotek do ręki najlepiej lekki tapicerski i baw sie w dziecioła tzn opukujesz sciany jakie cie interesuja pusta przestrzeń zasciana daje gluchy odgłos jezeli za sciana nic nie ma a ewentualnie jest ziemia odglos jest wyraznie plytszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek98k Napisano 2 Marzec 2009 Share Napisano 2 Marzec 2009 Warto zbadac najpierw fundamenty budynku, czy są napewno pokoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gniewkos Napisano 18 Marzec 2009 Share Napisano 18 Marzec 2009 Może być jeszcze tak, że w tym miejscu jest np. jakiś głaz, skała itd. i po prostu usunięcie tego nie było możliwe i ominięto" ten fragment podczas murowania piwnicy, zrobiono strop i dalej stawiano już normalnie wg. projektu... czasami się takie rzeczy zdarzają, a wiem bo miałem kiedyś laskę co jest budowlańcem...pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 A czy niemcy zawsze robili piwnice ? Otóż u mojej babci ( dom parterowy ze strychem ) nie ma piwnicy, tzn. babcia, dziadek i tato który będąc dzieckiem tam mieszkał mówią przekonani, że nie ma tam piwnicy ale ... podłoga jest drewniana i w dużo miejsach jak się stuknie butem to słychać taki dźwięk jak by było pod spodem pomieszczenie ... jak myślicie ? czy tam jest piwnica czy pod podłogą niemcy zostawiali jakieś pare centymetrów pustego miejsca ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 Michał- a jak ułożona jest podłoga :-) Przecież nie leży na ziemi ( piasku ), deski bite są do np legarów, między którymi Niemcy sypali np żużel. Może w sposób naturalny powstały puste miejsca, które rezonują. Dwa- bierz pod uwagę, że słyszysz nie tylko odgłos pod podłogą, ale również drżenia całej konstrukcji ( a jeśli drewno jest nadgryzione zębem czasu dźwięk może być różny ).PS Pomiędzy podłogą a strychem powinien być jeszcze strop ( czy też sufit domniemanej piwnicy )- inaczej chodził byś w powietrzu :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 Ok rozumiem z tą podłogą wszystko, ale co ma piwnica do strychu ? to chyba logiczne że jest sufit ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 Tfu- jak się robi parę rzeczy, to głupoty wychodzą :-)Oczywiście winnym napisać, że między podłogą mieszkania a piwnicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 18 Maj 2009 Share Napisano 18 Maj 2009 hehe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romm Napisano 21 Maj 2009 Share Napisano 21 Maj 2009 A sprowadzaliście dostęp od strony pokoi? U mnie w kamienicy połowa powierzchni nie jet wykorzystana (w czasie wojny przebywali w niej Niemcy, to oni doprowadzili do niej prąd więc po części jestem im wdzięczny. :P ). Robimy remont od środka i była podobna sytuacja z deskami jak sie skakało po nic, ale po ściągnięciu sam gruz. Kiedyś budowano budynek ze stropami drewnianymi i w nich umieszczano gruz, po to aby ugasił pożar który by się miał zapalić poniżej w pomieszczeniu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 21 Maj 2009 Share Napisano 21 Maj 2009 Jeszcze w temacie zagadkowych" piwnic... Ciekawe czy analiza pod UV wykazałaby jakieś anomalie... próbował ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.